Mina arvutasin: igakuine õppemaks 120€ + toiduraha (oleneb palju su laps sööb, on lõuna ja pärastlõunane söök) + pikapäevatasu (sellega tasub kõigil igaksjuhuks arvestada, sest vaja võib seda siiski varem või hiljem minna. Mina arvasin ka, et ah seda me ei kasuta, aga tuleb ette olukordi, kus seda siiski on vaja) + klassiraha ja samuti ekskursiooni või muud tasud kuu lõikes.
Kes huviringides või muusikakoolis käivad, siis ka need tasud, aga need võivad üsna erinevad olla. Samuti muusikakooli laps vajab pikapäevatasu maksmist, sest tihti on peale koolipäeva tund või kaks pausi ja niisama ilma rahata koolis lebotada ei lubata.
Suuremates klassides päris sellist pikapäeva enam pole, aga need kes alles alustavad Toomkooliga, peavad sellega arvestama. 1-4 klass.
300€ sisse ma ei arvestanud koolivormi ega koolitarbeid.
Mõni kuu võib väljaminek olla ka 400€-500€.
Ei tasu sellest ära ehmatada, aga valmis tasub olla.
Kõik ei käi huviringides, aga mõni käib mitmes või/ja muusikakoolis, siis on tasu tunduvalt kõrgem.
Samuti tuleb aegajalt veel arvestada: õpetajate kingid ning ka üritused, kus vanemad peavad laua katma või tuleb lapsele kooli kaasa anda “lauake kata end” noosi. Ühesõnaga iga kuu on ikka midagi, millega tuleb arvestada lisaväljaminekutena. Neid asju on veel, ei ole ainult eelnimetatu.
See 300€ on ikka selline miinimum tegelikult.
Toidurahast rääkides, siis see võib iga kuu üsna erinev olla, aga tavapärane on 80€. Keskpäevane lõunasöök on odavam, pärastlõunane/pikapäeva toit kallim. Kui tavalise lõuna peale kulub kuus keskmiselt 35€, siis teine söögikord on pigem 40-45€. Oleneb väga mitu päeva kuus laps sööb, võib ka vähem olla.
Arvestama peab sellega, et mina räägin siin hetkehindadest, aga need iga aasta tõusevad. Nt käesoleval hooajal tõusid toiduhinnad muuhulgas ka hooaja keskel. Uue kooliaasta alguses on nagunii tavaliselt hind juba pisut kõrgem kui eelmise hooaja lõpus. Oleneb asjast.
Samuti õppemaksu summa pisut kerkib iga aasta.
Infot saab ka kodulehelt.
Kui rääkida hinnast üleüldiselt kuu lõikes ja arvestades kõiki lisasid nagu küsimus oli, siis vabandust, aga alla 300€ on raske välja tulla.
Sa võid nt minimeerida ja makstagi ainult see 120€ õppemaksu iga kuu, aga siis pead arvestama sellega, et su laps koolis sooja toitu ei saa ja lisaväljaminek on ju nii ehk naa selle näol, mis sa talle kolli kuivtoiduks kaasa paned.
Samuti ei pääse mööda klassirahadest või muudest “vidinatest”.
Koolivorm on u 1000€.
See pole kool, kus on lubatud üks koolivormi element, lapsel peab seljas olema full on koolivorm iga päev. Esemete hinnad on üsna krõbedad ning kokkuvõttes summa päris korralik. Vaja on soetada mitu kampsunit, vesti, pluuse omajagu, sh pidulikke pluuse/särke, tüdrukutel seelik, sukad jne, kindlasti palju pükse, kingad ja samuti ei saa ümber tekklist. Tekklit ei pea igapäevaselt kandma ja vaja seda muul ajal kui 1.sept ei lähegi. Mõni kannab tihti või igal pidulikul üritusel, aga need kes ei kanna, siis ostmata ka jätta ei saa, kuna see on kohustuslik koolivormi osa ja 1.sept peab peas olema. Isegi kui see ülejäänud aasta kasutuna kapis seisab. Koide toiduks.
Kokkuvõttes ühest koolivormi komplektist ei piisa, sest laps ei käi iga päeb ainult ühtede riietega koolis, ikka lähvad pluus, kampsun või püksid mustaks ning niisamagi mõne päeva tagant ikka vahetad riideid ka, higistavad ju või riided saavad kantuks jne.
Arvestama peab ka sellega, et kui keset kooliaastat kampsik katki läheb või kadunuks jääb, tuleb uus soetada. See kehtib muidugi ka iga teise riideeseme kohta, mis vormi kuulub ning samuti võib laps vahel mõnest asjast lihtsalt välja kasvada, mille asemele tuleb uus soetada.
Koolist saab kooliaasta alguses kantud riideid ka pisut odavamalt soetada. Asjad on erinevas seisundis, aga nt täiesti kulunuid asju ma ei ostaks 5-10€ eest koolist, samuti mitte vähekulunud asju, mis maksavad sisuliselt täis hinda. Seda nimetatakse “vabatahtlikuks annetuseks”, aga tegelikkuses tasuta ei saa midagi ja maksta tuleb nii nagu nad küsivad. Kui uus tekkel nt maksab 30€, siis ma ei ostaks koolist 25€ vähekasutatud tekklit. Ostaks juba uue. (PS! hinnad on vanad, st nüüd maksab tekkel juba rohkem.)
Lisaks kehalise riided, tüdrukutel balleti riided või võimlemisdress, hiljem ujumisriided, ka vahetusjalatsid jne. Ikka on asju, millega tuleb arvestada ja mis tuleb lisaks. Kõike ei oska ühekorraga siin välja tuuagi.
Kooliaasta alguses on mõnikord vaja osta kohustuslik Toomkooli sussikott (8-10€) ja veel igasugu selliseid vidinaid. See aastati kõik erineb.
Kui midagi olulist meelde tuleb, lisan.
Jamajutt! Sama hästi võid juurde liita autokütuse kulu ja juuksurikülastuse ja öelda, et kuutasu in 500€. Ja koolivorm 1000€?! Nalja teed?
Ja jah, olen TK õppemaksu ja koolivormi hindadega kursis.