Esileht Tööelu, raha ja seadused. Töövägivald

Näitan 24 postitust - vahemik 1 kuni 24 (kokku 24 )

Teema: Töövägivald

Postitas:
Kägu

Kui töökohas toimub pidev vaimne vägivald, siis kuhu peaks töötajad pöörduma? On selleks mõni asutus, spetsialist?

+2
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui töökohas toimub pidev vaimne vägivald, siis kuhu peaks töötajad pöörduma? On selleks mõni asutus, spetsialist?

Tasub rääkida otsese juhiga, kuid tõde on see, et tavaliselt peab juht sellist käitumist igati ok-ks. Ettevõtteid on erinevaid, kuid kõige suurema töenäosusega võib pöörduda personalijuhi poole. Samas iial ei tea, et kuidas juht sind kirjeldab, seega personaliosakond teab sind hoopis kui probleemset inimest. Inimesed näevad maailma erinevalt, inimesed annavad ka juhtunust erineva kirjelduse.

Ega siin muud ei olegi, et tasub kiusu osas ennast tugevaks teha, keskenduda tööle, kuid kui muu ei aita, siis minna lihtsalt teise kohta tööle. Ausalt, tihti need värdjaliku töökultuuriga ettevõtted arvavad, et neil on jube kokkuhoidev meeskond, mis tegelikult tähendab, et osad töötajad on sõbrad ja kehtestavad reeglid, kuid keegi nokitakse ajaviiteks töövägivallaga depressiooni.

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mis sa selle juhiga ikka räägid, kui sageli on just seesama juht see, kes kiusab või siis soosib sellist käitumist, mingid alluvad on tema lemmikud ja siis neil laseb teha, mis pähe tuleb.

Juhul kui ülemusega rääkimisest oleks abi, siis seda tasub proovida, aga eks töötaja ise peab teadma, kas on mõtet sinna minna.

Pöörduda võiks tööinspektsiooni poole.

Siin üks artikkel: https://www.tooelu.ee/et/66/tooalane-kiusamine

Siis on lausa koduleht selline, julgen soovitada, Merle Tambur mul isiklik tuttav, väga asjalik inimene: https://tookiusamine.ee/

Sellel teisel lehel on kokku korjatud erinevaid artikleid töökiusu teemadel. Merle tegi sel teemal ka oma doktoritöö.

Kindlasti otsi abi väljaspoolt oma firmat kui firma sees kellegagi rääkida ei anna. Paraku mõnel juhul lõpuks ei aitagi muu kui vaid töökohta vahetada, kui neid kiusajaid seal on palju. Tööinspektsiooni või juhtide koolitamise abil siis saab ehk edaspidi uute töötajate puhul seda kiusamis/vägivalla olukorda ennetada.

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Paraku mõnel juhul lõpuks ei aitagi muu kui vaid töökohta vahetada, kui neid kiusajaid seal on palju.

Sellisel juhul mina vahetasin kohta, sest kui kaebad ei ole seal nagunii mingit mõnusat olemist enam.

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sellisel juhul mina vahetasin kohta, sest kui kaebad ei ole seal nagunii mingit mõnusat olemist enam.

Oleneb olukorrast. Kui seal on mingi kambavaim selline, siis jah töökohta vahetada, aga kui seal on vaid mingi üks hirmuvalitseja, siis võib juhtuda, et see hirmuvalitseja ise peab kohta vahetama.

Ja ma ei võtaks sellist olukorda kaebamisena. See on enda eest seismine. Kui sulle või su töökaaslasele liiga tehakse, siis sellele tuleb vastu astuda. Isegi kui ise lahkud, siis ehk midagi edaspidi selles kollektiivis muutub. Kui mitte midagi ette ei võta, siis on kindel, et midagi ei muutu.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Arvan, et kui nö terve tiim kiusab mind, siis ma ülemusele kaebama ei läheks, vaid liiguks edasi, sest kõik inimesed ei sobi kõigiga ja sellest nagunii head nahka ei tuleks. Otsiks uue töökoha. Aga kui üks inimene mu jalgealust õõnestab, siis võtaks ette neljasilmavestluse ja kehtestaks ennast sirge seljaga stiilis “minuga nii ei käituta”. Ka siis, kui see oleks ülemus.  Küsiks, miks ta nii käitub minuga ja annaks talle teada, et see ei ole okei. Kaebama ei läheks juhtkonnale ka sel juhul. Lahendaks omavahel.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

https://www.facebook.com/events/3589355134639381/?ref=newsfeed

Ma muidugi ei tea, et kas sellliseid linke tohib PK panna, kuid äkki on teemaalgatajale abiks.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Arvan, et kui nö terve tiim kiusab mind, siis ma ülemusele kaebama ei läheks, vaid liiguks edasi, sest kõik inimesed ei sobi kõigiga ja sellest nagunii head nahka ei tuleks. Otsiks uue töökoha. Aga kui üks inimene mu jalgealust õõnestab, siis võtaks ette neljasilmavestluse ja kehtestaks ennast sirge seljaga stiilis “minuga nii ei käituta”. Ka siis, kui see oleks ülemus. Küsiks, miks ta nii käitub minuga ja annaks talle teada, et see ei ole okei. Kaebama ei läheks juhtkonnale ka sel juhul. Lahendaks omavahel.

Kui keegi söandaks mind avalikult kiusata, siis ma kindlasti ei hakkaks temaga mingeid neljasilmavestlusi pidama. Selle sinu “minuga nii ei käituta” peale ütleks tõeline kiusaja nelja silma all, et miks ei käituta, mina ju käitun. Mina ütleksin kiusajale sama avalikult, kui tema kiusab, et “sulle teadmiseks, sa isegi ei oska kiusata nii, et ma verest välja lööksin. Ma lähen nüüd joonelt ülemuse jutule, sest sinusugustega mul midagi rääkida ei ole. Ma ikka veidi valin, kellega suhtlen”.

+1
-6
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu

Töökiusamine kollektiivis ühe töötaja poolt – lahendan asjaosalisega selle asja nelja silma all.

Kogu töökolleltiiv on meelestatud kiuslikult – kirjutan päevapealt lahkumisavalduse, lahkumise põhjuseks märgin avaldusse mitte “omal soovil”, vaid “süstemaatilise töökiusamise tõttu”. Millele järgneb neljasilmavestlus minu ja ülemuse vahel.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Töökiusamine kollektiivis ühe töötaja poolt – lahendan asjaosalisega selle asja nelja silma all.

Kogu töökolleltiiv on meelestatud kiuslikult – kirjutan päevapealt lahkumisavalduse, lahkumise põhjuseks märgin avaldusse mitte “omal soovil”, vaid “süstemaatilise töökiusamise tõttu”. Millele järgneb neljasilmavestlus minu ja ülemuse vahel.

Väga nõus! Ja kui veel tööle võtmise hetkel lubati “meeldivat töökeskkonda” või “sõbralikku meeskonda”, siis paluksin juhtkonnal oma valeväiteid selgitada.

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aasta Teema 2023! Tubli teemaalgataja. Saadaksin sulle mingi kingituse, sest teema on premeerimist väärt.

Isiklik kogemus puudub, kuid olen kokkupuutunud tagajärgedega ja näinud kõrvalt. Tegelikult näevad paljud kõrvalt, kuid igaüks hoiab eemale, sest kardetakse oma maine, positsiooni ja koha pärast. Kodus mõtlevad paljud, oioioiiii õudne mis toimub. Nimetan seda töökiusuvormi: Tööl toimub kolleegi vaimne väärkohtlemine.

Lihtsam on töölt lahkuda, minu arvates see ei ole alla andmine või mitte hakkama saamine, vaid enda väärtustamine. Kui jääd, enamasti toimub läbipõlemine asi võib lõppeda suletud psühhiaatriaosakonnaga.

Kuidas sa üldse vastu pead, ise jääksin haiguslehele kui mõni täiskasvanu kiusaks. Kohutav ju. Ebaküpsed täiskasvanud.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kõik töökiusajad suunaksin psühhiaatri vastuvõtule ja seejärel koolitusele. Nimed avalikuks. Tallinnas tasuta arenduskoolitus detsembris. Töökius. Mis on mis?” on konverents, mis on pühendatud töökiusamise ja ahistamise teadvustamisele, mõistmisele ning praktiliste nõuannete jagamisele.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen teemaalgataja.

Kius toimub ülemuse poolt, täpsustuseks.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen teemaalgataja.

Kius toimub ülemuse poolt, täpsustuseks.

Ja täpsustan veel – kiusab ta kõiki töötajaid, ma ei ole ainuke.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

No igal ülemusel on ka ülemus, st tasub jälgida, et kas saab selle inimesega kuidagi rahulikult rääkida, et tahaks tööd teha, kuid kahjuks juht rikub kõik oma töökisuga ära. Tavaliselt on ka näiteid, et mis on selle tagajärg olnud, nt kellegi töösooritus langeb või hea töötaja on töölt lahkunud. Iga juht teab, et kui töösuuritus langeb, siis tuleb juhtimises muudatusi teha.

0
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

No igal ülemusel on ka ülemus, st tasub jälgida, et kas saab selle inimesega kuidagi rahulikult rääkida, et tahaks tööd teha, kuid kahjuks juht rikub kõik oma töökisuga ära. Tavaliselt on ka näiteid, et mis on selle tagajärg olnud, nt kellegi töösooritus langeb või hea töötaja on töölt lahkunud. Iga juht teab, et kui töösuuritus langeb, siis tuleb juhtimises muudatusi teha.

Töösuuritus- väga vabandan ikka eriti tobeda näpuka pärast 🙂

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

#4247371: No igal ülemusel on ka ülemus, st tasub jälgida, et kas saab selle inimesega kuidagi rahulikult rääkida, et tahaks tööd teha, kuid kahjuks juht rikub kõik oma töökisuga ära. Tavaliselt on ka näiteid, et mis on selle tagajärg olnud, nt kellegi töösooritus langeb või hea töötaja on töölt lahkunud. Iga juht teab, et kui töösuuritus langeb, siis tuleb juhtimises muudatusi teha. Töösuuritus- väga vabandan ikka eriti tobeda näpuka pärast 🙂

Mis loom see veel on?

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Siis saate koos kogu kollektiiviga pöörduda töökaitseinspektsiooni.

Sõltub muidugi ka sellest, kas ülemus on ka ise sama firma omanik või on su ülemusel omakorda ülemus, kellel on ülemus jne. Eesti firmas ei pruugi sugugi mõistlik olla ka omaniku poole pöördumine, sest see võibolla meelega valiski niisuguse kiusaja, võib olla on tema sugulane või hea sõber…

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Loodame, et tegemist ei ole koolimajaga. Endistest koolikiusajatest paljud omavad millegipärast õpetaja, noorsootöötaja elukutset. Kiusaja on kas haige peapiirkonnast, tunneb konkurentsi või elab koduprobleeme tööl välja.

+1
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sõltub muidugi ka sellest, kas ülemus on ka ise sama firma omanik või on su ülemusel omakorda ülemus, kellel on ülemus jne. Eesti firmas ei pruugi sugugi mõistlik olla ka omaniku poole pöördumine, sest see võibolla meelega valiski niisuguse kiusaja, võib olla on tema sugulane või hea sõber…

Kahjuks ongi firmaomanik jah

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kahjuks ongi firmaomanik jah

On mõistlik edasi minna, oma psüühikat jätta tampida ei ole mõtet.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

õige soovitus 😀 https://ekspress.delfi.ee/artikkel/89140715/kius-tooinspektsioonis-ametnikud-vajavad-psuhhiaatrilist-abi

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas ülemus on ainuomanik või ainuke juht firmas? Milline temapoolne kõikide kiusamine täpsemalt välja näeb?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas ülemus on ainuomanik või ainuke juht firmas? Milline temapoolne kõikide kiusamine täpsemalt välja näeb?

No ma ei tea, sest mina olen küll töötanud kahe omanikuga firmas, kuis üks võis nõme olla, teine teadis küll, kuid kuna see polnud tema teema, siis lihtsalt ignoreeris.

0
0
Please wait...

Näitan 24 postitust - vahemik 1 kuni 24 (kokku 24 )

Esileht Tööelu, raha ja seadused. Töövägivald