Oma sissetulekute, makstud maksude ja kasutatud TMvaba summaga on igal aastal saanud tutvuda alates 10. jaanuarist, kui detsembri deklarid on esitatud.
Esileht › Tööelu, raha ja seadused. › Tuludeklaratsioon 2021
Teema: Tuludeklaratsioon 2021

Siiani on alati tulnud Swedbanki kaudu veel saata need andmed Maksuametile. Praegu vaatan, et siiani neid andmeid edastamiseks ei ole. Kas ainult minul nii või on midagi muutunud korralduses?

Siiani on alati tulnud Swedbanki kaudu veel saata need andmed Maksuametile. Praegu vaatan, et siiani neid andmeid edastamiseks ei ole. Kas ainult minul nii või on midagi muutunud korralduses?
Vara veel.

Oma sissetulekute, makstud maksude ja kasutatud TMvaba summaga on igal aastal saanud tutvuda alates 10. jaanuarist, kui detsembri deklarid on esitatud.
Juba eelmine aasta ei olnud mingid eeltäidetud deklariga tutvumise võimalust, küll aga peaks deklari periood nüüd varem algama kui eelmised aastat.

Juba eelmine aasta ei olnud mingid eeltäidetud deklariga tutvumise võimalust, küll aga peaks deklari periood nüüd varem algama kui eelmised aastat.
Eelmisel aastal ei olnud eeltäidetud deklariga tutvumise võimalust enne esitamise kuupäeva, aga isiklikul MA lehel sai vaadata kõiki oma tasutud makse ja ka kasutatud TMvaba summat. Ja seda on juba aastaid saanud pärast 10. jaanuarit.

Ma vist ei saa miskit see aasta, kuna võtsin end töötuks.
Aasta brutotulu 4332. Maksuvaba tulu 0.

Kas see 0 on sul kasutatud MVtulu? Kui tulumaksu oled ikka maksnud, siis saad tagasi ikka.

Kas see 0 on sul kasutatud MVtulu? Kui tulumaksu oled ikka maksnud, siis saad tagasi ikka.
Kasutatud MV tulu on jah 0.

Kasutatud MV tulu on jah 0.
Kui oled aasta jooksul mingi summa TM maksnud, siis saad selle kõik tagasi. Kui pole üldse maksnud, siis pole ka midagi tagasi saada.

Eelmisel aastal ei olnud eeltäidetud deklariga tutvumise võimalust enne esitamise kuupäeva, aga isiklikul MA lehel sai vaadata kõiki oma tasutud makse ja ka kasutatud TMvaba summat. Ja seda on juba aastaid saanud pärast 10. jaanuarit.
Kas ma mäletan valesti, aga kas eeltäidetud deklar varasemalt ei võtnud juba arvesse ka panka saadetud kodulaenu intresse, laste pealt vabastust jmt? Või näitaski vaid sissetulekuid?
Sest tegelikult ju olenevalt kohustusest, laste arvust, koolitustest ja nt kinnisvarade müügist, III pensionsambast jne see summa ju muutub.

Kas ma mäletan valesti, aga kas eeltäidetud deklar varasemalt ei võtnud juba arvesse ka panka saadetud kodulaenu intresse, laste pealt vabastust jmt? Või näitaski vaid sissetulekuid? Sest tegelikult ju olenevalt kohustusest, laste arvust, koolitustest ja nt kinnisvarade müügist, III pensionsambast jne see summa ju muutub.
Jah, varem nii oli – saigi tutvuda kõikide andmetega enne esitamise kuupäeva. Eelmisel aastal enam ei saanud.
Aega on ju esitamiseks niigi palju, aprilli lõpuni. Jõuad tutvuda ja parandada ja muuta. Enam-vähem teab ju igaüks, palju tal lisaks TMvabu kulusid on. Peaasi, et oleks teada, kui palju üldse TM maksnud oled ja kui suurele summale maksuvabale rahale õigus on. Neid andmeid näeb ka praegu.

Kas ma mäletan valesti, aga kas eeltäidetud deklar varasemalt ei võtnud juba arvesse ka panka saadetud kodulaenu intresse, laste pealt vabastust jmt? Või näitaski vaid sissetulekuid? Sest tegelikult ju olenevalt kohustusest, laste arvust, koolitustest ja nt kinnisvarade müügist, III pensionsambast jne see summa ju muutub.
Jah, varem nii oli – saigi tutvuda kõikide andmetega enne esitamise kuupäeva. Eelmisel aastal enam ei saanud.
Aega on ju esitamiseks niigi palju, aprilli lõpuni. Jõuad tutvuda ja parandada ja muuta. Enam-vähem teab ju igaüks, palju tal lisaks TMvabu kulusid on. Peaasi, et oleks teada, kui palju üldse TM maksnud oled ja kui suurele summale maksuvabale rahale õigus on. Neid andmeid näeb ka praegu.
No seda saigi varem ju öeldud, et EMTA lehel sissetulekuid jmt näeb. Inimene küsiski sarnaselt varasemale eeltäidetud deklaratsioonile nägemise võimalust, mis ei ole samaväärne EMTA lehel kuvatavate andmetega.

Minul sellin mure,et hetkel emta-s näitab et pean juurde maksma kuigi on avaldus tehtud,et tulumaksu võtakse vastavalt palgale nii,et ei pea midagi juurde maksma ja tagasi ka ei saa.no mis siis nüüd?raiub vastu ka et kõik on õige,et neil raamatupidamisprogramm automaatselt arvutab maksud välja,et see pole võimalik.ometigi on 12 kuu andmete põhjal vaja juurde maksta ja täitsa arvestatav summa.On kogemusi?

Aga vaata siis ükshaaval kuude kaupa oma deklareeritud summad ja maksuvabad summad üle – kas on tõesti lubatud määral deklareeritud.
Abiks nt kalkulaator.ee
Tegelikult MAs pole võimalik liigset maksuvaba deklareerida, hakkab karjuma 🙂
Ehk oled tulu saanud ka mõnest teisest kohast, mis teeb su aastatulu suuremaks ja lubatud maksuvaba väiksemaks?

Minul sellin mure,et hetkel emta-s näitab et pean juurde maksma kuigi on avaldus tehtud,et tulumaksu võtakse vastavalt palgale nii,et ei pea midagi juurde maksma ja tagasi ka ei saa.no mis siis nüüd?raiub vastu ka et kõik on õige,et neil raamatupidamisprogramm automaatselt arvutab maksud välja,et see pole võimalik.ometigi on 12 kuu andmete põhjal vaja juurde maksta ja täitsa arvestatav summa.On kogemusi?
Kas on olnud muid sissetulekuid?
See valearvestus võib tekkida sellega kui maksuvaba tulu on aasta lõpus lõhki läinud, näiteks preemia, ettenägematu palgatõus või mujalt sissetulekud.
Tööandja arvestab iga kuu makstavat tulumaksu vastavalt sinu avaldusele kuupõhiselt palgast, mitte ei löö aastast sissetulekut kokku. St kui on oht, et läheb lõhki tasuks just kasutada 0 maksuvaba või vähem ja lootuses tagasi saada.
Ma arvan, et probleem tekkis selles, et sissetulekud läksid üle 14 400 või üle 25 200?
aastatuluga kuni 14 400 eurot on maksuvaba tulu 6000 eurot aastas,
aastatulu kasvades 14 400 eurolt 25 200 euroni väheneb maksuvaba tulu vastavalt valemile 6000 – 6000 ÷ 10 800 × (tulu summa – 14 400),
aastatuluga üle 25 200 euro on maksuvaba tulu 0.

Vabandust, aga ei saanud aru. Kas nüüd on siis kõik andmed Maksuametis automaatselt olemas, sh korterilaenu intressid, laste huviringi jm e siis neid ei pea enam panga lehelt ise teele saatma?

Ei ole ühtegi muud lisatulu peale palga.Aastatulu on 25 008, jääb nats 25 200-le alla,siiski on tehtud avaldus juurdemaksmise vältimiseks.Ilusti on MA-s kirjas, et tulumaksuvaba miinimumi on kasutatud rohkem kui seadusega ette nähtud. Kalkulaator.ee kontrolliga on tõesti numbrid erinevad.Tundub et tööandja vassib või siis raamatupidamisprogramm eksib:)

Vabandust, aga ei saanud aru. Kas nüüd on siis kõik andmed Maksuametis automaatselt olemas, sh korterilaenu intressid, laste huviringi jm e siis neid ei pea enam panga lehelt ise teele saatma?
Minul on maksuametis kirjas ainult palgaandmed. Kuidas sinna saavad intressid ja huviringid, ei tea …

Jep, toredasti läks asi segasemaks. Swedbanki tuludeklari lehel on kirja:
Tuludeklaratsiooni ülevaade
- Tuludeklaratsiooniga saad tutvuda e-maksuametis alates 15. veebruarist.
- Eluasemelaenu ja -liisingu intressi andmed saad Maksu- ja Tolliametisse saata selle lehe kaudu.
- Investeeringute andmed tuleb deklaratsiooni lisada käsitsi. Kui kasutad investeerimiskonto raportit, saad investeerimiskontol tehtud tehingute andmed saata ise e-maksuametisse investeerimiskonto raporti lehel oleva lingi kaudu.
- Kui sellel lehel ei ole kuvatud eluasemelaenu- ja liisingu intresside andmeid, saad tasutud intresside kohta tellida tõendi.
Siit tulebki küsimus – kas see info peaks juba kuvatud olema Swedbanki lehel v mitte? Mis kuupäevast see infi peaks seal olema?
Miks siin foorumis sogati, et ei pea panga kaudu saatma ise? See on valeinfo ju.
Muuseas, kui sealt valida tõendi tellimine, siis kaasneb märge, et tõend võib maksta 4 eurot .. ma ei saa aru mis toimub.

Ei ole ühtegi muud lisatulu peale palga.Aastatulu on 25 008, jääb nats 25 200-le alla,siiski on tehtud avaldus juurdemaksmise vältimiseks.Ilusti on MA-s kirjas, et tulumaksuvaba miinimumi on kasutatud rohkem kui seadusega ette nähtud. Kalkulaator.ee kontrolliga on tõesti numbrid erinevad.Tundub et tööandja vassib või siis raamatupidamisprogramm eksib:)
Aga mis summale on sul tulumaksuvaba osa avaldus tehtud? Sellise sissetulekuga ei olegi sul põhimõtteliselt mingit tulumaksuvaba palka. EMTA kalkulaator näitab, et 8.89 kuus saaksid sa maksuvabalt kasutada.
Kui sul on lapsi või koolituskulusid või annetusi, siis nende arvelt muidugi saad maksuvaba tulu suurendada deklari esitamise ajal, ehk siis ei pea nii palju juurde maksma, kui EMTA leht hetkel näitab.
https://www.kalkulaator.ee/et/palgakalkulaator

Mis hetkel avaldus tehtud on, ega sa jooksva aasta jooksul ei muutnud?
St raamatupidamisprogramm ilmselt ei eksi, kui saad tulu nt kuus 1000 ja raamatupidaja maksab selles kuus niipalju tulumaksu ära kui saab st arvestab tulumaksuvaba 500, aga palk on kõikuv ja järgmine kuu on nt 2000-3000 ja läheb tulumaks null summalt. Siis võibki juhtuda, et aasta lõpus kui summa kokku lüüakse läheb nö lõhki.
St inimene peabki ise oma aastatulu jälgima ja vajadusel maksuvaba osa korrigeerima. Kel tekkis aasta keskel juba nö eeldatav juurdemaksu kohustus siis EMTA minu arust järjepidavalt annab teada.
Aasta lõpuga nö lõhki minekut ja väikest summat juurdemaksu ilmselt ei oska programm planeerida, eriti kui piiripealne.

Kodulaenu intressid tuleb ikka ise saata pangast, nii nagu iga aasta, midagi ei tule ise.

see aasta, kuna võtsin end töötuks. Aasta brutotulu 4332. Maksuvaba tulu 0.
Kui mul on seal tulumaksu makstud 835 eur, siis saan kõik selle täies mahus tagasi?

see aasta, kuna võtsin end töötuks. Aasta brutotulu 4332. Maksuvaba tulu 0.
Kui mul on seal tulumaksu makstud 835 eur, siis saan kõik selle täies mahus tagasi?
Jah. Kõik, kelle tulu on alla 6000.-, saavad kogu makstud TM tagasi.

Kodulaenu intresside pealt ju enam tagasi ei saa?!

Kodulaenu intresside pealt ju enam tagasi ei saa?!
Loomulikult saab.
Maksustatavast tulust võib maha arvata kuni 300 € tasutus intresse.
https://www.emta.ee/eraklient/maksud-ja-tasumine/maksusoodustused/eluasemelaenu-intressid

Aga mis summale on sul tulumaksuvaba osa avaldus tehtud? Sellise sissetulekuga ei olegi sul põhimõtteliselt mingit tulumaksuvaba palka. EMTA kalkulaator näitab, et 8.89 kuus saaksid sa maksuvabalt kasutada.
Kui sul on lapsi või koolituskulusid või annetusi, siis nende arvelt muidugi saad maksuvaba tulu suurendada deklari esitamise ajal, ehk siis ei pea nii palju juurde maksma, kui EMTA leht hetkel näitab.
Avaldus on tehtud ei 0 ega 500,vaid vastavalt palgale arvestatakse iga kuu maha nii palju kui võimalik.Jah,enamus kuudest on 0,aga kui tööandja lubab ise võtta maha nii palju kui palgast saab siis nii peakski olema.Nüüd on ikka jama…ikka ju tööandja viga?Kokkuleppeliselt lubas teha nii,et ei saa midagi tagasi ega maksa ka peale.

Avaldus on tehtud ei 0 ega 500,vaid vastavalt palgale arvestatakse iga kuu maha nii palju kui võimalik.Jah,enamus kuudest on 0,aga kui tööandja lubab ise võtta maha nii palju kui palgast saab siis nii peakski olema.Nüüd on ikka jama…ikka ju tööandja viga?Kokkuleppeliselt lubas teha nii,et ei saa midagi tagasi ega maksa ka peale.
Ei ole tööandja viga, vaid kui nt puhkuse/haiguse tõttu juhtub mingi kuu, et tööandja saabki KUUpalgalt arvestada tulumaksuvaba osa nt 500 või mingi osa siis tööandja PEAB seda tegema ja teebki õigesti.
Uue muudatusega on töötaja (ehk sinu) kohustus on oma tulumaksu aasta lõikes jälgida ja vajadusel korrigeerida.
Tööandja saab lähtuda vaid iga kuu kuupõhisest väljamaksest, mitte ei saa sinu aastapalka kokku lüüa ja kuupalgalt rohkem kinni pidada, et juurdemaksu kohustust ei tekiks. St sinu juhul kui sisuliselt tulumaksuvabastust aasta lõikes ei teki oleksid ise pidanud tegema avalduse 0st tulumaksu arvestamiseks.
Uus seaduse muudatus kahjuks on selline ja pole miskit teha. Inimene ise peab jälgima ja vastutama, tööandja on õigesti käitunud. Võiks, aga pole tööandja kohustus soovitada, et oleksid võinud teha avalduse tulumaksu arvestamiseks alates 0-st.

Selge jah, järgmine aasta enam ei saa.
Alates 2023. aastast esitatavast deklaratsioonist 2022. aasta kohta pole enam võimalik arvata maksustatavast tulust maha eluasemelaenu intresse, öeldi ERR-ile rahandusministeeriumist.

Esileht › Tööelu, raha ja seadused. › Tuludeklaratsioon 2021