Enda vanem laps hakkab lõpetama 1.klassi, seega perel kogemused koolilapsega esimest aastat. Ja ausalt öeldes olen jahmunud, kui meeletult raskeks kujunes meie kevadveerand! Kusjuures on tegemist väga tugeva ja tubli, hästi arenenud, novembris sündinud tüdrukuga, kel kooli sisseelamine läks lobedalt ja õppetöö raskusi ei valmistanud. Aga selle pika kevadveerandi keskpaigaks oli meie muidu nii visa tüdruk nii ära väsinud, et ei suutnud enam üldse mitte midagi teha! 🙁 Hommikul äratasime teda kolmveerand tundi, kuni lõpuks tassis isa viriseva ja nutva lapse oma süles köögilaua taha ja hakkas teda ise lusikaotsast toitma. Laps nuttis ja sõi, endal silmad kinni. Siis kanti laps süles diivanile, kus mina hakkasin teda riietama. Laps oli endiselt liimist täiesti lahti ja lõpuks tõsteti vinguv laps süles autosse ning viidi kooli. Koolist tuli ta koju ja istus esikutrepile ning hakkas raamatut lugema. Luges seal kas või õhtuni välja, saapad jalas ja jope endiselt seljas ning minu juttudele riiete vahetamisest ja õppimaminekust ei reageerinud. Laps on nagu ära vahetatud ja selline elu on meil aprilli keskpaigast alates.
Ometi on lapse koormus meie arust täiesti normaalne ja pigem isegi väike, tervis korras, sööb normaalselt, magama läheb kl 21.00. Ainus põhjus saab olla see, et kevadine kooliveerand on liiga pikk. Kas oleks võimalik kuidagi pikendada kevadist koolivaheaega, ühe nädala võrra kas või? Et laps puhkaks kevadel ühe nädala asemel kaks nädalat, ning sellevõrra võiks ta siis käia juunikuus ühe nädala jagu kauem koolis. Tundub kuidagi ebaaus, et kevadel pigistatakse laps tühjaks nagu sidrun ning seejärel tuleb 3 kuud vaba aega. Kui palju neid lapsevanemaid ikka on, kes puhkavad suvel 3 kuud jutti? Samuti pole kõigil vanavanemaid, kes oleksid nõus pikka aega lapsi hoidma. Nii jäetakse need üsna noorukesed lapsed suvel tihtipeale täiesti unarusse. Lastel palju vabadust käes, lõpuks hakkab igavuski vaevama ja sealt need pahandused, paraku ka õnnetused tulevad. Kas ei oleks mõistlikum õpilase töö- ja puhkeaja graafik uuesti üle vaadata? Seda enam, et juunikuus on Eestis ilmad viimasel ajal jahedad ja õigeid rannamõnusid sel ajal eriti nautida veel ei saa.
P.S. Ma ei poolda absoluutselt õppetöö tundide arvu pikendamist- tundide koguarv peaks ikka samaks jääma. Jutt on lihtsalt õpilaste töö- ja puhkeaja optimeerimisest.