Mida head sel aastal lauale valmistate ostate. Ehk olete head ja jagata siin 🙂
Teema: Uusaasta laud
on plaan teha/tellida Tai ja India toite ning magustoiduks küpsetada kirsistruudlit.
Kui aus olla, siis ei teagi. Otsustasime abikaasaga kahekesi kodus olla. Plaan vist pitsat tellida.
Poeg tellis lavaširulle juustusalatiga, nii et neid peab tegema. Aga jagage veel ideid!
Täielik ideedepuudus on. Algselt pidime külla minema, aga selgus, et sellest plaanist ei saa asja ja oleme kodused. Täna utmõtte ajel ostsin ühe seasisefilee, mida kavatsen sous vide meetodil teha. Aga see on kogu mu ideedepagas hetkel. Tavaliselt on mul selleks ajaks juba mitu menüüvarianti läbi mõeldud, ümber mõeldud ja midagi ka ette valmistatud. Seega loen seda teemat suure huviga.
Sushi ja igasugu suupisted. Näiteks klassikalised singirullid, täidetud munad. Lisaks veel suitsukana ja tuunikala võiega suupiste rukkikorvikesed.
Kui see kedagi peaks aitama ja kuidagi meeleolu suunama, siis mu abikaasal oli idee, et teeks menüü Eesti 100 lõpuga seoses ja püüaks seostada käike/toitusid vastavate aastakümnetega. Kui ma suuremat seltskonda võõrustaks, siis võtaks käiku selle mõtte. Praegu on kodus vaid mina abikaasaga ja algklassilaps, seega väga kulukaks läheks väikestes kogustes nii erinevate toitude tegemine.
uuel aastal on mul küll üritus rootsi lauaga, aga 1. koju jõudes teen igal aastal ahjus kalkunit.
Kuna jõulud sugulastega kestsid päevi, sai tehtud mitmest lihast praade ja erinevaid salateid, küpsetatud kooke ja laotud kokku torte, siis vanal aastal midagi suuremat enam ei plaani, küllalt toidu valmistamisest. Puhkus käes.
Ilm tõotab tulla mõnusalt mahe, mõtlesime veidi õues liha grillida ja lõket teha. Tuppa lauale saab vähemalt 12 toitu (lapsepõlvest tean, et nii on meil alati vanavanavanematest saati olnud), aga need ei vaja mingit valmistamist, kõik ainult lahti lõigata või taldrikule tõsta.
Paar sorti suitsuvorsti ja sinki, mõned juustud, soola-, suitsu- ja marineeritud kala, oliivid, hapendatud kurgid, tomatid ja seened, mõned kompotid ja tšatnid.
Mõned ise tehtud, mõned sõpradelt saadud, mõned ostetud.
Eile vaatasin varud üle ja kõik ok, midagi teha pole vaja. Mees tõi poest vahukoort ja mitut sorti jäätist kah, igaks juhuks.
Mees teeb veise välisfileest ahjupraadi. Kõrvale üks roheline salat ja teine soojad praetud köögiviljad. Sõbrad tulevad külla ja toovad mingi tordi või koogi ja näksimist veini kõrvale. Lihtne laud tuleb ja ilmselt suhteliselt vaikne istumine. Oleme ka suurema seltskonnaga uut aastat vastu võtnud, aga seekord on kõik laiali reisimas või muus seltskonnas.
Mul ka marineeritud valge kala ja täidetud munad kindlasti. Krevetisalati peale mõtlesin ka.
tuunikala
võiega
suupiste rukkikorvikesed.
võie-võide-võiet
tuunikalavõidega
vabandust, et teemaväline.
Kuna aasta läbi sööme muid toite, siis naudin täiega jõuluajal ja uusaastaööl seapraadi, ahjukapsast, täidetud mune ja singirulle jms vanu nõuka-aegseid menukeid.
Pooled lapsed tahtsid kala, saavad pannil praetud beebiforelli, kõhtu sidrunit ja rohelist sibulat- lihtne ja ülihea. Teised pooled tahtsid sealiha, saavad ahjus kaua hoitud seakülje õuna ja sinepiga (seisi öö läbi marinaadis ja sellest saab ka ahjuleeme kaste). Porgand pastinaak kaalikas ja kartul sealsamas.
Salat oli siin eelmises teemas hapukurk+õun+punane sibul kooresalat, proovin ära. Jääsalati, paprika, apelsini jms ka.
Magusaks tegin eile valmis kookosekoore creme caramel ( nimi uhke, vietnami roog, aga tegelikult lihtne kookosekoore+ kondenspiima sisse lööd mitu muna, segad ühtlaseks ja veevannil 40 min 160kraadiga ahju, valmis). Sobib neile kes piima ei tarbi. Meheema toob lisaks kohupiimatordi ja kapsast.
on plaan teha/tellida Tai ja India toite ning magustoiduks küpsetada kirsistruudlit.
kas miinused on Tai toidule või kirsistruudlile?
Pooled lapsed tahtsid kala, saavad pannil praetud beebiforelli, kõhtu sidrunit ja rohelist sibulat- lihtne ja ülihea. Teised pooled tahtsid sealiha, saavad ahjus kaua hoitud seakülje õuna ja sinepiga (seisi öö läbi marinaadis ja sellest saab ka ahjuleeme kaste). Porgand pastinaak kaalikas ja kartul sealsamas.
Salat oli siin eelmises teemas hapukurk+õun+punane sibul kooresalat, proovin ära. Jääsalati, paprika, apelsini jms ka.
Magusaks tegin eile valmis kookosekoore creme caramel ( nimi uhke, vietnami roog, aga tegelikult lihtne kookosekoore+ kondenspiima sisse lööd mitu muna, segad ühtlaseks ja veevannil 40 min 160kraadiga ahju, valmis). Sobib neile kes piima ei tarbi. Meheema toob lisaks kohupiimatordi ja kapsast.
Mis asi see kondenspiim sinu arust on?
Mis asi see kondenspiim sinu arust on?[/quote]Aga seda sa ei tea, et on olemas kookospiima kondenspiim ka. Väga mõnus muide, isegi selveris on. Kellel piimaga muret pole, see võib ka tavalist panna, sestap ma ei täpsustanudki. võta heaks.
Mis asi see kondenspiim sinu arust on?
https://et.wikipedia.org/wiki/Kondenspiim
Pooled lapsed tahtsid kala, saavad pannil praetud beebiforelli, kõhtu sidrunit ja rohelist sibulat- lihtne ja ülihea. Teised pooled tahtsid sealiha, saavad ahjus kaua hoitud seakülje õuna ja sinepiga (seisi öö läbi marinaadis ja sellest saab ka ahjuleeme kaste). Porgand pastinaak kaalikas ja kartul sealsamas.
Salat oli siin eelmises teemas hapukurk+õun+punane sibul kooresalat, proovin ära. Jääsalati, paprika, apelsini jms ka.
Magusaks tegin eile valmis kookosekoore creme caramel ( nimi uhke, vietnami roog, aga tegelikult lihtne kookosekoore+ kondenspiima sisse lööd mitu muna, segad ühtlaseks ja veevannil 40 min 160kraadiga ahju, valmis). Sobib neile kes piima ei tarbi. Meheema toob lisaks kohupiimatordi ja kapsast.
Nii aga, kes on Meheema? Külaline Araabiast?
Jõululaud vol 2 ehk ämm ei oska rahulikult võtta ja jälle mingid seapraed, kapsad, viinerid, täidetud munad, kilode viisi salatit, sült, marineeritud liha/kala, verivorstid, suupisteid ja toidukõrvalist 20 sorti jnejne ja ise jookseb ka seejuures närvis ja paanikas ringi ???? Vot mina ei saa aru, miks mõned selliste pidustuste käigus pea kaotavad ja lolliks vaaritavad. Hea, kui veerand sellest toidukoormast ära nokitsetakse. Ja siis need külma vajavad toidud tuuakse lauale poolteist tundi enne külaliste tulekut ja seisavad siis poole hommikuni laua peal, kuna mingi vanarahva ütluse järgi ei tohtivat toitu vahepeal laualt ära kanda jne. Fuh.
ämma pidulaua kohta pole küsitud ju. tee siis ise paremini, mis sa teisi arvustad
Mis asi see kondenspiim sinu arust on?
Aga seda sa ei tea, et on olemas kookospiima kondenspiim ka. Väga mõnus muide, isegi selveris on. Kellel piimaga muret pole, see võib ka tavalist panna, sestap ma ei täpsustanudki. võta heaks.[/quote]
See pole täpsustus, vaid valesti väljendumine. Mina nt olengi laktoosik ja minu jaoks on suur vahe, kas räägitakse kondenspiimast või kookospiimast.
Võta samuti heaks.
lockquote>
Mis asi see kondenspiim sinu arust on?Aga seda sa ei tea, et on olemas kookospiima kondenspiim ka. Väga mõnus muide, isegi selveris on. Kellel piimaga muret pole, see võib ka tavalist panna, sestap ma ei täpsustanudki. võta heaks.
See pole täpsustus, vaid valesti väljendumine. Mina nt olengi laktoosik ja minu jaoks on suur vahe, kas räägitakse kondenspiimast või kookospiimast.
Võta samuti heaks.
Aga, kes on laktoosik? Väga ōigesti väljendatud?!
Sa ei peagi teadma, kes või mis on laktoosik. Aga kui su käest küsitakse, kas seal on piima sees, sa ütled ei, jättes välja kondenspiima, siis oled valesti väljendunud.
/ämma pidulaua kohta pole küsitud ju. tee siis ise paremini, mis sa teisi arvustad/
No ma tähistasingi tema juures, ega ma muidu poleks kirjutanud.
Teemaalgataja küsis siiski perenaistelt, kes ise lauda ette valmistavad, mida nad soovitaks pakkuda.
Sul jagus ainult kriitikat ämmale, kuid ei sõnagi sellest, mida sa ise siis lauale paneks, kui sina selle oma suva järgi kataks.
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.