Kas poes leidub ka valmistoite, mida tohib 2 aastasele anda? Näiteks Maks ja Moorits e-vabad lihapallid, Mamma e-vabad kõrvitsa-kohupiima pannkoogid jne. Kas neid võib anda? Ise valmistada parem jh, aga küsimus on, et kas leidub ka selliseid valmistoite, mida lapsele anda tohib? Võite nimetada. Mamma supid ja praed sisaldavad E-sid ka minu arust. Täitsa valmistoite e-vabasid polegi näinud.
Teema: Valmistoidud lapsele
Päris hulluks ka ei tasu minna. Kui su laps käiks hoius siis ta oleks alates 1.5 aastasest alates saanud kõike viineritest kuni valimistoitude, kookide, kommide ja kohukesteni, sest kõik see on enamuste hoidude menüüs. Kõike tuleb lihtsalt mõistlikuse piires anda.
Ma mõtlesin, et lastehoius ja lasteaias ikka tervislik menüü. Arst on soovitanud mitte anda viinereid ja kohukesi ja kunagi perearst ütles ka beebiküpsise kohta, et ära anna. Vahel vanaema ikka tõi ja sõi küpsist ka. Huvitav, et perearstil sellised soovitused siis. Siis tean, et kõike võib anda, kuigi mida tervislikum, seda parem ja pigem liha kui viiner. Lugesin ka ühte artiklit, mida väikelapsele mitte anda. Siis ei tasu uskuda artikleid nagu aru saan.
Ma mõtlesin, et lastehoius ja lasteaias ikka tervislik menüü. Arst on soovitanud mitte anda viinereid ja kohukesi ja kunagi perearst ütles ka beebiküpsise kohta, et ära anna. Vahel vanaema ikka tõi ja sõi küpsist ka. Huvitav, et perearstil sellised soovitused siis. Siis tean, et kõike võib anda, kuigi mida tervislikum, seda parem ja pigem liha kui viiner. Lugesin ka ühte artiklit, mida väikelapsele mitte anda. Siis ei tasu uskuda artikleid nagu aru saan.
Enamus haridusasutustes (lasteaiad, koolid) on toit väga odav ja tervislikust üsna kaugel. Näiteks on levinud ettenähtud kalorite täitmine suhkruga. Samuti on lihatooted iga päev menüüs (vahel lausa mitu korda päevas). Esiteks on need lihatooted piiratud eelarve tõttu vähe kvaliteetsed, teiseks ei tohiks punast liha süüa tihemini kui kord või kaks nädalas.
No mina ütleks, et kui ise sööd, siis võib ka 2a. Pealegi võiks lõpetada selle “e-aine” mõiste kasutamise, kõik ongi e, lihtsalt osad ed on ohtlikumad kui teised. Aga e-des väljendatakse keemilist koostist ja mitte kõik neist pole ohtlikud seega asjaolu, et pakil on “e”, ei tähenda veel midagi.
Ise olen al nii u 1,5a võtnud vabamalt. Et kui ikka õhtul maale jõudes on vanaena plaaninud kartuli kõrvale Rakvere lihapalle, siis ma ei hakka peale pikka sõitu lapsele eraldi vaaritama miskit. 2aaataselt on kindlasti pikal sõidul ka viineripirukat saanud jne.
Kui sul muidu on kodus korralik tasakaalustatud toidulaud, siis 1-2× kuus poolfabrikaate ei tapa.
Ja jah, lasteaedades-koolides süüakse lihtsaid klassikalisi toite – mõnipäev nt kapsasupp või pilaff, aga menüüst ei puudu ka teinekord viinerikaste või makaronid juustuga jne
Ma ei oska häid soovitusi jagada, sest laps alles aastane ja veel korralikul kodutoidul, aga vaikselt muidugi mõtlen ka, et kuidas elu edasi läheb. Külas käies või reisile minnes ilmselt hakkab üha rohkem tulema ette olukordi, kus ikka annaks midagi poelettidel olevat, seega häid soovitusi ootan ise ka.
Aga üldiselt ajab valmistoidumajandus täitsa vihale. Miks üldse on poeletid jama täis? Näiteks valid sinki – mõni sink 85% liha, mõnes 60%. Mis jama see ülejäänud 40% siis ometi on? Kodus kui teeks suitsusinki, siis paneks ju lihatüki suitsuahju ja oleks 100% liha. Jube, et poetoodang tihti nii halva koostisega on.
Ükspäev näiteks otsisin, et kust saaks tellida võileivatorti. Ühe väga tuntud kontiitri-kulinaaria kodulehelt leidsin nende pakkumise lõhevõileivatordile. Koostis ajas hirmu nahka: Koostisosad: sai 56% ( nisujahu, suhkur , taimne õli, pärm ), riis 17%, suitsulõhepulk 17% ( kalaliha, magusaine E420, paksendaja E452, tärklis, munavalge, sojavalk, ), lõhefilee 10%, majonees (säilitusained: E202, E211 ; sinepi lõhna- ja maitseained ), hapukoor, apelsin, tomat, porrulauk, zeleepulber, till
Mis asi on suitsulõhepulk? Kust seda saab? Miks tootmises midagi sellist kasutatakse?
Vahel ajab nii vihale, et poes peab näpuga järge ajama ja otsima veidi normaalsema koostisega tooteid. Miks üldse lubatakse toota ja müüa X palju veidraid aineid sisaldavat toitu? Nukraks teeb, et ainult ise süüa tehes saab kindel olla, et pole liialdatud soolaga ja toidu sisse eksinud mingisuguseid imelikud asjad.
Suitsulõhepulk on lõhemaitseline makrapulk. Ei tapa ega ole kuskilt otsast kahjulik.
Singis on lihast ülejääv osa reeglina vesi. Sa ei taha suua seda sinki, mis 100 % kuivainest koosneb ja seesama kodusuitsuahjus suitsetatud sink sisaldab ka vett, tõsi, tõenäoliselt vähem kui 40 %
Suitsulõhepulk on lõhemaitseline makrapulk. Ei tapa ega ole kuskilt otsast kahjulik.
Singis on lihast ülejääv osa reeglina vesi. Sa ei taha suua seda sinki, mis 100 % kuivainest koosneb ja seesama kodusuitsuahjus suitsetatud sink sisaldab ka vett, tõsi, tõenäoliselt vähem kui 40 %
No ma ei tea. Lõhepulk tundub suhteliselt ilge oma koostiselt – vaata, mis seal kirjas on: kalaliha, magusaine E420, paksendaja E452, tärklis, munavalge, sojavalk. Kas on palju loota, et tellides võileivatordi lõhega saab tordi, kus pole sees veidraid magusaineid ja paksendajaid. Kodus lõhetorti tehes vist ei kasutaks sellist sisu.
Ja siin mõned väljavõtted suvalistest sinkidest, mis näiteks Prisma e-poes müügil. Kodune suitsusink ilmselt endasse paksendajaid ja ei tea mis di-tri asju ei saaks.
sealiha 60%,joogivesi,keedusool,stabilisaatorid di-ja trifosfaat,paksendajad E407,E415,glükoos,lõhna-ja maitseained,antioksüdant E316,vürtside ekstraktid,vürtsid,säilitusaine
sealiha (69%), vesi, sool, dekstroos, vadakupulber (sh piim), sojavalk, tärklis, lõhna- ja maitseained, stabilisaator: E450, paksendajad: E407, E425, antioksüdant: E300, happesuse regulaator: E451, pärmiekstrakt, säilitusaine: E250; Võib sisaldada vähesel määral sellerit ja sinepit
Muidugi pole ma täitsa naiivne, saan aru, et poetoit vajab ilmselt sälilitusaineid jm, aga üldiselt ikkagi peab väga hoolikalt jälgima, et ostaks enam-vähem normaalse sisuga tooteid, mitte mingit täielikku keemiat. Ja seda jälgimise tööd peab iga inimene ise seal poeleti ääres tegema kui vähegi on huvi süüa paremini.
Meie oleme liha/kala pooltooted valinud nii, et maitsetugevdajat (E621) kindlasti toote koostises näha ei taha. Säilitusaineid samuti parem mitte. Muud lisaained (happasuse regulaatorid, paksendajad) elame üle. Rasvasisaldus pole oluline, võib sealihast ja ka rasvasem toode olla (sest ülekaalulisi peres pole).
Meie lastele on väiksest peale, nii 1a alates, väga maitsenud näiteks sült ja verivorst – ja neid me ise keetnud tõesti pole. Olemegi söönud poest ostetud sülti ja verivorsti ja lapsed ka.
Pooltooted, mida oleme julgenud ise süüa ja lastele anda:
Oskar sealihasült – Sea tailiha 50%, puljong, toiduzelatiin,Vürtsid ( sh SINEP), sibul.
Juba mainitud Maks ja Moorits lihapallid – sealiha (64%), vesi, veiseliha (12%), kuivikupuru ( sh nisu), röstsibul,soja, sool , maitsetaimede ja vürtside segu. Küpsetatud rapsiõlis.
Üsna sarnased on sama tootja ka lihapihvid.
Maks ja Moorits kanapihvid – broilerikintsuliha (36%), kanalihamass (36%), vesi, kuivikupuru (sh nisu), sojavalk, röstitud sibul (sh nisujahu, palmiõli), sool, taimne kiud, maitsetaimede ja vürtside segu, dekstroos, pärmiekstrakt, lõhna- ja maitseained Küpsetatud rapsiõlis
Rannarootsi Laste toorvorstikesed – sealiha (76%), vesi, kartulitärklis, sool, sojavalk, äädikas, glükoos, suhkur, maltodekstriin, lõhna- ja maitseained, astelpajupüree, marjakontsentraat, lambasool
Rannarootsi Päkapiku verivorstid – odrakruup, seapekk, kamar, verepulber (3,8%), sool, nisujahu, sealihavalk, sibulapulber, vürtsid, suhkur, glükoos, lõhna- ja maitseained, lambasool
Tallegg kanafileenagitsad – kana-broilerifilee (41%), vesi, kuivikupuru (sh nisu), sojavalk, munavalgemass, sool, happesuse regulaator: E262, lõhna- ja maitseained, vürtsid (sh kurkum, paprika), suhkrud,nisujahu, paksendaja: E415.
Tallegg kiievi kotletid – kana-broilerifilee (62%), kana-broilerinahk, kuivikupuru (sh nisu), ürdivõisegu (13%; sh või, sool, kuivatatud till, vürtsid, lõhna- ja maitseained, suhkur, happesuse regulaator: E330), nisujahu, munavalgemass, sool, vürtsid, lõhna- ja maitseained, lihavalk, happesuse regulaatorid: E262, E330, E331, antioksüdant: askorbiinhape, paksendaja: E415, suhkrud, pärmiekstrakt.
Muumi kalapulgad – Ookeanikala 51%, nisujahu, rapsiõli, vesi, hernekiud ja valk, sool, sinepipulber, till, sidrun, must pipar, cayenne, sibul, küüslauk, glükoos, pärmiekstrakt, kalaaroom, paprikapulber, kurkumipulber, kergitusaine E 503 (ii).Võib sisaldada molluskeid, muna.
Toored, ahjus valmisküpsetamist vajavad pooltooted:
Rannrootsi Viini šnitsel – seavälisfilee (83%), vesi, kuivikupuru (sh NISUJAHU, GLUTEEN), sool, äädikas, pärmiekstrakt, rapsiõli, happesuse regulaator (trifosfaat), stabilisaator (difosfaat), paksendajad (tselluloosi sisaldav karrageen, guarkummi, ksantaankummi), glükoos, glükoosisiirup, antioksüdant (naatriumisoaskorbaat), lõhna- ja maitseained
Üsna sarnane on
karni Kuldne šnitsel sea seljafilee (79%), joogivesi, sool, nisujahu, pärm, paprikaekstrakt, paprikapulber, antioksüdant: rosmariiniekstrakt, maisijahu, nisutärklis, stabilisaator: tri- ja polüfosfaat, paksendaja: guarkummi, lõhna- ja maitseained, suhkur, hüdrolüüsitud taimne valk, pärmiekstrakt. Kuumtöödelda sisetemperatuurini +72°C.
Tallegg pool kana ürdivõiga küpsetuskotis – kana-broiler (86%), vesi, sool, rapsiõli, dekstroos, lõhna- ja maitseained (sh või– ja koorearoom), võipulber (0,5%), maitsetaimed, vürtsid, taimsed kiud (sh psüllium ja hernes), kuivatatud äädikas, pärmiekstrakt, antioksüdandid: sidrunhape, askorbiinhape.
Rakvere rukkileivakattega ahjukael – seakaelakarbonaad (76%), vesi, riivleib (5%, sh nisu, rukis), sool, linnaseekstrakt, suhkur, lõhna- ja maitseained, vürtsid, hüdrolüüsitud taimne valk, kuivatatud äädikas.
On veel üks muidu meeldiv pooltoode, kuid sisaldab säilitusainet: Nõo Fitlap grillsteigid kanafileest –Kanarinnafilee (77%) lisatud veega, taimne õli (raps), tomatiketšup [sh tomatipasta, modifitseeritud tärklis, happesuse regulaatorid (äädik- ja sidrunhape), säilitusaine (naatriumbensoaat), lõhna- ja maitseained], tomatipüree, sool, vürtsid, suhkur, maitsetaimed, lõhna- ja maitseained, taimsed kiud
Meenus ka paar viinerit:
Oskar E-vaba lihaviiner – sealiha 62%, veiseliha 21%. vesi, vürtsid, sool, lõhna-ja maitseained.
Rakvere Lihakas Doktoriviiner – sealiha (75%), vesi, meresool, vadakupulber (sh piim), lõhna- ja maitseained (sh suitsutuspreparaat), dekstroos, hüdrolüüsitud taimne valk, vürtsid, lihavalk, acerolapulber, köögivilja ekstrakt, vürtside ekstraktid.
Valmistoitudest teemaalgataja poolt mainitud “Mamma”-sid pole kasutanud.
Coop reklaamib nüüd “Sööme targalt!” valmistoitude sarja, mis töötatud välja koostöös teadlastega. Näited: türgipärane Menemen, itaaliapärane risoto kanaga, kõrvitsaorsoto kana ja kitsejuustuga, kanakotletid brokoliga, lasanje kodujuustus ja tuunikalaga, lõhe-brokoli riisivorm, lõheomlett spinatiga, vahemerepärane pastasalat, tuunikala-kinoasalat, vaarika-chiapuding, rukkikamavaht kreeke jogurtiga.
Pole ise veel ostnud (ega koostist detailselt uurinud), kuid ehk neist võiks midagi lastele ka sobida?
Näiteks Salvesti borši supis ei ole ühtegi lisaainet. Samas Mamma borš on täis kõikvõimaliku jama. Säilitusained E211, E202, maitsetugevdaja E621, täpsustamata lõhna ja maitseained.
Ostan ja sööme Salvesti valmistoite – suppe, mulgi putru ja kapsast.
Kas on palju loota, et tellides võileivatordi lõhega saab tordi, kus pole sees veidraid magusaineid ja paksendajaid. Kodus lõhetorti tehes vist ei kasutaks sellist sisu.
Ei ole palju loota kui raatsid veidi rohkem maksta. E 420 on sorbitool – täiesti looduslik pihlakamarjadest pärit magusaine. Mille poolest ta veider on ? Paksendajaid vajab iga toode selleks et ta koos püsiks, selles pole ka midagi veidrat. Otse loomulikult saad kõige maitsvama lõhetordi siis, kui sa selle ise teed, sealhulgas lõhe ise püüad, roogid, soolad ja suitsutad.
Valmistoitude puhul on veel ka see probleem, et soolasisaldus kipub kõrge olema.
Suitsulõhepulk on lõhemaitseline makrapulk. Ei tapa ega ole kuskilt otsast kahjulik.
Singis on lihast ülejääv osa reeglina vesi. Sa ei taha suua seda sinki, mis 100 % kuivainest koosneb ja seesama kodusuitsuahjus suitsetatud sink sisaldab ka vett, tõsi, tõenäoliselt vähem kui 40 %
No ma ei tea. Lõhepulk tundub suhteliselt ilge oma koostiselt – vaata, mis seal kirjas on: kalaliha, magusaine E420, paksendaja E452, tärklis, munavalge, sojavalk. Kas on palju loota, et tellides võileivatordi lõhega saab tordi, kus pole sees veidraid magusaineid ja paksendajaid. Kodus lõhetorti tehes vist ei kasutaks sellist sisu.
Ja siin mõned väljavõtted suvalistest sinkidest, mis näiteks Prisma e-poes müügil. Kodune suitsusink ilmselt endasse paksendajaid ja ei tea mis di-tri asju ei saaks.
sealiha 60%,joogivesi,keedusool,stabilisaatorid di-ja trifosfaat,paksendajad E407,E415,glükoos,lõhna-ja maitseained,antioksüdant E316,vürtside ekstraktid,vürtsid,säilitusaine
sealiha (69%), vesi, sool, dekstroos, vadakupulber (sh piim), sojavalk, tärklis, lõhna- ja maitseained, stabilisaator: E450, paksendajad: E407, E425, antioksüdant: E300, happesuse regulaator: E451, pärmiekstrakt, säilitusaine: E250; Võib sisaldada vähesel määral sellerit ja sinepit
Muidugi pole ma täitsa naiivne, saan aru, et poetoit vajab ilmselt sälilitusaineid jm, aga üldiselt ikkagi peab väga hoolikalt jälgima, et ostaks enam-vähem normaalse sisuga tooteid, mitte mingit täielikku keemiat. Ja seda jälgimise tööd peab iga inimene ise seal poeleti ääres tegema kui vähegi on huvi süüa paremini.
Kindel, et sa tegelikult rulaade ei vaata, pidades neid singiks? Sest sink on ikka konkreetselt lihatükk. Vorst ja rulaad on lisanditega.
Ja siin sobiv mainida – mul tuttav jagas šokeeritult Selveri kirju koera koostist, kus oli küpsise juurde ka igast “imeained” märgitud. Kui aga palusin tutvuda tavalise küpsise ja marmelaadi koostisega, tuli välja, et noh, kodune Kirju koer sisaldab ju samu aineid????♀️
Ja siin sobiv mainida – mul tuttav jagas šokeeritult Selveri kirju koera koostist, kus oli küpsise juurde ka igast “imeained” märgitud. Kui aga palusin tutvuda tavalise küpsise ja marmelaadi koostisega, tuli välja, et noh, kodune Kirju koer sisaldab ju samu aineid????♀️
Kahju ongi, et need küpsised ja marmelaadid poes siis ometi peavad igast imeaineid sisaldama.
Ma mõtlesin, et lastehoius ja lasteaias ikka tervislik menüü.
Ei ole seal tervislik menüü. Kohutavalt süsivesikuterohke, palju suhkrut ja jahu, pooltooteid.
Ja siin sobiv mainida – mul tuttav jagas šokeeritult Selveri kirju koera koostist, kus oli küpsise juurde ka igast “imeained” märgitud. Kui aga palusin tutvuda tavalise küpsise ja marmelaadi koostisega, tuli välja, et noh, kodune Kirju koer sisaldab ju samu aineid
Kahju ongi, et need küpsised ja marmelaadid poes siis ometi peavad igast imeaineid sisaldama.
Kui soovite lapsele poeküpsiseid osta või lapsele poeküpsistest midagi teha, siis vaadake Rõngu Pagar toodete poole, mitmete selle tootja küpsiste koostised on üllatavalt lihtsad:
Kaerahelbeküpsis: kaerahelves 64%, kanamuna, või, nisujahu, rosin, suhkur Kaneeliküpsis: kanamuna, nisujahu, või, kaneel 12%, suhkur, joogivesi Juustuküpsis: JUUST 39%, NISUJAHU, või, vesi. Kookosküpsis: Kookoshelbed 59%, KANAMUNA, või, suhkur.Pähkli-rosina: KANAMUNA, NISUJAHU, suhkur, või, MAAPÄHKEL 9%, rosin 8%, sool.Köömneküpsis: NISUJAHU, või, köömned 11%, vesi, söögisool, suhkur. Keeleke: kanamuna, nisujahu, või, suhkur Seesamiküpsis: kanamuna, nisujahu, või, suhkur, apelsin, joogivesi, nelk, kaneel, seesamiseemned 1,2% Gluteenivaba küpsis sidruniga: riisijahu, VÕI, maisijahu, naturaalne sidrunimahl, KANAMUNA, kartulitärklis, suhkur, sool Gluteenivaba võiküpsis: riisijahu, VÕI 12%, maisijahu, KANAMUNA, kartulitärklis, suhkur, sool
Kookides-tortides on samal tootjal nii ja naa. Mõnedes on säilitusaineid sees, mis tulevad sinna kasutataud margariinist või moosist. Näit. rabarberi – õunakook: kanamuna, nisujahu, margariin (taimsed õlid ja rasvad, sool, emulgaatorid (letsitiin, rasvhapete mono- ja diglütseriidid), säilitusaine (kaaliumkarbonaat), happesuse regulaator (sidrunhape), värvaine (beetakaroteen)), joogivesi, suhkur, söögisooda, õunad 31%, kaneel
Siiski leidsin Brita kook: vahukoor, hapukoor, vaarikas, kanamuna, nisujahu, või, suhkur, joogivesi. Ja ka enamus Rõngu torte on poetordi kohta täitsa vinks-vonks koostisega.
Marmelaade on ka “jamavabasid” – neid tuleb ostida öko/väiketootajate riiulilt. Ja need on kallimad. Aga leiab.
Kokkuvõte: on võimalik teha “imeainatevaba” kodust kirjut koera lapsele küll – ainult siis tuleb rohkem aega võtta ja hoolega küpsiste/marmelaadide koostist lugeda.
Ja siin sobiv mainida – mul tuttav jagas šokeeritult Selveri kirju koera koostist, kus oli küpsise juurde ka igast “imeained” märgitud. Kui aga palusin tutvuda tavalise küpsise ja marmelaadi koostisega, tuli välja, et noh, kodune Kirju koer sisaldab ju samu aineid????♀️
Kahju ongi, et need küpsised ja marmelaadid poes siis ometi peavad igast imeaineid sisaldama.
Mida kodus tehtud marmelaad siis sisaldab?