Minu kannatlikkus ei kesta igavesti. Mu kodupood on ühes kaubanduskeskuses asuv Selver. Kuna käin poes samadel aegadel ja samadel päevadel, siis on juba kümneid inimesi, keda ma sageli ostmas näen ja näo järgi juba tean. Üks selline seltskond oli mõned aastad tagasi ema koos kahe poisiga. Poisid olid umbes 7-9 ja 9-11. Kohtasin neid kümmekond korda ja neist ei saanud ümber vaadata. Poisid korraldasid tavaliselt kas kärurallit, st rinnutasid-ronisid kumbgi tühjale kärule ja jalgadega hoogu andes tuiskasid riiulivahedes. Või siis lihtsalt jooksid nii kiiresti kui jalad võtsid sika-saka riiulivahesid mööda. Otseselt nad pidevalt ei karjunud küll. Aga kurvi võttes haarasid riiulist, nii et asju kukkus. Põrkasid inimestele otsa. Mõlkisid käruga jäätisekülmikut jne. Peamiselt jooksid või kärutasid nad inimestele otsa.
Nägin, kuidas üks poistest haaras kurvi võttes vastutuleva inimese käes olevast korvist ja kogu sisu kukkus maha. Teisel korral nägin, kuidas üks neist kärutas kahe küünarkarguga inimesele otsa, nii et üks kark maha kukkus ja teised inimesed aitasid selle üles. Nägin korduvalt, kuidas käruga kellelegi selga kihutati.
Kaasa arvatud rasedale naisele, kes ilmselelt sai väga haiget ja kellega kaasas olnud mees ehmatas või vihastas näost nii kaameks, et lausa sinakashalliks. Korv pandi maha ja naine talutati kiiresti kassadest mööda õue, ilmselt autosse.
Nägin, kuidas üks poistest ronis suletud kassa kassalindile jalgupidi ja mängis, nagu see oleks jooksulint. See muidugi ei liikunud, seega 4 sekundiga hakkas kutil igav ja hüppas maha, tõmmates põrandale mingid jubinad, mis kassa juures olid. Sageli jooksis esimene poiss vahepeal selg ees, et taga jooksjat narrida. Seda rohkemate inimestega ta kokku põrkas.
Võimalik, et neil oli mingi käitumishäire.
Ema ei teinud midagi, süvenes ostudesse. Jah, kuulsin korra või kaks, et ütles neile, et vaiksemalt, vaiksemalt. Paar korda kuulsin, kuidas keegi ostjatest poistele või emale märkuse tegi, ise ka mitu korda hüüdsin poistele järele, et lõpetage jama vms.
Kannatus katkes siis, kui nad ühele väikest kasvu 5-6 aastasele tüdrukule otsa tormasid, see kukkus ja hakkas nutma. Tüdruku käes olnud mingi klaaspurgis asi läks katki ja kõik kohad olid kas verd või mingit purgis olnud punast ollust täis.
Ja minut hiljem, järgmises riiulivahes minu õnneks tulid need poisid kõrvuti tohutu kiirusega nurga tagant minu suunas. Ma panin neile jala taha, st ühele jala taha, teisele jala ette. Hambaid ja tatti lendas päris kõrges kaares ja põlved, küünarnukid ning ilmselt ka lõuad kolksusid vastu põrandat. Nende jooksukiirus oli lihtsalt nii tohutu, et õhulend ja sellele järgnev liug oli korralik. Teeksin seda veelkord, julm või mis iganes.
Aga edaspidi nägin neid kutte poe ees autos ootamas ja autoaknast sodi välja pildumas või sülitamas. Nii palju ema õppis alles siis, et neid ei saa inimeste sekka lasta.
Muide, mõnel korral oli nendega kaasas ka isa, kes kohe üldse ei reageerinud. Enamasti istus siiski autos ja ootas. Seega polnud tegu ka juhusega “kuhu see vaene üksikema oleks pidanud oma lapsed jätma”.