Esileht Kodunurk vegan-restoranide toidud (või vegan-menüüd tavarestoranis)

Näitan 13 postitust - vahemik 1 kuni 13 (kokku 13 )

Teema: vegan-restoranide toidud (või vegan-menüüd tavarestoranis)

Postitas:
Kägu

Kuidas kommenteerite? Minu enda kogemused on seni kehvad olnud. Olen ise teinud kodus vegantoite (ses mõttes, et juhuslikult on mõned lemmikud, kus pole ühtki loomset päritolu toorainet) ja olen külas saanud. Aga restoranides tundub, et nad ei oska vegantoite valmistada. Alati on kõik nii kuiv ja maitsetu. Ma ei tea, kas kokad ise ei maitse neid toite siis …

Kusjuures mulle tundub, et see ei olegi tingimata vegantoidu teema, vaid üleüldiselt uute “trendikate” ja “fancyde” toidukohtade teema. Lihtsalt pingutatakse nii ülemäära pakkuda menüüs midagi “uudset” ja “teistmoodi”, et tulemuseks on mingi jama.

Miks ma just vegan-toidu valguses tõstsin, kuna mul päris mitu head sõbrannat veganit ja tavaliselt otsime siis kohvikuid/restorane, kus nad ka söönuks saaksid ja kõik on alati pettunud toidus. Ka ma ise, kuigi leian, et inimene on loodud karnivooriks, arvan, et hea toit ei pea tingimata alati liha sisaldama, siis restoranides on kuidagi jama see asi…

+5
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

kuna mul päris mitu head sõbrannat veganit

MIKS sa normaalsete inimestega ei suhtle?
Ikka peab nende debiilidega suhtlema?

+8
-24
Please wait...

Postitas:
Kägu

leian, et inimene on loodud karnivooriks

Omni siiski.

+16
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Enne võõrsõnade kasutamist võiks nende tähenduse endale selgeks teha.
Aga teemasse: maitse üle ei vaielda.

+4
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

kuna mul päris mitu head sõbrannat veganit

MIKS sa normaalsete inimestega ei suhtle?

Ikka peab nende debiilidega suhtlema?

Sa oled ise veidi nupust nikastanud, mulle tundub.

Teemasse, siis vegantoitude osas ei harita kokkasid piisavalt. Vanakooli õpetajad põhimõtteliselt ei taha sellest midagi teada ja nemad paraku koolis ülekaalus. Töötan ise selles valdkonnas ja restorani tulevad kokad ei tea veganlusest midagi. Sama teema toidutalumatuste ja allergiatega. Vaikselt on hakanud pilti tulema erikoolitused, mida annavad kogenud vegankokad, kes on välismaal õppinud. Kõige kindlam tee ikkagi minna veganrestorani, mida omavad veganid. Seal teatakse, mida tehakse.

+3
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Olen ise teinud kodus vegantoite (ses mõttes, et juhuslikult on mõned lemmikud, kus pole ühtki loomset päritolu toorainet) ja olen külas saanud.

lihtsalt remargi korras: need lihavabad toidud, mida sa kodus teed, on suure tõenäosusega päris kaugel roogadest, mis kvalifitseeruvad veganiks. kui sa asendaksid kõik koostisosad, mis/milles on loomset päritolu, siis maitseks ka su kodune toit ilmselt teisiti.

+5
-9
Please wait...

Postitas:
Kägu

No nt restoranis V ja restoranis ÜLO olen ikka väga häid veganroogi saanud.

+11
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

lihtsalt remargi korras: need lihavabad toidud, mida sa kodus teed, on suure tõenäosusega päris kaugel roogadest, mis kvalifitseeruvad veganiks. kui sa asendaksid kõik koostisosad, mis/milles on loomset päritolu, siis maitseks ka su kodune toit ilmselt teisiti.

See on nüüd küll veider väide. Kui ma omnina teen näiteks vürtsikat kikerhernekarrit, mida peaaegu alati ja igal pool tehakse kookospiimaga, siis millist koostisosa mul seal maitse huvides nii väga asendada tuleb? Õige vastus: mitte ühtegi. Sama siis, kui teen läätsepada, ratatouille’d, kuskusi köögiviljadega jne – on nii palju väga levinud toitusid omnide toidulaual, mis ongi oma loomult alati olnud puhtalt taimsed, nad ei vaja koostisosade asendamist ja on sealjuures imemaitsvad.

Restoranides on asi mitte selles, nagu nad ei oskaks vegan-roogasid valmistada, vaid pigem selles, et lisaks lihavabaks olemisele on järjest rohkem noori ka gluteeni-, suhkru-, kuumtöötlemise-, kalori- ja mille kõige veel talumatud – sest nii on parajasti ühiskonnas trendikas – ja nii ei jäägi vaestel kokkadel üle muud kui vorpidagi neid absoluutselt kõigevabu vegan-toitusid, mis paratamatult siis jäävadki korralikele kodustele vegan-toitudele kõvasti alla.

+7
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

lihtsalt remargi korras: need lihavabad toidud, mida sa kodus teed, on suure tõenäosusega päris kaugel roogadest, mis kvalifitseeruvad veganiks. kui sa asendaksid kõik koostisosad, mis/milles on loomset päritolu, siis maitseks ka su kodune toit ilmselt teisiti.

See on nüüd küll veider väide. Kui ma omnina teen näiteks vürtsikat kikerhernekarrit, mida peaaegu alati ja igal pool tehakse kookospiimaga, siis millist koostisosa mul seal maitse huvides nii väga asendada tuleb? Õige vastus: mitte ühtegi. Sama siis, kui teen läätsepada, ratatouille’d, kuskusi köögiviljadega jne – on nii palju väga levinud toitusid omnide toidulaual, mis ongi oma loomult alati olnud puhtalt taimsed, nad ei vaja koostisosade asendamist ja on sealjuures imemaitsvad.

Restoranides on asi mitte selles, nagu nad ei oskaks vegan-roogasid valmistada, vaid pigem selles, et lisaks lihavabaks olemisele on järjest rohkem noori ka gluteeni-, suhkru-, kuumtöötlemise-, kalori- ja mille kõige veel talumatud – sest nii on parajasti ühiskonnas trendikas – ja nii ei jäägi vaestel kokkadel üle muud kui vorpidagi neid absoluutselt kõigevabu vegan-toitusid, mis paratamatult siis jäävadki korralikele kodustele vegan-toitudele kõvasti alla.

Nad ei oska ka. Mõtlemine ei tule järgi, kõik oskused ja fantaasia keerlebki loomse ümber saamata aru kui palju meie toidulaual tegelikult on taimne. Aasia ja vahemere toit nagunii. Meile on mitu sellist kokka tööle tulnud, kes ei saa aru, kuidas on võimalik kreemjat kastet teha ilma loomse kooreta või kuidas seened saavad passida toidu sisse šnitsli asemele. Täiesti elementaarsed asjad, aga haridusega kokkadel pole tänapäeva maailmas aimugi. Lisa sinna veel gluteenivabadus ka ja vaene kokk paneb teisel nädalal ameti maha selle asemel, et õppida ning hakkab influenceriks. 😀

+3
-6
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

No nt restoranis V ja restoranis ÜLO olen ikka väga häid veganroogi saanud.

Ma olen esimeses super head hapukoort saanud, mis oli tehtud kaerast 🤤

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

No nt restoranis V ja restoranis ÜLO olen ikka väga häid veganroogi saanud.

Ma olen esimeses super head hapukoort saanud, mis oli tehtud kaerast 🤤

https://www.oatly.com/uk/products/creamy-oat-fraiche

Müüakse Prismas ja Rimis.

+3
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

kopeerin facebooki “Jah, See On Vegan” grupi faili siia (osasid asju lisan juurde), ehk on abiks

Vegan söögikohad Eestis
TALLINN:
Rataskaevu16 (toortatra salat, seenesupp, kahe herne kotlet) 21.07.16
Veganrestoran V
Kohvik Inspiratsioon
VegMachine (balti jaam)
Toormoor

TARTU: Pahupidi kohvik (vegan söögikoht, KÕIK toidud on ka gluteenivabad, nädala sees iga päev ka päevapakkumine) 22.07.16
Kohvik Krempel ( vahel on vegansööke, olemas ka veganjäätised) 22.07.16
Kohvik Crepp (osad salatid vegan või veganvõimalusega ja osad magustoidud) 22.07.16
Aparaat (palju vegan-variante, igal tööpäeval 12-15 valikus ka üks vegan-päevapakkumine) 22.07.16
Genköök
Trikster Tihane (mitmeid vegansööke menüüs, lisaks igal tööpäeval 12-15 valikus ka üks vegan-päevapakkumine)
PÄRNU: Söögisaal Portaal pakub Tervise Arengu instituudi köögivilja kampaania raames mitut taimset toitu. 17.09.16
Kentuki Kõrts – praad köögivilja kotleti, kartulite,kastme ja värske salatiga 17.09.16
Kroon
Picadilly
VILJANDI:
Rohelise Maja Pood ja Kohvik (iga päev menüü muutub, tavaliselt midagi on ka täistaimetoit. Alati on aga smuutisid ja taimse piimaga kohvi. Poes vegan juuste ja jäätiseid, kikerherne jahu ja muid kuivaineid.) 21.07.16
Amrita kohvik: veganjuustuga pitsad 18.12.17
Restoran-kohvik Harmoonia: Üks vegan valik nii eel- kui pearoogade ja ka magustoitude hulgas. 18.12.17
LAYK stuudiokohvik: Aeg-ajalt vegan päevapakkumised. Hommikusöögiks pidavat veganputru ka saama.
Northmen kohvik
HAAPSALU: Kõhule Pai – taimetoidu buffet. 25.06.16
KURESSAARE:
KÄRDLA: Mamma Mia pitsabaaris saab vegan pitsat, neil oli isegi vegan juustu. 22.07.2016
Võru: Kohvik Taevas

Kuskil on BLISS ka vist olemas, seal pidi ka vegan toitu saama, aga tuleb üle küsida, ega toidus loomset ei ole vms.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

lihtsalt remargi korras: need lihavabad toidud, mida sa kodus teed, on suure tõenäosusega päris kaugel roogadest, mis kvalifitseeruvad veganiks. kui sa asendaksid kõik koostisosad, mis/milles on loomset päritolu, siis maitseks ka su kodune toit ilmselt teisiti.

See on nüüd küll veider väide. Kui ma omnina teen näiteks vürtsikat kikerhernekarrit, mida peaaegu alati ja igal pool tehakse kookospiimaga, siis millist koostisosa mul seal maitse huvides nii väga asendada tuleb? Õige vastus: mitte ühtegi. Sama siis, kui teen läätsepada, ratatouille’d, kuskusi köögiviljadega jne – on nii palju väga levinud toitusid omnide toidulaual, mis ongi oma loomult alati olnud puhtalt taimsed, nad ei vaja koostisosade asendamist ja on sealjuures imemaitsvad.

Restoranides on asi mitte selles, nagu nad ei oskaks vegan-roogasid valmistada, vaid pigem selles, et lisaks lihavabaks olemisele on järjest rohkem noori ka gluteeni-, suhkru-, kuumtöötlemise-, kalori- ja mille kõige veel talumatud – sest nii on parajasti ühiskonnas trendikas – ja nii ei jäägi vaestel kokkadel üle muud kui vorpidagi neid absoluutselt kõigevabu vegan-toitusid, mis paratamatult siis jäävadki korralikele kodustele vegan-toitudele kõvasti alla.

Nad ei oska ka. Mõtlemine ei tule järgi, kõik oskused ja fantaasia keerlebki loomse ümber saamata aru kui palju meie toidulaual tegelikult on taimne. Aasia ja vahemere toit nagunii. Meile on mitu sellist kokka tööle tulnud, kes ei saa aru, kuidas on võimalik kreemjat kastet teha ilma loomse kooreta või kuidas seened saavad passida toidu sisse šnitsli asemele. Täiesti elementaarsed asjad, aga haridusega kokkadel pole tänapäeva maailmas aimugi. Lisa sinna veel gluteenivabadus ka ja vaene kokk paneb teisel nädalal ameti maha selle asemel, et õppida ning hakkab influenceriks. 😀

Ärge pange kõiki kokkasi ühte patta. Otse koolist tulnud paberitega “kokad” on ainult teoreetikud ja nad ei teagi pärismaailmast midagi, sest nad on endale valinud “kerged” praktikakohad ja kahjuks Eesti koolides ei õpetata tööd tegema.
Päris kokad, kes on nö ise õppinud teevad vahet veganlusel ja taimetoitlusel/allergiatel jne.
Meie restoranis ei luba ükski kokk nt pähkliallergikul süüa midagi, mis võib olla pähklitega kokku puutunud.
Kahjuks väga paljudel juhtudel hoopis kliendid ei tee nendel “trenidel” vahet. Samamoodi nagu laktoosi mitte taluvad kliendid. Nõuavad ei tea mida ja siis pärast tuleb välja, et nad on pettunud, et said või asemel hummust. Või näiteks gluteenitalutamusega klient. Tahab burgerit. Saab ilma kuklita või tehakse gluteenivaba leivaga. Jälle pahandab, et miks nii tehti, saia ta saab süüa.
Niiet tihtilugu on hoopis klient see, kes ei tea, mis ta on, mida sa süüa võib.
Aga teemasse. Vegantoit ei saagi midagi enamat olla kui söögikoht (mitte restoran) teab, et vegantoit võrdub muru.
Teemaalgataja võiks külastada nt Restoran V, Raimond, Kivi Paber Käärid, Kolm Tilli. Nendes kohtades pole kindladti vegantoit kuiv ja maitsetu.
-10 tööaasta kogemustega restorani kokk
-iseõppinud/erinevate peakokkade poolt õpetatud

+1
0
Please wait...

Näitan 13 postitust - vahemik 1 kuni 13 (kokku 13 )


Esileht Kodunurk vegan-restoranide toidud (või vegan-menüüd tavarestoranis)