Esileht Ajaviite- ja muud jutud vene keele kasutamisest

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 126 )

Teema: vene keele kasutamisest

Postitas:
piilur

töötan klienditeeninduses ja meie klientidest on ca 30% venelased. viimasel ajal kuulen kaastöötajatelt järjest enam, kuidas nad venelastele ütlevad : ma ei räägi vene keelt!

ma tean küll, et nad räägivad. sellises olukorras on venelased läinud üle kas inglise v eesti keelele või lahkunud. ülemus vaatab seda vaikides (heakskiitvalt) pealt.

oma tütrele on mul järjest raskem selgitada, miks ta peaks koolis seda paariakeelt õppima, mitmed õpilased on vene keelele käega löönud ja avalikult või varjatul oma pahameelt ilmutanud.

mul on mitmeid vene sõpru ja kindlasti ma ei vihka neid, vihkan ainult neid ülbikuid, kes avalikus kohas valjuhäälselt vene keelset teenindamist nõuavad,  vaevumata ise eesti keelt ära õppima.

kas vene keel on nüüdseks välistatud? kas ja kuidas peaks lapsele selgitama, et peab veel 3 aastat vene keelt õppima, mis teda praegu juba oksele ajab?

+24
-39
Please wait...

Postitas:
eiteakes

kas vene keel on nüüdseks välistatud? kas ja kuidas peaks lapsele selgitama, et peab veel 3 aastat vene keelt õppima, mis teda praegu juba oksele ajab?

No näiteks et vaenlase keelt peab tundma, sina saad neist aru, aga nemad sinust ei saa.

Või siis veidi kultruursemalt, iga uue keele omandamine on kasulik, treenid mälu, saad lugeda maailmakultuuri teoseid originaalkeeles. Ida-Euroopas reisides tunned sõnatüved ära ja on lihtsam taibata näiteks poes või restoranis.

Teemaalgataja töökaaslastest saan aru, mul tekiks ka protest kui eesti kodakondsust omav noor sõnagi eesti keelest aru ei saa või ei taha saada, kui natukenegi ürtatataks eesti keeles suhelda, küll siis töökaaslased oleksid nõus ka mõne asja vene keeles ütlema, kui on näha, et klient tõesti aru ei saa.

+60
-2
Please wait...

Postitas:
K4gu

Su kaastöötajad on üpris rumalad, kas nad ei tule selle peale, et vene keelt võivad rääkida ka ukrainlased või kas nad üldse vene ja ukraina keele vahel vahet teevad?

Teiseks aga ei usu ma, et sellist asutust üldse olemas on, teema on liba.

+9
-54
Please wait...

Postitas:
trioemme

Töötan ka klienditeeninduses ja meie räägime vene keeles kui vaja.

Minu teismeline õpib ka vene keelt koolis, miks peaks lõpetama? Parim sõber on tal vene rahvusest.

Keel on vaid suhtlusvahend.

Ka sõjapõgenike puhul tuleb vaid kasuks, et saame neid aidata keeles millest nad aru saavad.

Pigem tekitab minus hämmastust, et soomlased eeldavad, et neid peab teenindama soome keeles siin Eestis.  No ei oska iga eestlane soome keelt. Mina ei oska.

+34
-9
Please wait...

Postitas:
Agathe

Jälle sama teema, jälle sama totrus. Rahune maha, kord kahes kuuski sama teema teha on idiootsuse tipp.

+7
-15
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Anonymous

Mina praktiliselt üldse vene keelt ei räägi, noh muidu suulist kõnet mõistan natuke rohkem. Olen juba olnud olukorras, kus Ukraina põgenike küsib tänaval juhatust ja ma saan seda teha väga nappide sõnadega. Tahaks rohkem aidata. Kui mul oleks võimalus pakkuda neile tööd või elamispinda, siis oleksin samuti hädas, et ma ei saa nendega suheldud.

+7
-7
Please wait...

Postitas:
augustikass

Ma eeldan, et Ukraina põgenikud on normintellektiga inimesed, kes suudavad mõistliku ajaga elementaarse eesti keele omandada … see ei ole küll argument, et praegused põhikoolilapsed peaksid palehigis vene keelt õppima. Turism & äri jääb sellel suunal aastateks seisma … õppida/õpetada seda pelgalt põhjusel, et vaja vaenlasest aru saada, on pehmelt öeldes jabur …

+44
-15
Please wait...

Postitas:
Jaagular

Varsti te, käod, räägite niikuinii kõik vene keeles. Ja ka teie lapsed hakkavad koolis rääkima vene keeles. Äärmisel juhul ka kehvas inglise keeles. Ja kõige lõpuks araabias. Eesti keel hääbub tänu teie endi aktiivsele globalismiihalusele niikuinii. Mina seda õnneks enam ei näe.

+6
-59
Please wait...
Postitas:
astorias

Varsti te, käod, räägite niikuinii kõik vene keeles. Ja ka teie lapsed hakkavad koolis rääkima vene keeles. Äärmisel juhul ka kehvas inglise keeles. Ja kõige lõpuks araabias. Eesti keel hääbub tänu teie endi aktiivsele globalismiihalusele niikuinii. Mina seda õnneks enam ei näe.

Kremli troll?

+33
-2
Please wait...

Postitas:
Vassikati

Ma eeldan, et Ukraina põgenikud on normintellektiga inimesed, kes suudavad mõistliku ajaga elementaarse eesti keele omandada … see ei ole küll argument, et praegused põhikoolilapsed peaksid palehigis vene keelt õppima. Turism & äri jääb sellel suunal aastateks seisma … õppida/õpetada seda pelgalt põhjusel, et vaja vaenlasest aru saada, on pehmelt öeldes jabur …

Minu jaoks on ka jabur perekoolikate suhtumine, et umbeestlasena sa justkui Eestis tööd ei saakski, sest sa pead umbvenelaste ees koogutama ja neile emakeelset teenindust pakkuma.

Me oleme üle 30 aasta iseseisvad olnud, no millal ometi kaovad vene koolid?!  Millal kaovad umbvenelased, kes poes teenindajast aru ei saa? Miks ta peakski pingutama ja eesti keelt õppima, kui teenindajad lahkelt vene keelt kohe purssima hakkavad, kui see umbkeelne midagi küsib.

Kui sõda Ukrainas meid ei pane selga sirgu lööma ja eesti keelt rääkima ning nõudma, siis jäämegi igaveseks kakskeelseks riigiks.

+57
-5
Please wait...

Postitas:
sharon

Mina mäletan teenindusest töötamisest ca 15 aastat tagasi (2000ndate keskel), et meie vene keeles ei teenindanudki. Hotellis ja restoranis töötasin. Kusjuures vene turistid, st Venemaalt, rääkisid üldjuhul inglise keeles. Vene keeles lähenesid ikka peamiselt kohalikud venelased. Eriti häiriv oli veel see, et nad olid üleüldiselt ka ebaviisakad — hakkasid tavaliselt otse rääkima, ilma isegi tere või vabandust ütlemata. Vene turistid olid tavaliselt viisakad. Mõni küsis ka vestluse käigus, et excuse me, do you also speak russian? ja siis sõltus juba teenindajast.

See vene keeles rääkimine on minuarust mingi uuema aja asi. Toona hoiti küll väga sirget joont, vähemalt Tallinnas.

+45
0
Please wait...

Postitas:
km70

Globalismijutt on õige, aga seda ära unista, et meil vene keeles rääkima hakatakse. Pigem hakatakse teil seal Moskvas rääkima ukraina keeles.

+35
-3
Please wait...

Postitas:
Christal
  1. töötan klienditeeninduses ja meie klientidest on ca 30% venelased. viimasel ajal kuulen kaastöötajatelt järjest enam, kuidas nad venelastele ütlevad : ma ei räägi vene keelt!

ma tean küll, et nad räägivad. sellises olukorras on venelased läinud üle kas inglise v eesti keelele või lahkunud. ülemus vaatab seda vaikides (heakskiitvalt) pealt.

oma tütrele on mul järjest raskem selgitada, miks ta peaks koolis seda paariakeelt õppima, mitmed õpilased on vene keelele käega löönud ja avalikult või varjatul oma pahameelt ilmutanud.

mul on mitmeid vene sõpru ja kindlasti ma ei vihka neid, vihkan ainult neid ülbikuid, kes avalikus kohas valjuhäälselt vene keelset teenindamist nõuavad, vaevumata ise eesti keelt ära õppima.

Sa oled lihtsalt ilgelt rumal!!!

Praegu on palju ukrainlasi, kes just nimelt räägivad vene k.

+6
-17
Please wait...

Postitas:
AmandaRosaalie

Ma eeldan, et Ukraina põgenikud on normintellektiga inimesed, kes suudavad mõistliku ajaga elementaarse eesti keele omandada …

Just nägin ukrainlasi kohalikus poes. Omavahel rääkisid ukraina keeles, aga kassast lahkudes ütlesid kenasti  eesti keelest aitäh ja head aega.

Ja üldiselt ma arvan, et nooremad ukrainlased peaksid inglise keelt ka rääkima. Mul kolleegiks juba paar aastat Eestis elav ukrainlanna. Üldine  töökeel meil inglise keel, aga niisama kohvinurgas räägime eesti keelt. Kui sellega hätta jääb, tõlgime inglise keelde. Vene keelt ei ole kasutanud.

+44
-1
Please wait...

Postitas:
km70

Ja üldiselt ma arvan, et nooremad ukrainlased peaksid inglise keelt ka rääkima. Mul kolleegiks juba paar aastat Eestis elav ukrianlanna. Üldine töökeel meil inglise keel, aga niisama kohvinurgas räägime eesti keelt. Kui sellega hätta jääb, tõlgime inglise keelde. Vene keelt ei ole kasutanud

Ukraina perekond, kellega suhtlen, pani tütre eestikeelsesse tantsutundi. Võimalik oli valida ka venekeelne, aga nad valisid eestikeelse.

+34
0
Please wait...

Postitas:
kaiekast

Ja üldiselt ma arvan, et nooremad ukrainlased peaksid inglise keelt ka rääkima. Mul kolleegiks juba paar aastat Eestis elav ukrianlanna. Üldine töökeel meil inglise keel, aga niisama kohvinurgas räägime eesti keelt. Kui sellega hätta jääb, tõlgime inglise keelde. Vene keelt ei ole kasutanud

Ukraina perekond, kellega suhtlen, pani tütre eestikeelsesse tantsutundi. Võimalik oli valida ka venekeelne, aga nad valisid eestikeelse.

Nii tore on kuulda kui tublid nad on!

+28
0
Please wait...

Postitas:
nuhvel

Kas neid ajukääbiku teemasid pole siin veel küllalt olnud? Sa seleta oma lapsele rahumeeli, et ta ei pea mitte midagi õppima ega mitte millestki mitte midagi aru saama, ja ega kui ta püüakski, siis ta ei saaks ikka, sest geenid on lihtsalt nii viletsad. See pole ka mingi suur probleem, sest targad inimesed on ka olemas, ja nemad õpivad ja omandavad keeli ja saavad maailmast aru. Aga teil lapsega on oma tee käia ja käige seda rahus.

+5
-25
Please wait...
Postitas:
Tervist

Enamus Ukrainast tulnud pagulasi on  etnilised venelased.  Keeldudes Vene keeles suhtlemast tähendab nendele näkku sülitamist, kes on juba hakklihamasinast läbikäinud. Kes annab klienditeenindajale, kes on võetud tööle seetõttu, et oskab vene keelt, põgenikele näkku sülitada? Kus sa töötad? Selline asi on kuritegelik ja see tuleb kiiresti tuua avalikkuse ette.  See on vaja väga kiiresti lahendada. Mitte kellelegi pole õigus põgenikke mõnitada. Kui teemaalgataja mõtles aga loo välja, siis tuleb tal seda tunnistada ja ka avalikult. Kirjutad väljamõeldud lugu, pane juurde, et tegemist on väljamõeldisega. Võlts asju on nagunii nii võrd palju, on vaja juurde luua ? Aga kui see on päris mis räägid, tuleb asjale väga kiiresti ametlik käik anda. See on kuritegelikult Ukraina etniliste venelaste üle irvitada. Need alad kus praegu käib sõda on venekeelsed. Paljudel sugulased ka Venemaal. See on hull kogemus, kus omad ründavad omasid ja siis veel teenindajad näitavad selgelt välja, et nad ei kõlba kuhugi. Kohapealsed venelased saavad saavad vene keelsest jutust aru ja oskavad üsna palju rääkida. Nii et sega vene – eesti keeles saavad oma asjad aetud. Väljapääsmatusse olukorda satuvad põgenikud. Kus sa töötad teemaalgataja ?

+1
-41
Please wait...
Postitas:
Varviline

Vaene laps, kelle vanemad kodus  nii rumalad on. Selline järjepidev õpimotivatsiooni maha tõmbamine mõjub kohe kindlasti.

Teemaalgataja, su laps vajab keelteoskust ka pärast põhikooli. Praegu 6. klassis on ta vanemate lolluse suhtes väga mõjutatav. Teed talle karuteene.

+9
-13
Please wait...

Postitas:
poltergeist

Peab ikka ettevõttel hästi minema, kui sellisel viisil kliente on valmis kaotama. Võib-olla on turistid? Siinsed venelased oskavad minu arust juba sellisel määral eesti keelt, et suudaks end klienditeenindajale selgeks teha ka eesti keeles, kui teenindaja seda viisakalt paluks ja selgitaks ilusti, et ta tõesti ei oska vene keelt. Noh, ütleme, köögimööbli tellimisel vmt spetsiifilistel asjadel algelisest keeleoskusest nii või naa ei piisa. Kui mingi selline ettevõte, siis peaks ka mõni hästi vene keelt oskav inimene tööl olema.

Minu arust on praegu just nii, et venelased üritavad rohkem eesti keelt kasutada. Isegi mu seni väidetavalt umbvenelastest suvilanaabrid on hakanud vestlust alustades paar lauset eesti keeles ütlema ja siis räägime kapsamaast vene keeles edasi 😀

+5
-25
Please wait...

Postitas:
poltergeist

Koolilapsed ilmselt kasutavad nüüd sõda ettekäändeks, et ei peaks enda jaoks rasket keelt õppima.

+8
-7
Please wait...

Postitas:
DeadSpace

Mina oskan vene keelt, aga ei räägi seda tööl põhimõtteliselt. Kunagi, kui tööleping sõlmiti, siis teatasin kohe, et vene keelt ei räägi ja juhtkond aktsepteeris seda. Ja tuleb välja, et enamus kohalikest venekeelsetest ikkagi oskab ka riigikeeles rääkida kui nad teravalt paika panna.

+33
-4
Please wait...

Postitas:
AmandaRosaalie

Keeldudes Vene keeles suhtlemast tähendab nendele näkku sülitamist, k

.. ja kui pagulased nõuavad, et iga eestlane peab nendega vene keeles rääkima, on  jällegi eestlastele, nende aitajatele näkku sülitamine! See, et nad on etnilised venelased, ei puutu asjasse. Nad on  kindlasti koolis inglise keelt  õppinud. Nii et kui on asju vaja ajada eestlasega, kes  vene keelt ei oska, siis  saab ju inglise keelt kasutada.

Jah, kui inimene põhimõtteliselt oskab  vene  keelt, võiks pagulastega ka vene keeles rääkida. Aga nõuda nad seda ei saa. Eestis on palju inimesi, kes tõepoolest ei oskagi vene keelt.

+28
-4
Please wait...

Postitas:
moorike

Kahjuks lugesin hiljuti artiklit eestlastest perest, kes elasid juba mitu aastat Ukrainas ja nüüd tunnistasid piinlikkusega, et ei oska ka ukraina keelt, lapsed käisid seal venekeelses koolis …ja need olid täitsa eestlased, mitte eestivenelased, kes Ukrainasse kolinud.

Mu oma õde elas aasta Kreekas ja juba sinna kolides teatas, et tema küll ei plaani keelt õppida. Ja aastaga omandaski sama palju kui suvaline turist – tere, palun, tänan…

+13
-1
Please wait...

Postitas:
moorike

Koolilapsed ilmselt kasutavad nüüd sõda ettekäändeks, et ei peaks enda jaoks rasket keelt õppima.

Noh, kui aine on juba tunniplaanis, ei vabanda ükski sõda 😅

+2
-1
Please wait...

Postitas:
km70

.. ja kui pagulased nõuavad, et iga eestlane peab nendega vene keeles rääkima, on jällegi eestlastele, nende aitajatele näkku sülitamine! See, et nad on etnilised venelased, ei puutu asjasse. Nad on kindlasti koolis inglise keelt õppinud.

Inglise keelt oskavad ainult noored Ukraina põgenikud. Pole veel kohanud keskealist ukrainlannat (või Ukraina venelannat), kes isegi natuke inglise keelt oskaks. Nad on ju ometi oma hariduse saanud nõuka ajal või vahetult peale seda.

Jah, kui inimene põhimõtteliselt oskab vene keelt, võiks pagulastega ka vene keeles rääkida. Aga nõuda nad seda ei saa. Eestis on palju inimesi, kes tõepoolest ei oskagi vene keelt.

Aga teemas ei räägitagi ju nõudmisest. Teemas räägitakse sellest, et inimene, kes tegelikult vene keelt oskaks rääkida, keeldub seda tegemast, kuigi see võib olla ainus keel, milles teisega kontakti on võimalik saada. Mina ei mõista sellist keeldumist. Eriti arusaamatu on see põgenike aitamise kontekstis – mis mõttes sa nagu esitad aitamisel tingimusi, et aitan ainult juhul, kui sa prääksuga kükke teed (ehk siis otsid ükskõik, kuidas võimaluse inglise keelt rääkida, isegi kui ei oska). Ära siis parem aita üldse, selline aitamine on hullem kui mitte aitamine.

+7
-12
Please wait...

Postitas:
K4gu

Eestis on vene keele õppega muidugi see probleem ka, et väga kehvad materjalid ja enamasti ka eriti kehvad õpetajad on koolides. Mu enda vene keel on vilets, aga see, mida mu lapsele koolis õpetati, oli veel viletsam.

+11
-1
Please wait...

Postitas:
AmandaRosaalie

Aga teemas ei räägitagi ju nõudmisest.

Ma vastasin konkreetsele postitusele, kus vene keelt just nimel tebaviisakalt nõutakse. Ja sealt ka minu postituse tonaalsus.

Teemas räägitakse sellest, et inimene, kes tegelikult vene keelt oskaks rääkida, keeldub seda tegemast, kuigi see võib olla ainus keel, milles teisega kontakti on võimalik saada.

Jah, olen nõus, et kui teenindaja oskab vene keelt, siis võib see suhtluskeel olla vene  keel. Kuigi ka sel juhul võib ta alguses proovida siiski inglise keelt – nagu teemaalgataja ka kirjutab, siis osad kliendid lähevad vene keeles mittesuhtlemise peale üle inglise keelele. Seega neid oskajaid on.

Eriti arusaamatu on see põgenike aitamise kontekstis – mis mõttes sa nagu esitad aitamisel tingimusi, et aitan ainult juhul, kui sa prääksuga kükke teed (ehk siis otsid ükskõik, kuidas võimaluse inglise keelt rääkida, isegi kui ei oska).

Täiesti nõus, aitavad need, kes tahavad ja saavad ja teevadseda nii hästi, kui oskavad. Ja nõudmisi ei esita. Samas, kas mina, kes ma tõesti vene keelt ei oska ei tohigi aidata? Ikka tohin, eksole. Lihtsalt otseselt suhtlemisega seotud rollis saan aidata ainult neid ukrainlasi, kes  ka  inglise keeles suhelda suudavad. Ehk siis mida ma öelda tahan on, et ei saa pagulasi ettekäändeks tuues hakata ka meile, eestlastele tingimusi  esitama. Nii nagu ukrainalsed ei pea abi saamise eest prääksuga kükke tegema ei pea ka mina nende pärast hakkama prääksuga kükke tegema. Aitan nagu oskan, vene keeles suhtlemine nende oskuste hulka ei kuulu.

Inglise keelt oskavad ainult noored Ukraina põgenikud. Pole veel kohanud keskealist ukrainlannat (või Ukraina venelannat), kes isegi natuke inglise keelt oskaks. Nad on ju ometi oma hariduse saanud nõuka ajal või vahetult peale seda.

Eanmus põgenikest ongi ju lastega naised. St pole veel keskealised. Ps. Mina olen ka keskealine ja nõuka ajal hariduse saanud, aga no ei oska vene keelt. Kui väga vaja, siis kui teine pool aeglaselt ja lihtsate sõnadega räägib, saan enamvähem aru enamasti. Aga vastata oskan ikka ainult inglise keeles, sest vene keeles sõnad ei tule meelde. Ka ukrainlaste hulgas on neid kel peale kooli see inglise keel selgeks sai töö tõttu. Nad ei ole viiamsed 30 aastat ju kotis elanud. Tean, et Eesti firmadeski teevad paljud ukrainlased kaugtööd IT-alal. No  paratamatult on nad selle töö käigus ka inglise keele selgeks saanud.

+16
-2
Please wait...

Postitas:
km70

Ehk siis mida ma öelda tahan on, et ei saa pagulasi ettekäändeks tuues hakata ka meile, eestlastele tingimusi esitama.

Keegi ju ei esitagi.

Eanmus põgenikest ongi ju lastega naised. St pole veel keskealised.

Oleneb keskea definitsioonist, mina pidasin silmas 35+ vanust. Ei ole ju ainult väikeste lastega naised – palju on ka suurte, 15-aastaste lastega naisi. Arvan, et see keeleoskuse joon jookseb kuskilt 2000. aasta pealt, kus Ukraina hakkas euroopastuma. Varem ilmselt oli inglise keele õpetus olematu ning vajadus ka vähene.

+3
-4
Please wait...

Postitas:
AmandaRosaalie

Keegi ju ei esitagi.

Kasutaja Tervist nõudis, lausa kuritegelikuks pidas vene keele mitterääkimist.

Ja ok, ma tõesti ei tea, kus keskmisel ukrainlaste keele oskuse joon on. Ise ma suhtlen IT maalima ukrainlastega ja nemad räägivad inglise keelt sõltumata vanusest. Nad ilmselt tõesti ei ole keskmised.

+8
-1
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 126 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud vene keele kasutamisest