See ei ole seotud rahvusega vaid juba nende laste sotsiaalmajanduslik olukord on kehvem – nad elavad vaesemates piirkondades, vanematel on kehvem haridus ja seetõttu ka madalapalgalisemad töökohad – ja tõepoolest ka vangide lapsi on rohkem.
Ja ma ei kujuta ette, kuidas see muutub, kui Eestis on nii palju vene koole ja lasteaedu. Kui eesmärk on 2035, siis peaks sellega hakkama tegelema kohe. Selleks ajaks jõuavad isegi kõik füüsika ja matemaatika õpetajad eesti keele omandada – kui nad tahavad. Ja kui ei taha, siis jõuavad omandada mõne muu ameti, kus saab väiksema keeleoskusega hakkama.
Aga see võiks tõesti toimuda kuidagi mõistlikult. Kool kooli haaval, 3-4 aastaste üleminekuperioodidega, süsteemselt ja põhjendatult. Mitte sunni ja ähvardusega, vaid selgitustega. Ja ülikoolid peaksid hakkama kohe spetsialiste/õpetajaid ette valmistama. Meile on ju oluline, et nad oleksid mentaalselt meie poolel, kõigile on oluline sidus ühiskond ja neile on oluline, et neil oleks normaalne elu ja võrdsed võimalused.
Mina isiklikult arvan, et vene keelt võiks koolis ikka õppida. Kuigi metoodika peaks teõesti parem olema. Ma saan ka sellest vihast aru, aga siiski vene keelt kõnelevad inimesed on väga erinevad. Ka Moskvas on inimesi, kes on sõja vastu ja mõned isegi julgevad seda kaamera ees välja öelda. On noori, kes julgevad öelda, et neil on vanematega erimeelsused sel teemal. See vene propaganda on lihtsalt nii hull .. see on kestnud aastakümneid. Nad räägivad mingit lugu ja muudkui kordadavad, kordavad, kordavad seda. Vanema generatsiooni (ja ka paljude nooremate) inglise keele oskus Venemaal on väga halb ja ma usun, et meil ka, nii eesi keele kui inglise keele.
Ma olen mures meie julgeoleku pärast ja meie riigi tuleviku pärast, aga ma usun, et riik saab ka ise palju teha. Me peame tegema kõik selleks, et meie vene noored oleksid meie inforuumis. Et neid ei oleks vaja tulevikus kellelgi “päästma” hakata. Praegu oleks sellega ideaalne alustada, sest hetkel ei ole meie naaberriigil ilmselt aega ja võimekust nendele teemadele keskenduda. Ma lugesin, et plaan on muuta lasteaiad eestikeelseks, mis on väga hea. Aga kõige selle juures. Vene keel ei ole halb, ta on sama hea nagu teisedki keeled, lihtsalt see pole meie riigi keel. See ei peaks olema Eestis asjaajamiskeel. Infot ei peaks nii palju igal pool dubleerima (välja arvatud ehk väga olulised ja keerulised teemad: koroona, julgeolek. Aga rongi väljumine Balti jaamas, maskikandmise meeldetuletus bussis jm võiks tõesti ainult eesti keeles olla.