Esileht Ajaviite- ja muud jutud vene keele kasutamisest

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 126 )

Teema: vene keele kasutamisest

Postitas:
piilur
  1. töötan klienditeeninduses ja meie klientidest on ca 30% venelased. viimasel ajal kuulen kaastöötajatelt järjest enam, kuidas nad venelastele ütlevad : ma ei räägi vene keelt!

ma tean küll, et nad räägivad. sellises olukorras on venelased läinud üle kas inglise v eesti keelele või lahkunud. ülemus vaatab seda vaikides (heakskiitvalt) pealt.

oma tütrele on mul järjest raskem selgitada, miks ta peaks koolis seda paariakeelt õppima, mitmed õpilased on vene keelele käega löönud ja avalikult või varjatul oma pahameelt ilmutanud.

mul on mitmeid vene sõpru ja kindlasti ma ei vihka neid, vihkan ainult neid ülbikuid, kes avalikus kohas valjuhäälselt vene keelset teenindamist nõuavad, vaevumata ise eesti keelt ära õppima.

kas vene keel on nüüdseks välistatud? kas ja kuidas peaks lapsele selgitama, et peab veel 3 aastat vene keelt õppima, mis teda praegu juba oksele ajab?

Sa oled lihtsalt ilgelt rumal!!!

Praegu on palju ukrainlasi, kes just nimelt räägivad vene k.

kuidas sa nii  rumal ja lühinägelik oled? arvad, et nad tahavad vene keeles rääkida v?

enamus ukrainlasi on ennast eesti keele kursustele kirja pannud, samuti pursivad nad inglise keelt. lapsed on neil ka juba eesti lasetaedades/koolides.

sulle aga head vene keele kummardamist!

+19
-5
Please wait...

Postitas:
piilur

Enamus Ukrainast tulnud pagulasi on etnilised venelased. Keeldudes Vene keeles suhtlemast tähendab nendele näkku sülitamist, kes on juba hakklihamasinast läbikäinud. Kes annab klienditeenindajale, kes on võetud tööle seetõttu, et oskab vene keelt, põgenikele näkku sülitada? Kus sa töötad? Selline asi on kuritegelik ja see tuleb kiiresti tuua avalikkuse ette. See on vaja väga kiiresti lahendada. Mitte kellelegi pole õigus põgenikke mõnitada. Kui teemaalgataja mõtles aga loo välja, siis tuleb tal seda tunnistada ja ka avalikult. Kirjutad väljamõeldud lugu, pane juurde, et tegemist on väljamõeldisega. Võlts asju on nagunii nii võrd palju, on vaja juurde luua ? Aga kui see on päris mis räägid, tuleb asjale väga kiiresti ametlik käik anda. See on kuritegelikult Ukraina etniliste venelaste üle irvitada. Need alad kus praegu käib sõda on venekeelsed. Paljudel sugulased ka Venemaal. See on hull kogemus, kus omad ründavad omasid ja siis veel teenindajad näitavad selgelt välja, et nad ei kõlba kuhugi. Kohapealsed venelased saavad saavad vene keelsest jutust aru ja oskavad üsna palju rääkida. Nii et sega vene – eesti keeles saavad oma asjad aetud. Väljapääsmatusse olukorda satuvad põgenikud. Kus sa töötad teemaalgataja ?

näib, et sa tead paremini,mis rahvusest kliendid meil käivad?! arvad, et me ei saa aru, kes on venelane kes on ukrainlane v? paistab, et sa oled puha pimeduses elanud. kui sa asjast midagi ei tea, siis ära võta sõna

+10
-2
Please wait...

Postitas:
tammepold1

Seoses tööga puutun kokku paljude vene naistega, igas vanuses, noored-vanad. Kahjuks pean tõdema, kui paljud neist juba vihkavad ukrainlasi, kes siia on tulnud ning on genotsiidi pooldajad . See teema ajab mul kopsu üle maksa ning hoian end tagasi, et kellegile vastu vahtimist mitte anda. Viha meie kohalike venelaste vastu on tõusnud, alles see oli, kui venelased rüüstasid meie tallinna kesklinna karjudes ” vsjo naSe “

+35
-1
Please wait...

Postitas:
km70

See teema ajab mul kopsu üle maksa ning hoian end tagasi, et kellegile vastu vahtimist mitte anda.

Aga kas sa nendega mitteagressiivselt rääkida oled proovinud? Butša pilte näidata, klippi vene sõdureist postkontoris pakke saatmas? Kui võimalik, võiksid oma energia viha asemel hoopis sinna suunata. Äkki käib kasvõi mõnel neist peas klõps.

+3
-21
Please wait...

Postitas:
Mette-Merithh

Enamus Ukrainast tulnud pagulasi on etnilised venelased. Keeldudes Vene keeles suhtlemast tähendab nendele näkku sülitamist, kes on juba hakklihamasinast läbikäinud. Kes annab klienditeenindajale, kes on võetud tööle seetõttu, et oskab vene keelt, põgenikele näkku sülitada? Kus sa töötad? Selline asi on kuritegelik ja see tuleb kiiresti tuua avalikkuse ette. See on vaja väga kiiresti lahendada. Mitte kellelegi pole õigus põgenikke mõnitada. Kui teemaalgataja mõtles aga loo välja, siis tuleb tal seda tunnistada ja ka avalikult. Kirjutad väljamõeldud lugu, pane juurde, et tegemist on väljamõeldisega. Võlts asju on nagunii nii võrd palju, on vaja juurde luua ? Aga kui see on päris mis räägid, tuleb asjale väga kiiresti ametlik käik anda. See on kuritegelikult Ukraina etniliste venelaste üle irvitada. Need alad kus praegu käib sõda on venekeelsed. Paljudel sugulased ka Venemaal. See on hull kogemus, kus omad ründavad omasid ja siis veel teenindajad näitavad selgelt välja, et nad ei kõlba kuhugi. Kohapealsed venelased saavad saavad vene keelsest jutust aru ja oskavad üsna palju rääkida. Nii et sega vene – eesti keeles saavad oma asjad aetud. Väljapääsmatusse olukorda satuvad põgenikud. Kus sa töötad teemaalgataja ?

Puhta lollakas 😃

+13
-4
Please wait...

Postitas:
tigekala

See teema ajab mul kopsu üle maksa ning hoian end tagasi, et kellegile vastu vahtimist mitte anda.

Aga kas sa nendega mitteagressiivselt rääkida oled proovinud? Butša pilte näidata, klippi vene sõdureist postkontoris pakke saatmas? Kui võimalik, võiksid oma energia viha asemel hoopis sinna suunata. Äkki käib kasvõi mõnel neist peas klõps.

Sa siis pole kursis, et putinistid peavad Butša sündmusi lavastuseks ja alatuks laimuks, kus laipu mängivad näitlejad ja tapmisstseenides tapavad ukrainlased omasid?

+30
-1
Please wait...

Postitas:
tammepold1

Mul on fb seadetes eraldi grupp tehtud, kuhu olen kõik tutvusringkonna venelased märkinud ning jagan oma arvamust ja sõjakoleduste materjale nii, et kõik need venelased saavad lugeda mida ma asjast arvan ning millega nende sõbrad venemaalt tegelikult ukrainas tegelevad

+15
0
Please wait...

Postitas:
km70

Sa siis pole kursis, et putinistid peavad Butša sündmusi lavastuseks ja alatuks laimuks, kus laipu mängivad näitlejad ja tapmisstseenides tapavad ukrainlased omasid?

Olen muidugi kursis – ja seda tulekski proovida muuta. Igaüks oma võimaluste ulatuses ning usalduskrediiti kasutades. Tuttaval inimesel on mingigi šanss seda ajupesu murda. Suurem šanss, kui kaugel meedial.

+1
0
Please wait...

Postitas:
K4gu

Olen muidugi kursis – ja seda tulekski proovida muuta. Igaüks oma võimaluste ulatuses ning usalduskrediiti kasutades. Tuttaval inimesel on mingigi šanss seda ajupesu murda. Suurem šanss, kui kaugel meedial.

Ja seda on lihtsam teha, kui sa keelt ka oskad.

Katsuge no aru saada, et keelsus ei määra veel meelsust.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
kaiekast

Päris kremli-meelseid ei ole võimalik veenda. Need on läbi imbunud vene propagandast ja Ukraina vastu olev viha on ka meeletu. Muidugi ei tasu ka unustada nende ohvritunnet – neid kiusatakse! Eriti neid Eestis olevaid kremli-meelseid venelasi.

+17
-1
Please wait...

Postitas:
anonymous

Töötan samuti klienditeeninduses ja olen viimasel ajal tähele pannud sellist asja, et kui ütlen vene keelt kõnelevale kliendile kohe alustuseks, et ma ei räägi vene keelt, on inimene üsna torssis ja ei suhtle meeleldi. Kui aga vastan alustuseks vene keeles, et jah, vabandust, aga ma ei räägi eriti vene keelt (nii palju suudab ju igaüks vene keeles selgeks õppida), siis on suhtumine enamasti kohe sõbralik ja ta hakkab ise otsima alternatiivseid keeli, mida me mõlemad mõistame. Ja nii on juhtunud pidevalt. Arvan, et asi on austuses teise inimese vastu. Paduvenelasi pole Eestis eriti palju ja need on ka harjunud end käte-jalgade abil selgeks tegema. Enamik kohalikke venelasi oskab kasvõi algtasemel eestikeelseid sõnu öelda, kui ta tahab. Ja Peterburist saabunud vanaprouad hakkasid kohe inglise keeles suhtlema selle peale. 🙂

Samuti ei pea ma oma lastele selgitama, miks nad peavad vene keelt koolis õppima, nad saavad ise aru, et on tark osata kasvõi pisut nende inimeste keelt, kellega nad siin kokku puutuvad. Samamoodi tahaksid nad õppida prantsuse, soome, hispaania keelt, aga seda kõike korraga koolis kahjuks ei pakuta.

+12
-4
Please wait...

Postitas:
asjad

Keeldudes Vene keeles suhtlemast tähendab nendele näkku sülitamist, k

.. ja kui pagulased nõuavad, et iga eestlane peab nendega vene keeles rääkima, on jällegi eestlastele, nende aitajatele näkku sülitamine! See, et nad on etnilised venelased, ei puutu asjasse. Nad on kindlasti koolis inglise keelt õppinud. Nii et kui on asju vaja ajada eestlasega, kes vene keelt ei oska, siis saab ju inglise keelt kasutada.

Jah, kui inimene põhimõtteliselt oskab vene keelt, võiks pagulastega ka vene keeles rääkida. Aga nõuda nad seda ei saa. Eestis on palju inimesi, kes tõepoolest ei oskagi vene keelt.

Sa ei ole vist ühtegi sõjapõgenikku kohanud. Minu kogemus on, et enamus ukrainlasi inglise keelt ei oska ja ei oska kõik vene keeltki. Aga mina olen praegu küll vàga hädas, et ma vene keelt ei oska, just ukrainlastega suhtlemisel. Ja minu laps küll eraldab keelt ja rahvast ehk raske keel on ja ta on pàris hàdas sellega, aga absoluutselt saab aru kui suur ühisosa see keel meil praegu ukrainlastega on, nii et meil hoopis teised meeleolud. Kuigi keele õpetaja on ka päris mitte tore õpetaja. Aga inglise keelt neilt küll oodata pole mõtet ja mingit jonni ajada ka mitte.

+10
-2
Please wait...

Postitas:
charlotte77

Teenindajad võiks ikka riigikeelt osata. Miks pean mina kohaliku inimesena oma kodus püüdma rääkida vene keelt, et Tallinnas oma ostud tehtud saaks või veel hullem, et üldse tööd saada. Kaugtöö tegemisest võib vaid unistada, ka IT-alal. Niiet Eestis võib olla 3  kõrgharidust ja ikka ei leia osalise ajaga kaugtööd IT-alal, aga ka temal on lapsed majutada ja üles kasvatada. Masendav aeg

+16
-4
Please wait...

Postitas:
memmoka

Keeldudes Vene keeles suhtlemast tähendab nendele näkku sülitamist, k

.. ja kui pagulased nõuavad, et iga eestlane peab nendega vene keeles rääkima, on jällegi eestlastele, nende aitajatele näkku sülitamine! See, et nad on etnilised venelased, ei puutu asjasse. Nad on kindlasti koolis inglise keelt õppinud. Nii et kui on asju vaja ajada eestlasega, kes vene keelt ei oska, siis saab ju inglise keelt kasutada.

Jah, kui inimene põhimõtteliselt oskab vene keelt, võiks pagulastega ka vene keeles rääkida. Aga nõuda nad seda ei saa. Eestis on palju inimesi, kes tõepoolest ei oskagi vene keelt.

90% ukrainlastest ei räägi inglise keelt. Räägivad nähtavasti vaid gümnasistid ja rahvusvaheliste asutuste töötajad, aga viimased nähtavasti pole pagulased.

+7
-2
Please wait...

Postitas:
tsupsti

Ma eeldan, et Ukraina põgenikud on normintellektiga inimesed, kes suudavad mõistliku ajaga elementaarse eesti keele omandada … see ei ole küll argument, et praegused põhikoolilapsed peaksid palehigis vene keelt õppima. Turism & äri jääb sellel suunal aastateks seisma … õppida/õpetada seda pelgalt põhjusel, et vaja vaenlasest aru saada, on pehmelt öeldes jabur …

Normaalsed ukrainlased õpivad vast elementaarsel tasandil suhtluskeele kiiresti ära nagu neljakümnendatel Eestist põgenenud eestlased läände ja ka küüditatud venemaa avarustesse.

Oma teismelised õpivad ka koolis vene keelt ja õpetaja on väga range grammatika peensustega ja hääldustega, lapsed õpivad ainult õpetaja jaoks, rääkida kusagil neil seda keelt ei ole ja üsna  vastumeelselt õpivad. Üks ütlebki, et hakka kunagi seda keelt rääkima. Eks elu näitab. Vene keelsele tüübile juhatasid teed inglise keeles.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
amatoor

Praegu läheb vene keelt väga vaja – hoian ennast kursis Urkaina sündmustega just venekeelsetes portaalides, samuti tegelen Urkaina põgenikega, vanemad räägivadki vene keelt. Ka Venemaalt tulnutega räägin vene keelt, kuna räägin vene keelt vabamalt, kui inglise keelt. Palju on mõisteid ja väljendeid, mida oskan vene keeles paremini.

+6
-12
Please wait...

Postitas:
Ragne

Tegelikult on venelastega kogu maailmas sama probleem – nad lihtsalt ei vaevu ÜHTKI SÕNAGI mitte mingis muus keeles kui vene keel ütlema. Ja mina olen ka hakanud kõikjal ütlema, et ma ei räägi vene keelt. Sest nad on ülbed ja ebaviisakad, eeldavad, et kõik lihtsalt peavad vene keeles nendega suhtlema mistahes maailma paigas. Ja kohtlevad teenindajaid väga ebaviisakalt, lausa mõnitades neid vene keeles. Vene keele oskajana tuleb tülgastus peale seda kuuldes. Nad tõesti tahavad, et kõikjal oleks russkii mir ja meie ei pea mitte seda aitama neil saavutada. Mitte kuskil, kindlasti mitte oma kodumaal. Venemaa on suur ja lai ja õõnes, rääkigu seal oma keelt nii palju kui kulub.
Ja kõik sõjapõgenikud, keda mina olen aidanud isiklikult, on pannud lapsed eesti kooli ja hakkavad ka ise eesti keelt õppima.

+21
-3
Please wait...

Postitas:
Christal

Täna Tartus üks venelane nõudis igast jama müüjalt, siis sõimas, et kõik peab tasuta olema, et nüüd on ukrainlastele kõik tasuta.

Kui haige tegelikult, töll oli tegelikult suvaline jommis Vasja Tartust.

Müüjast oli kahju.

+11
-2
Please wait...

Postitas:
Christal

Kujutage ette, et paljud ukrainlases räägivadki vene keeles, käivad vene koolides isegi, palju on ukrsina-vene segaperesi.

Inglise keelt räägib noorem rahvas, sedagi mitte alati.Paljud ei tunne me tähti näiteks.

Ja on ukrainlasi, kes räägivad ainult ukraina keelt ja sellist, et teine ukrainlane ei pruugi ks aru saada.On ka venekeelseid piirkondi.

Ukraina on nii tohutu suur maa, et seal on keeleliselt ikka suht erinev.

+4
-6
Please wait...

Postitas:
K4gu

Täna Tartus üks venelane nõudis igast jama müüjalt, siis sõimas, et kõik peab tasuta olema, et nüüd on ukrainlastele kõik tasuta.

Müüjast oli kahju.

Jah, aga töll olemine ei sõltu keelest, st see juhtum ei muuda ometi kõiki vene keelt kõnelevaid inimesi automaatselt töllideks.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
augustikass

Müüjast oli kahju.

Jah, aga töll olemine ei sõltu keelest, st see juhtum ei muuda ometi kõiki vene keelt kõnelevaid inimesi automaatselt töllideks.

olgem ausad, töllide ja muu kahtlase kontingendi protsent on venelaste hulgas ikka kõvasti kõrgem … võtame või meie kohalikud vanglad – keda seal sinu arvates rohkem on, eestlasi või venelasi??

+15
-3
Please wait...

Postitas:
jaakaru

See ei ole seotud rahvusega vaid juba nende laste sotsiaalmajanduslik olukord on kehvem – nad elavad vaesemates piirkondades, vanematel on kehvem haridus ja seetõttu ka madalapalgalisemad töökohad – ja tõepoolest ka vangide lapsi on rohkem.

Ja ma ei kujuta ette, kuidas see muutub, kui Eestis on nii palju vene koole ja lasteaedu. Kui eesmärk on 2035, siis peaks sellega hakkama tegelema kohe. Selleks ajaks jõuavad isegi kõik füüsika ja matemaatika õpetajad eesti keele omandada – kui nad tahavad. Ja kui ei taha, siis jõuavad omandada mõne muu ameti, kus saab väiksema keeleoskusega hakkama.

Aga see võiks tõesti toimuda kuidagi mõistlikult. Kool kooli haaval, 3-4 aastaste üleminekuperioodidega, süsteemselt ja põhjendatult. Mitte sunni ja ähvardusega, vaid selgitustega. Ja ülikoolid peaksid hakkama kohe spetsialiste/õpetajaid ette valmistama. Meile on ju oluline, et nad oleksid mentaalselt meie poolel, kõigile on oluline sidus ühiskond ja neile on oluline, et neil oleks normaalne elu ja võrdsed võimalused.

Mina isiklikult arvan, et vene keelt võiks koolis ikka õppida. Kuigi metoodika peaks teõesti parem olema. Ma saan ka sellest vihast aru, aga siiski vene keelt kõnelevad inimesed on väga erinevad. Ka Moskvas on inimesi, kes on sõja vastu ja mõned isegi julgevad seda kaamera ees välja öelda. On noori, kes julgevad öelda, et neil on vanematega erimeelsused sel teemal. See vene propaganda on lihtsalt nii hull .. see on kestnud aastakümneid. Nad räägivad mingit lugu ja muudkui kordadavad, kordavad, kordavad seda. Vanema generatsiooni (ja ka paljude nooremate) inglise keele oskus Venemaal on väga halb ja ma usun, et meil ka, nii eesi keele kui inglise keele.

Ma olen mures meie julgeoleku pärast ja meie riigi tuleviku pärast, aga ma usun, et riik saab ka ise palju teha. Me peame tegema kõik selleks, et meie vene noored oleksid meie inforuumis. Et neid ei oleks vaja tulevikus kellelgi “päästma” hakata. Praegu oleks sellega ideaalne alustada, sest hetkel ei ole meie naaberriigil ilmselt aega ja võimekust nendele teemadele keskenduda. Ma lugesin, et plaan on muuta lasteaiad eestikeelseks, mis on väga hea. Aga kõige selle juures. Vene keel ei ole halb, ta on sama hea nagu teisedki keeled, lihtsalt see pole meie riigi keel. See ei peaks olema Eestis asjaajamiskeel. Infot ei peaks nii palju igal pool dubleerima (välja arvatud ehk väga olulised ja keerulised teemad: koroona, julgeolek. Aga rongi väljumine Balti jaamas, maskikandmise meeldetuletus bussis jm võiks tõesti ainult eesti keeles olla.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Ragne

Ja ma ei kujuta ette, kuidas see muutub, kui Eestis on nii palju vene koole ja lasteaedu. Kui eesmärk on 2035, siis peaks sellega hakkama tegelema kohe. Selleks ajaks jõuavad isegi kõik füüsika ja matemaatika õpetajad eesti keele omandada – kui nad tahavad. Ja kui ei taha, siis jõuavad omandada mõne muu ameti, kus saab väiksema keeleoskusega hakkama. Aga see võiks tõesti toimuda kuidagi mõistlikult. Kool kooli haaval, 3-4 aastaste üleminekuperioodidega, süsteemselt ja põhjendatult. Mitte sunni ja ähvardusega, vaid selgitustega. Ja ülikoolid peaksid hakkama kohe spetsialiste/õpetajaid ette valmistama

Täpselt seda kõike meil ongi juba 30 aastat tehtud. Tulemus – ümmargune null. Ei õpi nad ümber ega vabatahtlikult mitte midagi. Ainus asi, mis aitaks, oleks selge sõnum meilt kõigilt – siin on Eesti riik ja siin räägitakse riigikeelt. Kellele ei meeldi, võib minna sinna, kus meeldib.  Kui me nüüd otsekohe lasteaedu kõiki eestikeelseks ei tee (pidagu siis mõni tasulist lasteaeda kasvõi vanakreeka keeles kui tahab pidada ja maksjaid leidub), siis pole meil lootust mitte kunagi siin oma riiki säilitada – varsti tulevad peale uued pagulased ja hakkavad ka nõudma ka araabiakeelseid koole ja lasteaedu, mis maksame nende eest või? Miks siis venekeelseid peame maksma? Oma vähese raha eest putiniste koolitama?

+19
0
Please wait...

Postitas:
km70

Täpselt seda kõike meil ongi juba 30 aastat tehtud. Tulemus – ümmargune null. Ei õpi nad ümber ega vabatahtlikult mitte midagi.

Õpivad ju küll. Vanad ei õpi, need surevad ära. Noortest venelastest ma pakun 80% oskavad eesti keelt mingilgi määral ning täiesti normaalselt oskab vast pool noortest. Helista Elisasse, Teliasse, Swedbanka või muudele infotelefonidele – kõikjal võtavad toru Svetlanad, Jekaterinad, Valerid ja Olgad, kes oskavad väga ilusti eesti keelt. Eestlasest klienditeenindajat pole vist juba aastaid kohanud. Poeg käib spordivõistlustel tihti, alal kus on suurem osa võistlejaid venekeelsed – suhtlus võistlustel on eestikeelne, keegi ei dubleeri ja kõik saavad aru, lapsed ja treenerid. Tütar tantsib, jällegi ala, kus on väga palju vene noori – kõik lähituttavad on Ukraina poolt ja keegi ei sunni tütart vene keeles rääkima, kes oskab, räägib eesti keelt temaga ja kes ei oska, sellega räägivad inglise keelt.

Sellega on nii, et tilk tõrva rikub meepoti – nende vanade juurikate pärast, kes endast märku andmata ei saa jätta ning poes esinevad ja bussis räuskavad, tundub meile, et vene elanikkond on lootusetu. Tegelikult ei ole. 20-30 aasta pärast on räuskajad vanadekodus või surnud ja tekib hoopis teine pilt.

+3
-4
Please wait...

Postitas:
eiteakes

Sellega on nii, et tilk tõrva rikub meepoti – nende vanade juurikate pärast, kes endast märku andmata ei saa jätta ning poes esinevad ja bussis räuskavad, tundub meile, et vene elanikkond on lootusetu.

Minu kogemus on pigem, et need vanad juurikad pursivad numbreid ühest kümneni või ütlevad lõpuks “suur tänu” vms eesti keeles, kui sa nendega lihtsamaid asju ka eesti keeles räägid, aga keerulisemad vene keeles seletad.

Osa noori räägib vabalt eesti keelt ja ainult nime järgi võib aru saada, et ta eestlane pole. Küll aga ei saa ma aru nendest noorematest keskealistest, kelle teadlik elu on juba Eesti Vabariigis möödunud või päris noortest, kes on eesti kodakondsusega, aga kes sulle ülbelt po-russki vastavad ja isegi lihtlausetest aru ei saa või ei taha saada. No tegelikult paarist lihtsamast sõnast võiksid ka muud migrandid aru saada, kui  nad pole just kaheks kuuks siis vahetusüliõpilaseks tulnud. Nendega me läheme ikka väga kiirelt inglise keele peale, eriti kui nahavärvi järgi võib aru saada, et ta ilmselt kohalik pole.

Mida rohkem eesti keelt kasutame, seda parem, nii venelaste, ukrainlaste, mustanahaliste, araablaste kui hindudega. Samm sammult tuleks neid harjutada eesti keelele üle minema, alguses tere, palun, äitäh, head aega, iga kord mingi lause või väljend lisaks. Kui ma lähen nädalaks reisile, siis ma õpin ka kohalikus keeles vähemalt tere, palun ja aitäh ära, tavaliselt mõned numbrid ja viisakusväljendid veel lisaks. Sama ootaks na neilt, kes meile tulevad kas lühemaks või pikemaks ajaks.

+5
0
Please wait...

Postitas:
perkool

need kohalikud venelased, kelle põhimõte on mitte rääkida ja õppida eesti keelt, käivad ukraina sõja tõttu ringi rusikas taskus.

näitena tuttav, sündinud siin, tema tütar 25aastane, ent kumbki ei oska eesti keelt. tegelevad koeraäriga, muutunud närviliseks ja nii uhkeks, et teretamise asemel keeratakse selg. usun, kui mega raske on neil vaimselt, kuna vene tsaar ei tule appi.

sellise hoiakuga venemeelne kogukond on siin küllalt suur

+6
0
Please wait...

Postitas:
Lady_Red

Täpselt seda kõike meil ongi juba 30 aastat tehtud. Tulemus – ümmargune null. Ei õpi nad ümber ega vabatahtlikult mitte midagi.

Õpivad ju küll. Vanad ei õpi, need surevad ära. Noortest venelastest ma pakun 80% oskavad eesti keelt mingilgi määral ning täiesti normaalselt oskab vast pool noortest. Helista Elisasse, Teliasse, Swedbanka või muudele infotelefonidele – kõikjal võtavad toru Svetlanad, Jekaterinad, Valerid ja Olgad, kes oskavad väga ilusti eesti keelt. Eestlasest klienditeenindajat pole vist juba aastaid kohanud. Poeg käib spordivõistlustel tihti, alal kus on suurem osa võistlejaid venekeelsed – suhtlus võistlustel on eestikeelne, keegi ei dubleeri ja kõik saavad aru, lapsed ja treenerid. Tütar tantsib, jällegi ala, kus on väga palju vene noori – kõik lähituttavad on Ukraina poolt ja keegi ei sunni tütart vene keeles rääkima, kes oskab, räägib eesti keelt temaga ja kes ei oska, sellega räägivad inglise keelt.

Sellega on nii, et tilk tõrva rikub meepoti – nende vanade juurikate pärast, kes endast märku andmata ei saa jätta ning poes esinevad ja bussis räuskavad, tundub meile, et vene elanikkond on lootusetu. Tegelikult ei ole. 20-30 aasta pärast on räuskajad vanadekodus või surnud ja tekib hoopis teine pilt.

Palun ära ole naiivne. Vene kogukond siin on nii venemeelne, kui venekeelne. Täna oli just EPL-s artikkel selle kohta, kus räägitakse pronksiööst, integratsioonist ja venekeelsetest koolidest. Üle 2000 õpetaja Eestis ei vasta keelenõuetele. Üle poole venekeelse kooli lõpetajatest ei suuda sisuliselt tere ja head aegagi öelda eesti keeles. ca 50% ei toeta ukrainlaste vastu võtmist Eestisse, mis näitab selgelt, kelle poolel nad on. Kui see asi reaalsetesse numbritesse panna, siis meil on siin 200 000 venelast, kes haaraks relvad ja astuks kohe üle vaatase poolele, kui isake “päästma” tuleb. Arvestades meie üldist rahvaarvu, siis ajab see number lihtsalt nutma.

1. Ja isiklikult ma ei tea, mis klienditeenindajatega sina kokku oled puutunud, aga Maxima keskmine müüja ei saa halligi aru, kui talt midagi küsid mõne toote kohta. Isegi kui midagi aru saab, siis vastata küll ei oska (äkki ei taha?)  eesti keeles.
+8
-3
Please wait...

Postitas:
km70

Ja isiklikult ma ei tea, mis klienditeenindajatega sina kokku oled puutunud, aga Maxima keskmine müüja ei saa halligi aru, kui talt midagi küsid mõne toote kohta. Isegi kui midagi aru saab, siis vastata küll ei oska (äkki ei taha?) eesti keeles.

Maximas on müüjad, mitte klienditeenindajad.

Üle poole venekeelse kooli lõpetajatest ei suuda sisuliselt tere ja head aegagi öelda eesti keeles.

See on ju liialdus. Artiklis oli juttu suhtlustasandi keeleoskusest. Jah, sealne protsent oli mullegi uudis, aga tõenäoliselt on siin erisus Ida-Viru ja muude venelaste piirkondade vahel. Ju on Ida-Viru umbvenelaste osakaal see, mis protsenti muudab. Mina rääkisin enda tajutavast ehk Tallinnast. Siin on venelastest keeleoskajatel arenguvõimalusi, erinevalt Ida-Virust, seega on siin pilt teine.

+2
-7
Please wait...

Postitas:
Lady_Red

Ja isiklikult ma ei tea, mis klienditeenindajatega sina kokku oled puutunud, aga Maxima keskmine müüja ei saa halligi aru, kui talt midagi küsid mõne toote kohta. Isegi kui midagi aru saab, siis vastata küll ei oska (äkki ei taha?) eesti keeles.

Maximas on müüjad, mitte klienditeenindajad.

Üle poole venekeelse kooli lõpetajatest ei suuda sisuliselt tere ja head aegagi öelda eesti keeles.

See on ju liialdus. Artiklis oli juttu suhtlustasandi keeleoskusest. Jah, sealne protsent oli mullegi uudis, aga tõenäoliselt on siin erisus Ida-Viru ja muude venelaste piirkondade vahel. Ju on Ida-Viru umbvenelaste osakaal see, mis protsenti muudab. Mina rääkisin enda tajutavast ehk Tallinnast. Siin on venelastest keeleoskajatel arenguvõimalusi, erinevalt Ida-Virust, seega on siin pilt teine.

Maximas on müüjad, mitte klienditeenindajad – vabandust, ma ei tee nendel kahel mõistel eriti sügavuti vahet. Kui ma lettide vahel kohtan töötajat ja tahan talt midagi küsida, siis ta on minu jaoks klienditeenindaja? Äkki vahel istub letis ja füüsiliselt müüb mulle ka midagi? Vahet pole, igatahes on ta umbkeelne.

Ja see toimub Tallinnas. Ma väidan, et väga suur osa nendest siinsetest umbkeelsetest resideerub just Lasnamäel ja arvestades kortermaju, on seal elanike ja inimeste kontsentratsioon väga tihe, seega neid on palju. Ida pool on see kuidagi rohkem tajutav ja mõistetav, et seal ongi rohkem venekeelset seltskonda jne., aga siinpool on see seltskond lihtsalt peidetum ja on selge, et kui ise oled haritud inimene, siis puutud vastavalt ka kokku harituma osa venelastega ja siis eksisteeribki sinu eest nähtamatuna kuskil “mujal” mingi paralleelmaailm.

Kuid see kõik kahjuks ei muuda fakti, et eestivastaseid venemeelseid ja venekeelseid on meil riigis 200 000 ringis. Seega, ei maksa enam rohkem silmi kinni pigistada ja madu rinnal soojendada.

+10
-2
Please wait...

Postitas:
piilur

Teenindajad võiks ikka riigikeelt osata. Miks pean mina kohaliku inimesena oma kodus püüdma rääkida vene keelt, et Tallinnas oma ostud tehtud saaks või veel hullem, et üldse tööd saada. Kaugtöö tegemisest võib vaid unistada, ka IT-alal. Niiet Eestis võib olla 3 kõrgharidust ja ikka ei leia osalise ajaga kaugtööd IT-alal, aga ka temal on lapsed majutada ja üles kasvatada. Masendav aeg

ot millest sa räägid? Sa oled IT inimene ja arvad, et ei leia tööd seepärast et ei oska vene keelt v?

sel juhul tekib küll küsimus, kas sa peale FB-s skrollimise ka midagi oskad v?

0
-2
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 126 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud vene keele kasutamisest