Depressioon on haigus nagu iga teinegi.
Ma võrdleks seda näiteks reumaga – väljastpoolt teise valu ei paista, aga põdev inimene hoiab end teatud liigutusi või tegevusi tegemast, puhkab rohkem, teeb valu leevendavaid harjutusi ja võtab ravimeid. On valuvabu perioode, on haiguse ägenemist, päris ära ei kao kunagi.
Minu depressioon on seotud liigse emotsionaalsusega ja enese kiire läbi põletamisega. Ma surun end olema toimekas ja võimekas ka siis kui kogu energia on ära põlenud. Mõned inimesed saavad sellest vaistlikult aru, võtavad puhkust või korraldavad elu-olu ringi, aga mina ei märka ohtu.
Kui ma kord juba põhjas olen, siis punnitan väljaspool kodu edasi, aga kodus on katastroof – ma ei hoolitse ei enda ega teiste eest, olen emotsionaalselt kättesaamatu, kriitiline. Kõik hõõrub mulle vastukarva. Tavaliselt lööb mul siis välja üks vana seljavigastus ja olen ka füüsiliselt sant.
TA-le teadmiseks: kui selline olukord on tekkimas, siis aitabki ainult enesele ja enda valule keskendumine. Sa ei saa ju varjata näiteks säärekondi murdu?! Teha nägu, et sul on kaks tervet jalga ja kepsutada selle illusiooni najal. Peabki julgema tunnistada, et olen praegu nõrgem ja vajan tuge. Kui teed head nägu selleks, et su kaaslane ei peaks kuidagi saama sinu depressioonist mõjutatud, siis tegelikult süvendadki depressiooni ja asjad lõppevad veel hullemini.
Mina kahjuks ei ole õppinud veel ära tundma seda hetke, et nüüd hakkab süngeks kiskuma, aga kui sul on see taju olemas, siis palun ära eira seda!