Mul kolm last, 2 lasteaias ja üks algklassides.
Lasteaias, tunnistan ausalt, mina omal algatusel õpetajatele jõulude ajal kinke ei teeks. Aga kui on tekkinud aktivist, kes on raha kogunud, siis ei ole protestinud ja olen raha üle kandnud. Summad on olnud meil tagasihoidlikud, 4-7 eur lapse kohta, selle pärast nagu ei tasu vaielda. Las see aktiivne inimene siis teeb ja toimetab, kui ta arvab, et tingimata peab midagi kinkima. Kuigi, sel aastal ühe lapse õpetajad andsid enne teada, et nad ei taha endale mingit jõulukinki lapsevanemate poolt ja kui lapsevanemad just tahavad mingit raha kokku koguda, siis ostetakse selle vanemate raha eest üks mäng lastele rühma. Ja siis kogutigi raha teadmisega, et see läheb selle mängu ostmiseks. Teisele lapse õpetajatele kingiti klassikalised kinkekaardid.
Jõuluvana kommipakkideks, mis koolis antakse, kogus klassijuhataja 5 eur. Ühelt poolt, eks neid laste kommipakke koguneb koju mitmeid – koolist, lasteaiast, töökohast… Aga teisalt, kommipakid me sööme vähemalt mitte korraga, aga kuude jooksul ikkagi alati ära. Nii et minupoolest – olgu lastel siis need tüüpilised kommipakid, ma olen rahul.
Loosipakkide tegemine oleks aga see, kust läheks minu piir! Ma protestiks otsutavalt ja keelduks osalemast. Minu meelest tähendavad loosipakid mõttetu träni ostmise kohustuse pealesurumist. Õnneks pole keegi seda välja pakkunud ja loodan, et ei paku ka.
Mitte keegi pole välja pakkunud trennides ega huviringides kingituste tegemist – ja õige ka.
Nii et nõustusn teemaalgatajaga – kingihullus on tõesti jube. Aga õnneks on minu lastega seotud inimesed jäänud jõulude ajal mõistlikuks – ja tänu sellele olen 3 lapse emana jõulustressist pääsenud 😛