<p style=”text-align: left;”>Minu kolm koolis käivat last õpivad samas waldorfkoolis, neljas lõpetas seal mõni aasta tagasi gümnaasiumi.</p>
Meie perel on waldorfpedagoogikaga kogemus umbes 5 aastat. Enne seda olime saanud vabakooli kogemuse ühe lapsega.
Ei ole ehk õige laste eest rääkida, kuid meie omavahelistes vestlustes on nad kinnitanud, et praegune kool on üle kõige. Pere vanematel lastel on kogemused ka nö tavakooliga, kõige nooremal seda kogemust pole.
Ei lapsed ega ka meie vanematena pole võistlushimulised ega vaja enda (laste) võrdlemist teiste koolide laste või isegi teiste perede lastega. Meie lapsed käivad koolis teadmisi omandamas, hingeharidust saamas ja sotsialiseerumas. Kogukonnakooli liikmetena oleme teadlikud kõigest mis koolis toimub ja mis plaanis, ka lapsed kaasatakse planeerimisse või otsustamisse.
Kujundav hindamine aitab nii lapsel kui lapsevanemal mõista, mis on omandatud, millele tuleks rohkem tähelepanu pöörata. Õpetajad on alati valmis lapsevanemaga suhtlema, nii heas kui halvas situatsioonis. Pole ka olnud juhust, et õpetaja/kool oleks keeldunud õpilast vajadusel lisaks toetada või otsida võimalusi personaalsemateks lahendusteks.
Sotsiaalses mõttes on kogu koolitäis lapsi üks pere, kõik tunnevad kõiki ja see lisab turvatunnet.
Meile meeldib, meile sobib. Erakooli õppemaks on küll suur kulu, aga maksan seda rõõmuga.
Mis puutub hariduse kvaliteeti, siis töö on tellija materjalist ka waldorfkoolis. Minu lapsed ei õitseks akadeemiliselt ilmselt üheski koolis, aga waldorfpedagoogika (vähemasti meie lastel) aitab säilitada õpihimu. Minu laste klassikaaslaste hulgas on ka üliandekaid ja akadeemiliselt tugevamaid lapsi, kuid igav pole neil seni hakanud. Väike kool, väikesed klassid – igaühe jaoks jätkub aega ja tähelepanu.
Igaühele waldorfkooli soovitada ei julge, aga kui on huvi rohkem teada saada, siis tasub ise kooliga ühendust võtta ja küsida. Kellele sobib, sellele sobib hästi ja kellele ei sobi, siis see ei peagi punnitama jõuga meeldimist.