Esileht Väikelaps Mitmekeelsed pered Vastus teemale: Mitmekeelsed pered

Postitas:

Meil on ka mitmekeelne pere ja tunneme paljusid teisi samasuguseid.
Kui sina oled peres ainus, kes eesti keeles räägib, siis kõige parem meetod on nn “üks inimene, üks keel”. See tähendab, et sina räägid oma lastega ainult eesti keeles ja kuna te eestikeelses keskkonnas ei ela, siis see peab olema võimalikult laia sõnavaraga ja grammatiliselt korrektne. Kindlasti loe lastele raamatuid ja õpeta nad eesti keeles lugema ja kirjutama.
Sageli ei taha välismaal elavad pered oma lastega omas keeles rääkida, et paremini sisse sulanduda vms ja lapsed õpivad rääkima kohalikku keelt vigaselt ja aktsendiga, sest vanemad räägivad keelt halvasti. Nii juhtub sageli ka siis, kui üks vanematest räägib lastega keelekeskkonnast erinevas keeles, sest kokkupuude sellele keelega on tegelikult väga piiratud ja see on päris tavaline.
Meil on alla 2a laps, kes “räägib” hetkel läbisegi kahes erinevas keeles (mõni asi on ühes keeles, teine teises), aga aru saab mõlemast. Ühtlasi pidi olema mitmekeelsetel lastel tavaline, et mingi aeg aetakse keeli omavahel sassi, nt teise keele sõnadele panevad eesti käändelõppe jne, aga asja mõte on selles, et kui sina räägid temaga ainult eesti keeles ja lapse isa teoses keeles, siis lõpuks laps seostab ära, et need on erinevad keeled.

+2
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.