Esileht Kodunurk Kuidas tekib hallitus ? Vastus teemale: Kuidas tekib hallitus ?

Postitas:

Hallitus on hallitusseente vohamine või kasvamine. Hallitused vajavad eluks piisavalt niiskust, soojust ja toitaineid ning enamusele ei meeldi kõrge pH (lubivärv/lubikrohv näiteks) ja tugev/sage õhu liikumine (ilmselt on siis eostel raskem kuhugi pinnale kinnituda ja arenema hakata).

Toas leidub toitaineid ikka, kui kõik just ära steriliseeritud pole. Tavaline toatemperatuur on ka arenguks paljudele liikidele sobiv. Järelikult on piiravaks teguriks tubades tihti niiskus. Kui õhuniiskus on kõrge, siis on kõik tingimused täidetud ja õhus ikka ringi lendlevad seeneeosed leiavad arenguks sobivad tingimused. Seepärast võiks toaõhu õhuniiskus jääda alla 60%.

Mikrotuulutus on jah praktiliselt sissepuhe – külma õhu lisandub pisut pidevalt. Kui see külm õhk soojeneb, tema suhteline õhuniiskus väheneb, sest sooja õhku “mahub” rohkem veeauru. Ja nii püsib toaõhk kuivem. Sama efektiivne on teha paar korda päevas nii 5 minutiks kõik aknad pärani lahti. Eriti hea, kui sellega kaasneks õhu suunatud liikumine. Toaõhk saab suuremalt jaolt välja vahetatud, rohkem niiskust sisaldav soe õhk asendub külma õhuga õuest, mis absoluutskaalal sisaldab vähem veeauru. Ühtlasi lahkuvad õue mööblist, siseviimistlusvahenditest jne eraldunud kemikaalide aurud (oleneb mööblist ja siseviimistlusest muidugi, aga uued kaasaegsed mööblitükid, vaibad, tapeedid eraldavad alguses üht-teist).
Väidetakse, et selline lühiajaline suur tuulutus olla tegelikult efektiivsem, kuna esemed ja seinad jms ei jõua nii kiiresti maha jahtuda ning soojakadu olla väiksem.

+3
0
Please wait...
To report this post you need to login first.