Esileht Koolilaps nutisõltuvus Vastus teemale: nutisõltuvus

Postitas:

Nii legod kui ka raamatud arendavad lapse kujutlusvõimet, arvutimängud jms paraku mitte.

Mis rumal jutt see nüüd on? Arvutimängus peab ikka vähemalt sama palju kaasa mõtlema kui legodega mängides, enamikes mängudes on palju rohkem vaja aju ragistada kui legodega. Raamatulugemisega ei anna ka eriti võrrelda, raamatut loed suht passiivselt, saad läbi, paned kõrvale, tänapäeva arvutimängudes on väga palju vaja kaasa mõelda, ette planeerida, olenevalt mängust sa mõnes maailmas lood iseenda maailma, teises mängus näiteks ei saagi eriti üksi midagi teha, pead olema kellegagi grupis, see kõik arendab. Mõne mänguga on kaasas ka kuhjade viisi raamatuid, taustalood sellest, kuidas mingi tegelane arenes jne. Näiteks World of Warcraft on välja andnud ka kokaraamatu, mis on väga lahe. Saab proovida teha mingeid toite, mida mängus mängutegelased kokkama õpivad. Romaane on terve pinutäis sel teemal ilmunud (23), lisaks virtuaalsed andmebaasid, kus saab tausta uurimas käia jms. Ühe raamatu lugemisega ei anna eriti võrrelda. Sul on arvutimängudest väga algeline arusaam.

Arvutimängudega seoses välja antud kokaraamatuid on veegi, star wars, elder scrolls, fallout jne. Kui laps neid mänge mängib, siis see maailm, mis tänapäeval korraliku arvutiga mängitavat mängu ümbritseb on väga suur.

Kokaraamatuid võid piiluda siit:

Ainult et millegipärast ei avaldu need võimed mujal kui neidsamu mänge mängides. Küll aga on lugejad ja mänguasjadega mängida oskavad lapsed silmapaistvalt arukad ja edukad.

Kahjuks pole see sugugi nii. Mänguasjadega mängimine lõppeb ka nutita teatud vanuses. Raamatuid loeb keskmine koolilaps vähemalt 8-9 kooliaasta jooksul (kohustuslik kirjandus, kui muud ei loe). Raamatud ja mänguasjad ei muuda ühtegi last “edukaks”. Edukal ja arukal lapsel peavad olema ka teatud isiksuseomadused. Julgus, positiivne mõtlemine, suhtlusoskus. Seda ei saa raamatutest kahjuks. Ega ka nutist mitte.

+3
-3
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 21.01 15:21; 21.01 15:29;
To report this post you need to login first.