Esileht Väikelaps Kas normaalne 4 aastase käitumine? Vastus teemale: Kas normaalne 4 aastase käitumine?

Postitas:

Täiesti ebamõistlikult ranged reeglid ja segadusse ajav käitumine sinu poolt. Lapsel puudub sel vanuses põhjuse-tagajärje mõistmise seos. See ei arene enne 30.eluaastat, seega ei saa ta aru miks 3 päeva multikaid ei näe. Sest lapsel pole 4-aastaselt mingit ajataju, ei saa ta aru ka sinu kolmepäeva reeglist. Selles vanuses on piiride katsetamine väga eakohane ja laps ei saa aru ju, kus su piirid ongi. Samuti on reeglid liiga ranged, justkui peaks 4a mööda nööri kõndima ja arvestama mingi suurema õega jne. Tegelikkuses peaks kogu seltskond ikka arvestama pere pesamuna ehk temaga. Kiusab ju selleks, et õde temaga tegeleks.

4a ei pea olema musterlaps ja väga iseseisev vaid piiridega järjest rohkem iseseisvust juurde saav. Kui sul on juba selline suhtumine “no mida ta jälle kokku keerab, alati tema.” Siis laps sealt juba tunnetab seda ja saadki, mida ootad.

Olen ise näinud pealt, kuidas vist vanaema ühel poisil näägutas lapsega poes kuna too tahtis minna kala püüdma ilusal suvepäeval. Väga tavaline poiste hobi ja teismeline oskab enda eest juba seista ka. Vanaema muudkui kiunus kõrval, et ei saa, ei tohi, miks vaja, lõpuks surus poisi nurka oma jutuga ja lapsel kadus tahe midagi teha.

Lapsele tuleb kuhugi minnes rääkida, mis seal ees ootab ja kuidas peab käituma. Mitte, et lased kodust välja ja pärast keelad multikad ära kolmeks päevaks. Kui hästi käitub, alati kiita kui tubli oli. Kokkulepped on asja võti. Selgitad lapsele, lepid kokku, peegeldad ehk lased lapsel ise endale tema oma sõnadega seletada, mida temast ootad. Pärast kiidad või mainid, et nii ei sobinud, tee järgmine kord paremini. Mitu korda reeglist üle astudes juba on karistus: sel päeval multikaid ei näe.

Sorry aga ei ole nõus sinuga. Minu arust 4 aastane on juba piisavalt suur laps, et temalt nt avalikus kohas mõistlikku käitumist oodata. Ja, loomulikult peaks selles vanuses laps ka oma õega arvestama, terve pere ei peaks minu meelest pesamuna pärast mööda nööri käima. Ja kui reeglid on liiga karmid sinu meelest siis palun anna nõu kuidas karistada 4 aastast last? Selleks ma siia teema tegingi, et nõu saada aga sina vaid targutad. Ei karistagi sest enne 30ndat eluaastat ei õpita põhjust-tagajärge? ????

Lase siis samas vaimus edasi, kolme päeva kaupa. 😀 😀 kui sa aru ei taha saada, siis sa ei saa ja kõik. Sinu mainitud võtted ju ei toimi. Kui toimiks su 3-päeva-süsteem, poleks sul kodus lapsega probleeme. Millegipärast aga on.

4-aastane pole suur laps vaid vajab piire, mille seab lapsevanem arvestades ealise käitumisega. Oma kanguse tagaajamine ja mitte sõnakuulmine on iseloomulik ealine nähtus.

Karistus kui selline olgu kohene ja lühike. Kolm päeva on ilmselge ülepingutus sinu poolt.

+7
-4
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt 04.07 11:12; 04.07 14:04; 08.07 05:12;
To report this post you need to login first.