Esileht Väikelaps Lapsehoid Vastus teemale: Lapsehoid

Postitas:

Mul endal on lapsed juba koolis ega vaja enam hoidmist, ent kui nad väiksemad olid, siis täheldasin ka ise imestusega, kui varmad on mõned vanemad jätma oma lapsi võhivõõraste või täiesti suvaliste inimeste hoolde.

Näiteks olin kord oma kaheaastasega Tallinna kaubamaja mängutoas. Tollal seal mingit kasvatajat polnud, lapsed mängisid vanematega koos. Tuli sinna üks ema oma sama vana lapsega, pöördus minu poole: “Palun, kas saaksite mu lapse järele korraks vaadata, ma käin hetkeks ära”, ja ise viipas käega sinnapoole, kus asus tualett. Noogutasin, sest loomulikult võib ju inimene tualetis ära käia! Naine haaras oma koti ja läinud ta oligi.

Mina jäin hoidma võhivõõrast kaheaastast, kes minu kui võõra tädi sõna absoluutselt ei kuulanud ja pani esimese hooga plehku. Jooksin talle järele, ent samal ajal jäi ju minu enese kaheaastane üksi ja järelevalveta. Kui niisugust tralli oli kestnud juba tund aega ja ema polnud endiselt kuskil, pöördusin kaubamaja töötajate poole. Töötajad leppisid omavahel kokku, üks nooremapoolne tuli siis müüjatöölt ära, et seda võõrast last kantseldada. Nii sain lõpuks pöörata tähelepanu ka oma lapsele (kellega olin ju plaaninud toredat linnaskäigu-päeva veeta).

Kui olime juba jopedes ja lahkumas, siis see ema tuli, kotid shoppamisest pungil. Kilkas rõõmsalt mulle järele, et millal ma jälle tulen?

Päris ehmatav kogemus tegelikult – et nõnda kergesti usaldataksegi väikelaps võhivõõra hoole alla, kelle eesnimegi ega telefoninumbrit ei teata. Kõik võõrad ei ole usaldusväärsed. Ja tõtt-öelda ei pruugi ka tuttavad olla kursis sinu lapse arengu ega eripäradega. Võib-olla mõni vanaema, kes lapsi harva hoiab, ei tule selle pealegi, et sel konkreetsel kaheaastasel on ehk kiiks ootamatult end käest lahti tõmmata ja sõiduteele tormata vms.

Minu kaheaastane oli kärus kui kusagil poes käisime või kui käruga poodi ei tahtnud minna, siis poekärus. Kusagil poes ringi ta küll ei tuterdanud selles vanuses.

Minu kahene on kärus vaid suure kisa ja tüliga äärmisel vajadusel. Enamasti ei võtagi enam käru kuhugi kaasa.

Võib nii olla, võib teisti. Inimesed on erinevad.

+2
0
Please wait...
To report this post you need to login first.