Pean oma pastalembese lapse võõrutama nisujahust, samas on tegu väga pirtsaka sööjaga. Kas viitsite siia kirja panna, millised alternatiivid on kõige lähedasemad tavalisele pastale? Olen kuulnud suvikõrvitsa-“spagettidest”, siis veel tehakse vist ubadest jne… Aga kas neid kõiki Eestis müüakse?
Sama puudutab tegelikult nisusaia: ise arrrrmastan hapusaia, aga lapsele ei meeldi. Poesaiad on aga talle kahjulikud. Tegin karaskit, see meeldis, aga koos kuivatatud rosinatega; otsin mingit nn soolast alternatiivi. Kuulsin pähkli- ja maisisaiast – kas neid müüaksegi suurtes tavapoodides meil?
Ilmselt on su laps gluteenitalumatu? Siis lihtsalt tuleb osta neid tooteid, mis on gluteenivabad. Mu teada on sellised pastasid olemas küll. Ja selliseid leiva-saiatooteid on ka olemas aina enam.
Kui on kehakaalu probleem, siis tuleb lihtsalt pasta ja sai menüüst välja jätta. Muud ei aitagi.
Suvikõrvitsast saab spagette teha küll, kui on vastav masin. Väikese lapse ilmselt petad ilusti ära.
Kui probleemiks on gluteen, siis vali poest gluteenivabu tooteid näiteks spagetid, maitselt päris 100% nisupasta pole, aga peaks ka pirtsakama lapse ära petma. Kui pead vähendama süsivesikuid, siis tasub vaadata läätsepasta suunas (rohkem valku, vähem süsivesikuid), ent see on maitselt piisavalt erinev ja pirtsakas laps võib seda mitte süüa.
Mina teen suvikõrvitsa spagette salatisse ja need maitsevad 100% nagu suvikõrvits ja ei peta isegi vähepirtsakat sööjat. Midagi peale kuju nendel spagetiga ei sarnane.
riisinuudlid jms aasia riisipasta on mu meelest hea alternatiiv, aga siis peaks ka toit ise olema veidi rohkem aasiapärases nihkes, st et riisinuudleid ketšupiga päris vist ei sööks.
Siin selles valikus näiteks nii klaasnuudlid kui riisinuudlid on gluteenivabad. Munanuudlid on jahuga.
On teatud lemmiktoidud, mida teen alati riisinuudlitega. Kui tahan tavalisi makaroniroogi teha, ostan gluteenivabu makarone. Olen näinud poes ka ubadest, läätsedest ja tatrast tehtud makarone, aga pole neid kunagi proovinud. Tatranuudlid kõlavad küll sedamoodi, et söö parem tatart juba, usun, et maitse on sama.
Töökaaslane tõi ükskord töö juurde enda küpsetatud maisileiba. Midagi oli seal kõrval ka, moos vist, aga ma sõin niisama ja meeldis.
Igas Selveris jms saadaolevad Panzani gluteenivabad makaronid (penne, spiraalid ja spagetid) on täiesti head. Saiaga on natuke keerulisem, parimad on schäri saiakesed (pisemad saiad ja sügavkülmas on croissantid ja kuklid, otse rösterisse või kuumaõhufritüüri pannes väga head). Osad Gluteenivabad valmissaiad on saepurune sodi (mulle ei meeldi Semperi omad nt).
Kui rukkijahu sobib (kuigi seal on ka gluteeni), siis nisujahuvabad rukkileivad.
Aasiapärasied puhtast riisijahust nuudleid (laiemaid ja päris niitnuudleid) võib ka lapsele pakkuda, kui ära harjub, on need päris maitsvad. Riis, tatar, hirss ja nende helbed on gluteenivabad.
Shirataki nuudlid näiteks. Aga manin juurde, et need tuleb esmalt külma jooksva vee all korralikult läbi loputada, siis keeta ning siis liigne esi välja kuumutada.
shirataki/konjakijuure “nuudlid” nüüd pirtsakamat last küll sööma ei ahvatle, see on rohkem dieedihullude tädide “pastaroog 0 kalorit!” null maitset ja ligane-“vihmaussine” tekstuur. Proovi ära, aga ära esialgu üle 1 paki igaks juhuks varu, pärast muidu ei suuda keegi seda teist pakki ära süüa. Kasvõi riisinuudlid on palju etemad ja suurim edulootus on Panzani gv pastadel, need on isegi maitsvamad kui tavalised.
Mis see põhjus on pastasõbrast last nisujahust võõrutada? On see gluteenitalumatus või kaaluprobleemid? Kui esimene, siis on jah siin pakutud gluteenivaba pasta ja gluteenivabad täisterasaiad hea valik. Riisijahu sisaldav pasta maitseb paremini kui puhtast maisijahust tooted. Kui aga on kaaluteema, siis gluteenivaba pasta ja sai annab üsna sama palju süsivesikuid ja üldkaloraaži kui nisujahutooted, aga on pere rahakotile palju kulukam, nii et ma ei näe väga põhjust sellele üle minna. Näiteks vaatan praegu, et Tartu Milli nisujahust penned sisaldavad 100 g kohta 72 g süsivesikuid/362 kcal ja Rummo gluteenivabad penned 36% täisterariisi, 53% maisi, mis sisaldab73,2 g süsivesikuid/341 kcal 100 g kohta. Hind on aga üle 2 korra kallim. Gluteenivabades on süsivesikuid isegi pisut rohkem! Nii et veelkord: millest see nisujahust loobumise mõte alguse saanud on? Sellest olenevad ka soovitused.
Ei, kaalumurega ei tasu gluteenivabade toodete poole vaadata, need ei ole kuidagimoodi kaalusõbralikumad, enamasti sest suhtes st kaloraazilt on pastad-saiad jms võrdsed. Kuna teemaalgataja just ikkagi gluteenivaba ja nisujahuvabast toidust räägib, eeldan, et see on spetsiifilisem, talumatus või ebaselged kaebused/immuunhaigused jms, mille puhul sellest raskestiseeditavast valgust loobumine võib kasuks olla, nö keha põletikufooni vähendamiseks.
shirataki/konjakijuure “nuudlid” nüüd pirtsakamat last küll sööma ei ahvatle, see on rohkem dieedihullude tädide “pastaroog 0 kalorit!” null maitset ja ligane-“vihmaussine” tekstuur. Proovi ära, aga ära esialgu üle 1 paki igaks juhuks varu, pärast muidu ei suuda keegi seda teist pakki ära süüa. Kasvõi riisinuudlid on palju etemad ja suurim edulootus on Panzani gv pastadel, need on isegi maitsvamad kui tavalised.
Ma üldiselt maitse üle ei vaidle, aga see „null maitset ja ligane tekstuur“ on küll selline jutt, mille peale ma ütleks, et kõik ikkagi oleneb, kuidas valmistada. Selles mõttes jah, et kui lihtalt ära keeta ja ketšupit peale panna, siis nii tõesti süüa ei kõlba. Aga kui teha nt soja-seesami kastmes, siis on hoopis teine teema – maitse imendub sisse ja tekstuur on „krõmpsuv“ mitte „ligane“. Sama hästi võiks öelda, et brokkoli või lillkapsas on mõttetu maitsetu plönn. Kui paned lillkapsa vette, lisad veidi soola ja keedad selle üle ka veel, siis ongi see väide tõsi, aga see ei tähenda, et just nii seda valmistama peaks. Küll aga olen nõus sellega, et proovimiseks rohkem kui 1 pakki osta ei tasu.
asi pole ilmselt talumatuses? Hapusaia (mis lapsele ei meeldi) ja “poesaia” erinevus on ainult pärmis.
Kui pigem kaaluprobleem, siis tõesti juuretisega rukkileib on parim valik. Karaskit teen ma soolasena odrajahu ja kefiiriga (väike kogus täistera nisujahu vist oli ka retseptis).
Pastadest saab valida tervislikumad täistera variandid, ja ega siis pasta paksuks ei tee, vaid kaste ja juust hoopis. Kastme saab teha vähekalorilise (tomatipõhjal), juustu riivida head, aga vähe (parmesan).