Tahaksime proovida esimest korda ise burgereid teha. Palun nõuandeid, tekkisid mõned küsimused.
Esiteks, kas kotlettide tainas peaks olema teistsugune kui pannil praetavatel kotlettidel? Kujutlen, et peaks äkki tihkem-tahkem olema, et ei vajuks läbi grillresti? Hakkliha on kvaliteetne lihaveise hakkliha.
Milliseid kastmeid olete teinud? Tean, et pannakse ka kohe purgist majoneesi, aga mis on teie lemmikkastmed burgerite vahel?
Punaste sibulate marineerimise retsepti ei hakka küsima, selle vast leian kusagilt interneedusest 🙂
Mis iganes nõuandeid veel, kuidas valmistada kodus võimalikult maitsev burger?
Teema: burgerite grillimine
Kui täiesti nullist ei taha teha siis
http://liivimaalihaveis.ee/meats/mahe-maitsestatud-burgeriliha/
Prismad müüvad.
Aga suurem osa peaks olema kindlasti veiseliha – vastasel juhul laguneb meeletult laiali. Päris kotletitainast ei tasu teha – pigem ikka hakkliha ja maitseained. Mingit (riiv)saia vmt juurde ei tasu toppida. Sibulat ja küüslauku võib burgeripihvi sisse küll hakkida.
Eelmise vastajaga kotleti osas nõus. Kastmest eelistan isetehtud burgerikastet majoneesist, ketšupist, sinepist ja muust. Kui teha ei viitsi, siis poes müüaks ka burgerikastet, käib ka. Juustudest kasutame alati cheddarit.
Ma vahel lisan muna 1 kg kohta, vahel mitte. Aga alati sibul või küüslauk, natuke barbecue kastet ning sool+pipar. Ja grillile. Üle ei tohi küpsetada. Kuklid teeme ka grillil krõbedamaks. Vahele lehtsalat, ketšup, hapukurk, tomat, juust. Juust juba burgerit grillil ümber pöörates pihvile peale.
Kõige lihtsam taigen on veisehakkliha + sool + pipar, aga ma ka olen enamasti ikka küüslauku ja sibulat sisse pannud veidi. Riivsaia ja muna vaja lisada pole. Kindlasti vormi pihvid varem valmis ja lase neil külmkapis vähemalt 30 min seista, siis püsivad grillimisel paremini koos.
Kastmeks meeldib mulle kõige rohkem majoneesi ja Sriracha kastme segu.
Lisaks – Sealiha võib segada sisse 80:20 printsiibi järgi, olen selle konsistentsi juurde jäänud (80% veisehakkliha)
Pihvid teen sellise retsepti järgi:
600 g Veiseliha (taine)
0.5 tk Punane sibul
0.5 tk Tšilli (punane)
2 küünt Küüslauk
2 tl Worcestershire’i kaste
2 tl Ketšup
Sool
Must pipar
Vahele paneb igaüks ise, mis meeldib: salatilehti, jääkapsast, tomatit, kurki, õhukesi sibularõngaid, ananassirattaid. Juustu mina ei tahagi, aga teised küll, enamasti on cheddar.
Kastmes meil majoneesi ega ketšupit pole, teeme üsna maheda hapukoore-mädarõikakastme, veidi murulauku ka sees, või hapukoore-sinepikastme, siis ei tapa teisi maitseid ära.
Burksipihv ja tavaline kotlet käivad erineva retsepti järgi. Kotleti sisse sa paned muna, saia, vett, mida iganes veel, riivitud peeti või suvikõrvitsat jne, aga burksipihv koosneb peamiselt ainult lihast, sinna läheb lihale lisaks veidikene maitseaineid, nn täiteaineid ei lähe üldse. See ongi peamine vahe.
Kui sul on kvaliteetne veiseliha, siis sa ei peagi sinna muud lisama kui vaid veidi soola, ongi burksipihv olemas.
Kui sa järgid seda põhimõtet, et lisasid paned lihale vähe, siis saadki erinevaid pihve katsetada. On liha ja maitseained. Guugelda, youtubes on päris palju erinevaid pihviretsepte.
Põhiline mudru läheb sul ju burksisaia vahele, seal on siis juust, sibul, salatileht, tomat, ketšup, sinep, majonees, peekon, mida iganes. Aga lihapihvi sisse läheb peale liha asju palju vähem kui tavalise kotleti sisse. Neid burgeripihve saad väga edukalt ka pannil praadida, tuleb ka kokku hea burks.
Siin üks tavaline retsept ka: https://nami-nami.ee/retsept/5897/klassikaline_ameerika_burger
Pihvid teen sellise retsepti järgi:
600 g Veiseliha (taine)
0.5 tk Punane sibul
0.5 tk Tšilli (punane)
2 küünt Küüslauk
2 tl Worcestershire’i kaste
2 tl Ketšup
Sool
Must pipar
Siin tekib küsimus, et kui sulle LIHA NATURAALNE MAITSE ÜLDSE EI SOBI, siis miks sa seda üldse sööd?
Sest sul on seal nimekirjas 7 koostisosa, mis kõik päris liha maitset varjavad või maskeerivad.
Usa burksile ei panda isegi mitte SOOLA, tehke omale need asjad ikka enne selgeks.
Kui te veel ei teadnud.
Burgeri juures on kaks olulist aspekti, mis määravad kogu tulemuse – liha ja küpsusaste. Kuna sa juba kirjutasid, et kasutad lihaveise hakkliha, siis sellega on sul kõik korras. Püüa seda võimalikult vähe töödelda, ära sega, ära klopi, lihtsalt lisa soola ja pipart ning vormi pihvid. Sealiha burgerikotletis kasutada ei tasuks, sest burgerid küpsetatakse siiski enamasti medium küpsusastmele, aga sealiha tahaks kõrgemat sisetemperatuuri, et olla tarbimiseks ohutu. Soola ja pipart võid lisada rahulikult ka grillimise ajal või pärast seda.
Siin tekib küsimus, et kui sulle LIHA NATURAALNE MAITSE ÜLDSE EI SOBI, siis miks sa seda üldse sööd?
Sest sul on seal nimekirjas 7 koostisosa, mis kõik päris liha maitset varjavad või maskeerivad.Usa burksile ei panda isegi mitte SOOLA, tehke omale need asjad ikka enne selgeks.
Kui te veel ei teadnud.
Naljatilk.
Mul täitsa kama, mida kuskil USAs burksile pannakse või ei panda. Teeme nii, nagu meile maitseb. Ja tõesti, hamburgeri vahele topitud veis peab minu jaoks olema tunduvalt rohkem maitsestatud, et pihvi maitse aedviljade, juustu, saia ja kastme vahelt üldse tunda oleks.
Kui tahame puhast veiseliha maitset, siis grlillime pähklitüki viile plaadil või küpsetame rostbiifi.
PS: mis puudutab USA burgereid, siis väga meeldib ka see retsept:
https://www.tasteofhome.com/recipes/all-american-hamburgers/
Ja see samuti:
https://www.tasteofhome.com/recipes/all-american-bacon-cheeseburgers/