Kuidas teie teete, kas hautate kapsast tavalisel pannil või potis, äkki isegi malmpotis? Plussid-miinused? Mina olen siiani pannil teinud.
Teema: Hapukapsas pannil või malmpotis?
Teen puupliidil ja potis, hautan kaua aega, pea pool päeva. Panen pool värsket ja pool hapukapsast, pruuni suhkrut, soola, võid ja õunamahla. Vett ei lisa.
Alati potis. Sõltub, kui hapu see kapsas eelnevalt on, kas lisan mett või suhkrut veidi. Vahel panen peotäie köömneid ja konjakit, vahel suitsusingi kuubikuid, vahel tomatipastat ja estragoni. Soola pole kunagi vaja olnud. Paar korda on ka nii hapu olnud, et olen enne hautamist sõelale pannud ja kraaniveega üle loputanud. Enamasti üle 1,5 tunni ei hauta, läheb liiga pehmeks, ei saa pärast enam hästi pannil pruunistada, kui tahan.
Vahel panen peotäie köömneid ja konjakit, vahel suitsusingi kuubikuid, vahel tomatipastat ja estragoni.
Siit kuuleb ikka midagi uut. Tomatipastaga hapukapsastest polegi kuulnud.
Tomatipastaga hapukapsastest polegi kuulnud.
Konjakiga kapsastest siis oled või?
Konjakiga kapsastest siis oled või?
Olen kuulnud küll, et konjakit pannakse ja et õlut pannakse ka, kuigi ise küll ei pane. Aga tomatipastaga kapsastest ei ole veel kuulnud.
Aga tomatipastaga kapsastest ei ole veel kuulnud.
Proovi väikese kogusega ära. Ka sellise ketšupiga, mis sulle endale maitseb, on mõnus. Samuti nt kukeseente ja täissuitsuvorstiga, aga neid peab siis ikka piisavalt olema. Hapukapsas sobib väga paljude asjadega ja saab hea lisamaitse.
Proovi väikese kogusega ära. Ka sellise ketšupiga, mis sulle endale maitseb, on mõnus. Samuti nt kukeseente ja täissuitsuvorstiga, aga neid peab siis ikka piisavalt olema. Hapukapsas sobib väga paljude asjadega ja saab hea lisamaitse.
Võib-olla tõesti on ka tomatipastaga hea, boršis on ju samuti hapukapsas ja tomatipasta, väga hea maitse on kokku.
Kõige parem ikka kaanega potti ja köetud ahju.
Kõige parem ikka kaanega potti ja köetud ahju.
Aga ega kaanega pott ja ahi ise kapsale maitset anna.
Mina teen malmpotis ja pliidil, teen puupliidile tulle alla, poti sätin pliidi serva poole ning seal siis podiseb.
mia olen ka malmpotis mõnikord ka teinud, aga seal hautatud kapsast säilitada ei tohi, metallimaitse tuleb külge.
mia olen ka malmpotis mõnikord ka teinud, aga seal hautatud kapsast säilitada ei tohi, metallimaitse tuleb külge.
Kui pott on seest emailitud, siis ei juhtu midagi.
Proovi väikese kogusega ära. Ka sellise ketšupiga, mis sulle endale maitseb, on mõnus. Samuti nt kukeseente ja täissuitsuvorstiga, aga neid peab siis ikka piisavalt olema. Hapukapsas sobib väga paljude asjadega ja saab hea lisamaitse.
Võib-olla tõesti on ka tomatipastaga hea, boršis on ju samuti hapukapsas ja tomatipasta, väga hea maitse on kokku.
Poola rahvustoit bigos on hapukapsas tomatipastaga, lisaks head liha ja seeni jms maitsvat.
Kunagi ammu ülikooliajal Tiigi tänaval tegin pannil (lihtne otsus, kuna polnud ei ahju ega ka potti), tulid ikka väga head, aga peab olema valvas, et ei läheks kõrbema ning minuarust jääb ka kuivem (loogiline kah). Kuigi kui on väga hea haudepann kaanega, siis tegelikult ilmselt saaks väga hästi teha. Ma tegin “jõulukapsa” stiilis, marjade ja koorega jne.
Praegu meeldib teha emailitud ahjupotis, kuna see on lihtsalt nii lihtne. Eriti maitsev on teha pardikoibadega — pardikoivad peale, kapsas alla, tuleb jumalik.
Enamasti üle 1,5 tunni ei hauta, läheb liiga pehmeks, ei saa pärast enam hästi pannil pruunistada, kui tahan.
Mina pruunistan pekise liha potis ja valan kapsad selga. Kui hautamisvesi aurustunud, lisan kuuma vett. Kui too hakkab aurustuma, siis jälle. Niikaua moorin-hautan vaheldumisi, kuni kapsas valmis ja ühtlasi ka pruun (praekapsas). Kuskil hiljem eraldi küll enam ei prae/pruunista.
Kuumalt purki ja jahtunult külmkappi. Korralikult steriliseeritud purgis säilib kuid ja maid.
Kõige parem ikka kaanega potti ja köetud ahju.
Aga ega kaanega pott ja ahi ise kapsale maitset anna.
Kusjuures annab küll. Valmistamise viis on ju hoopis teine. Sama on ka seapraega – kas panete ahju või kujutage ette, et hautate pliidil kaane all, arvate, et tulemus on sama?
Kusjuures annab küll. Valmistamise viis on ju hoopis teine. Sama on ka seapraega – kas panete ahju või kujutage ette, et hautate pliidil kaane all, arvate, et tulemus on sama?
Maitse annavad ikka lisandid, mida sa sinna potti paned. Lihtsalt puhas hapukapsas tuleb nii ahjus kui ka potis pliidil täpselt sama maitsega. Kui sa liha ka üldse millegagi ei maitsesta, panedki lihtsalt tüki toorelt küpsema, siis pole tõesti vahet, kas ahjus kaane all või pliidil kaane all, ikka sama liha maitse. Mõlemad küpsevad samuti vaid oma mahlas, vahet pole, mis küttekeha seda lihatükki kuumutab.