Esileht Kodunurk Kuidas tehakse praekartuleid?

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 39 )

Teema: Kuidas tehakse praekartuleid?

Postitas:
Kägu

Lugu lihtne – olen sündinud ja kasvanud Eestist väljaspool ja tagasi siia kolinud alles hiljuti. Seega praekartulitest ei tea ma midagi. Minu 5-aastane laps käis oma sõbral külas ja seal oldi pakutud praekartuleid, mis väga hästi maitsesid. Kuidas neid tehakse? Kas praetakse toorelt või keedetult? Millise õliga? Millisel kuumusel? Kaanega või ilma?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
inksuke1

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

toorelt, kaanega veidi ja ilma, et tekiks krõbe koorik, õli võib rohkem olla, kuna kartul õli sisse ei võta aga kasutab küpsemisel.

Please wait...
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Minul tekkis küsimus kuidas keeta muna?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Koorid kartulid, viilutad ära. Ma loputan siis veel läbi ka, et tärklist vähem oleks. Ajad panni kuumaks, õli pannile, praed veidi, segad aega ajalt, lisad soola, praed veel. Kui on mõnusalt pruunikad, siis on valmis. Meie perele meeldib koos sibulaga pannikartuleid teha.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

http://www.perekool.ee/index.php?id=36995&class=forum_schnell&action=view_post&post=7761392

Please wait...
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Paned vette, keedad, katsud kahvliga, kui on pehme, siis on valmis.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Allotar

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Minul tekkis küsimus kuidas keeta muna?[/tsitaat]
Nali naljaks, aga olen üsna kindel, et tegelikult sa tõesti ei tea, kuidas keeta üht korralikku 4-minuti muna. Just nimelt nii, et rebu jääks kergelt pehmeks, mitte vedelaks ega täiesti kõvaks.

Mis praekartulitesse puutub, siis on väga palju erinevaid variante:
esiteks tükeldamine- kas \”rattad\” või \”pulgad\”, kas rohkes rasvas/õlis, või väheses, kas krõbedad või pehmed, kas tugeval tulel kiiresti praetud, või vähesel kuumusel kaane all n-ö hautatud.
Ise eelistan \”pulkadeks\” tükeldatud kartuleid, üsna rohkes õlis, tugeval tulel pidevalt segades küpsetatuid.
Ka keedetud kartuleid võib praadida, eriti head jäävad nad, kui lisada praadimise ajal ka paar muna ja päri lõpus maitserohelist.

Please wait...
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Oi-oi, nüüd läheb keeruliseks:D Pean ilmselt sõbra emalt järele küsima, millist meetodit tema kasutab:D

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

…. Ka keedetud kartuleid võib praadida, eriti head jäävad nad, kui lisada praadimise ajal ka paar muna ja päri lõpus maitserohelist.

kohe tuli isu peale, pole munaga praetud viimased 10 a vist soonudki. taitsa ara unustanud, ema ikka kunagi tegi muidu :)aitah meeldetuletamast!

Please wait...
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Olen sündinud ja kasvanud Aafrikas ning Eestis ei ole käinud. Nüüd kolisin tagasi ja kahjuks ei oska vett keeta. Kuidas ma aru saan, et vesi on pehmeks keenud? Kas pean keetmise ajal rasvainet või maitseaineid lisama? Kaua peab lõpliku valmimiseni vett keetma?

Please wait...
Postitas:
lükkatõmba

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

alles eile tegin ja õpetasin jälle mehele nende tegemist, sest ta unustab. kuumas õlis ilma kaaneta pannil pruunistada kartuliviilud, aeg-ajalt segades(u. 10 min.), siis lisada tükeldatud sibul ja sool, segada viimast korda, keerata kuumus poole vähemaks ja hautada kaane all pehmeks(u. 10 min.).

Please wait...
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]…. Ka keedetud kartuleid võib praadida, eriti head jäävad nad, kui lisada praadimise ajal ka paar muna ja päri lõpus maitserohelist.

kohe tuli isu peale, pole munaga praetud viimased 10 a vist soonudki. taitsa ara unustanud, ema ikka kunagi tegi muidu :)aitah meeldetuletamast![/tsitaat]

oota veidi, kui juba eesti tomatit ja kurki on müügil ja siis tee neist hapukoorega salatit kõrvale. ghrllll….

Please wait...
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Naera ribadeks:D:D

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Koorid kartulid, viilutad ära. Ma loputan siis veel läbi ka, et tärklist vähem oleks. Ajad panni kuumaks, õli pannile, praed veidi, segad aega ajalt, lisad soola, praed veel. Kui on mõnusalt pruunikad, siis on valmis. Meie perele meeldib koos sibulaga pannikartuleid teha.[/tsitaat]

Miks see hea on, kui tärklist vähem on?
Vabandan, kui loll küsimus, aga tõesti ei tea ja tahaks ju teada 🙂
Muidu enda meelest kartuleid praadida ikka oskan 🙂

Please wait...
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]

Miks see hea on, kui tärklist vähem on?
Vabandan, kui loll küsimus, aga tõesti ei tea ja tahaks ju teada 🙂
Muidu enda meelest kartuleid praadida ikka oskan :)[/tsitaat]

Kas just millekski hea, aga mulle lihtsalt maitseb nii rohkem. Eks söögitegu käib ikka enamasti maitse järgi. Suuresti sõltub praekartuli õnnestumine ka kartulisordist.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]

Miks see hea on, kui tärklist vähem on?
Vabandan, kui loll küsimus, aga tõesti ei tea ja tahaks ju teada 🙂
Muidu enda meelest kartuleid praadida ikka oskan :)[/tsitaat]

Kas just millekski hea, aga mulle maitseb nii rohkem. Eks söögitegu käib ikka enamasti maitse järgi. Suuresti sõltub praekartuli õnnestumine ka kartulisordist.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

teate, see on täietsi reaalne, et inimene ei oska kartulist midagi valmistada, kui pole Eestis elanud.
USAs märkasin, et inimestel olid kartulid (jah, need tavalised!!) laua peal, vaagna peal koos teiste juurviljade ja puuviljadega! Nad kasutavad kartulit nii harva, arvavad enamasti, et kartulist saabki vaid kartulikrõpse ja heal juhul kartuliputru (koos koortega, tambitakse pudruks, lisatakse veel küüslauku kõvasti ja piima. päris maitsev saab!)
aga mingist keedu- või praekartulist pole nad undki näinud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Jah, olengi sündinud ja kasvanud USAs.Ja tõesti, kartulit sööme püreena või fritituna. Kui vanaema oli elus, siis tema valmistas kartuleid ahjus. Need olid ka väga head, aga minu vanemad praekartuleid ei valmistanud.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
elenna

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

[small]Allotar kirjutas:[/small]
[tsitaat] Mis praekartulitesse puutub, siis on väga palju erinevaid variante:
esiteks tükeldamine- kas \”rattad\” või \”pulgad\”, kas rohkes rasvas/õlis, või väheses, kas krõbedad või pehmed, kas tugeval tulel kiiresti praetud, või vähesel kuumusel kaane all n-ö hautatud.
Ise eelistan \”pulkadeks\” tükeldatud kartuleid, üsna rohkes õlis, tugeval tulel pidevalt segades küpsetatuid.
Ka keedetud kartuleid võib praadida, eriti head jäävad nad, kui lisada praadimise ajal ka paar muna ja päris lõpus maitserohelist.
[/tsitaat]Meil nimetati praekartuliteks ainult seda viimast varianti – eelmise päeva keedukartulid tükeldati pannile ja praeti mõnusaks pruuniks.
Toorest kartulist tehti kartulilipsu (lõigati rattad) või hautist.

Please wait...
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Mulle meeldib nii, kui on pudrusest sordist keedetud kartulid(nt. Ando) ja siis lasen õli kuumaks ja tükendan ära ja pannilabidaga natuke veel surun pudrusemaks, ja siis praen ilma kaaneta….Pärast rohelist sibulat peale.

Please wait...
Postitas:
Lihtsalt123

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Kui kaua vett vahustada, et see ka vahtu jääks või millal talikartul maha panna. Kõik tore 🙂

Meie pere lemmik on viilutatud kartul praetud koos singi ja sibulaga. Alguses praen kaanega, et kartul ka valmis saaks ning hiljem võtan kaane maha, et ka pruuniks läheks.

Please wait...
Postitas:
timberland

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

mulle lapsena meeldis, kui kartul viilutada õhuksesks, siis viilud kuuma puupliidi peale. Lasin krõbedaks, keerasin ümber, soola peale ja nii võisin mitu kartulit ära küpsetada ja süüa.

Please wait...
Postitas:
talent

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]teate, see on täietsi reaalne, et inimene ei oska kartulist midagi valmistada, kui pole Eestis elanud.
USAs märkasin, et inimestel olid kartulid (jah, need tavalised!!) laua peal, vaagna peal koos teiste juurviljade ja puuviljadega! Nad kasutavad kartulit nii harva, arvavad enamasti, et kartulist saabki vaid kartulikrõpse ja heal juhul kartuliputru (koos koortega, tambitakse pudruks, lisatakse veel küüslauku kõvasti ja piima. päris maitsev saab!)
aga mingist keedu- või praekartulist pole nad undki näinud.[/tsitaat]

Täiesti nõus sinuga.
Näiteks pärsia köögis on kartul harv tegelane ja seda kasutatakse nagu meil sibulat või porgandit – kuskil sees täiteainena.
Tuttavad Lähis-Idast on imestanud palju meie kartulipudru, ahjukartulite ja keedukartulite üle, mis on lisand nagu neil riis, läätsed või erinevad juurviljahautised. Tavalisest kartulist rohkem kasutavad nad bataati ja meil mittemüügilolevaid kartuli sugulasi.

Toorelt praetud kartulid praen tingimata pekisema lihaga, nn. \”triibulihaga\”. Suitsupeekon ei maitse mitte mingil kujul, kasutan alati toorest liha.
Praen sealt rasva välja, tõstan liha kõrvale ja kallan kohe valmislõigatud KUIVATATUD kartulikangid kuuma rasva sisse. Ei sega väga tihti, lagunevad liiga ja ei taha pruunistuda.
Poole praadimise ajal lisan sibula sa soola, mulle meeldib pipar ka. Keeran kuumust väiksemaks ja kaane all hautan lõpuni. Lõpus segan sisse lihatükid.
Liigse tärkliseväljapesemine on hea selleks, et kartul praadides ei laguneks. Peale koorimist-pesemist-lõikumist soputan kartulikange puhtas rätikus, et nad pisut kuivaks. On parem pruunistada.

Seda keedetud kartulite ülepraadimist munaga kutsusime lapsepõlves \”isa söögiks\”, sest see oli tema tehtult kuidagi eriti hea. Vahel praadis ta mingit tolleaegset hitti (nt. Krakovi või Odtelnaja vorsti) sisse ja siis oli peaaegu nagu pidusöök. Selle toidu kaudu öppisin rohelist sibulat armastama ja meie suhe on kindlana püsinud juba mitmeid aastakümneid.

Please wait...
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Naera ribadeks:D:D[/tsitaat]
naerad end kindlasti ka siis ribadeks, kui su laps söögitegemist õpib. nii armas ema.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Mulle maitseb praekartul kõige rohkem nii tehtult.
Kartulist lõikan viilud, harva kangid, pannile searasv, kuumutada särisemiseni, kartulid peale, sool juurde mingi aja pärast, aeg-ajalt segada õrnalt ümber pöörates, et kartul ei laguneks, kaant peale ei pane, mulle ei meeldi pudrused, lödid kartulid, praekartul peab olema krõbe ja pruun. Sibulat juurde panen vaid siis kui tahan pehmeid praekartuleid mehele pakkuda ja siis hautan neid ka kaane all.

Please wait...
Postitas:
nyah nyah

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Meie praekartuli-prohvet oli ka isa. Tema võttis eilsed keedetud kartulid, lõikas jämedatex viiludex, pani kaaneta pannile tulise poslamasla sisse — mitte kuhjas, vaid ilusti kõrvuti –, maitsestas vegetaga & keeras iga viilaka vahepeal eraldi ymber. Jumalik!

Emal ei olnud seda viitsimist, tema valas keedukartuli liistakud lihtsalt õlisele pannile, segas, kui meelde tuli, & pani alati liiga vähe soola;)

Mhmh, ma tean. Aga aasta oli umbes 1979 & toonane kokandus oli ysna yht nägu kogu tolle riigi majandusmudeliga.

Please wait...
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Mina teen nii:
Pann on 24 cm, sinna mahub kenasti praadima umbes 10 normaalses suuruses kartulid, üks suurem sibul ja mõned küüslaugu küüned. Ajan panni koos õliga kuumaks, valan viilutatud kartulid peale. Kohe segama ei hakka, lasen pruuniks.Siis veidi aja pärast proovin vaikselt pöörama hakata. Kui enam-vähem kiht peal, lisan sibula ja küüslaugu ning panen kaane peale, keeran kuumuse alla. Ja kõige lõpus lisan soola, pipart ning tüümiani. Hetkel asi teoksil.

Please wait...
Postitas:
parapam

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

ja ongi nii, et meile nii tavaline ja lihtne tunduv praekartul vöib teistele olla midagi uut ja erilist. Mul mees (ei ole eestlane) ikka vahel ütleb, et kuule ole hea, tee neid Eesti praekartuleid, need on nii head. Kuigi mees ise ka on täitsa käpp söögitegemises.

Please wait...
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

Ei lähe teemasse aga kuna siis jaburdavad muna ja vee keetmisest siis panin lingi mis mul välja ei tule, järsku ameerikamaal elanud annab nippe..

Mulle meeldis see link
how to bake potato
http://howtobakeapotato.com/

AGA teemasse teemalgatajale ..peaks googeldama
pan fried potatoes..mõnes kohas kohe pildiga seletus, panin lingi ilma pildita, järsku keegi perekoolikas paneb pildiseeria üles..
http://www.cooks.com/rec/view/0,1950,149175-238198,00.html

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

RE: Kuidas tehakse praekartuleid?

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Minul tekkis küsimus kuidas keeta muna?[/tsitaat]

miks nii palju miinuseid:D mina sain küll kõhutäie naerda:D

Please wait...
Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 39 )


Esileht Kodunurk Kuidas tehakse praekartuleid?

See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.