Mul on igal aastal mitu hallrästa paari pesitsemas, aga sel aastal on lisaks ka kuldnokapaar. Nemad on tagasihoidlikumad. Toimetavad üsna märkamatult suure saare otsas ja aias. Olen korduvalt näinud, kuidas nad vihmaussi maast välja tõmbavad. Väga osavalt, kuidagi jõnksatusega, et uss tervelt välja tuleks ja katki ei läheks.
Kuskil on meil kindlasti üks või kaks pääsukeste pesa, aga pole veel üles leidnud, kus. Õues näen tihti korraga kolme ringi lendamas. Lisaks tatsavad õues tähtsalt sabaga liputades (tasakaalu hoides) linavästrikud. Üleeile õhtul nägin mingit öökulli või kakku lendamas. Lendas vaikselt nagu vari, paar väiksemat lindu närviliselt sabas.
Meie maatüki kaugemas nurgas on end sisse seadnud nurmkanad. Varem elasid nad kaugemal, aga nüüd, kui mul aia ümber on heinamaa, siis on nad siia kolinud. Päris tihti näen neid. Loodan, et rebane neid ei kimbuta. Üks ilusa koheva karvaga rebane on viimase nädala jooksul juba kaks korda mul aias pahandust tegemas käinud…
Pisut kaugemal, põllu peal jalutavad sookured. Põldude vahel kuivenduskraavis on mitu aastat järjest üks sinikaelpart pesitsenud, aga sel aastal pole teda näinud. Võibolla pettus eelmise aastal, et kraav millalgi juulis kuivaks jäi?
Pesitseb siin kindlasti veelgi igasuguseid linde. Aiatöid tehes leian tihti erinevatest kõrgustest ja kohtadest suuremaid ja väiksemaid mulluseid linnupesi. Kuskil peab see ööbik ka pesitsema. Kuulen ta laulu, aga teda ennast pole kunagi näinud. Ööbik pidi võserikes suhteliselt maad ligi pesitsema. Võserikke siin leidub.