Mis oluline erinevus saab olla mannal, et niii suur hinnavahe?
Teema: Manna
Ühes pakis on 1kg, teises 500g, ühe hind on 99 senti, teise hind puudub…kuidas võrrelda?
Mismoodi puudub? Teise hind on Manna Veski Mati 500g 2,38 € /kg
Ühel kilo hind 0,99 ja teisel kilo hind 2,38
500g hinda tõesti ei kuva, aga
a) väiksem pakk on üldiselt alati kallim
b) kilepakk st õhukindel on kallim kui paberpakend
c) hinnastamise küsimus – sh nii tootmine, tööjõud, transport, päritolu jne
Nt selveris on 500g pakk 1,98€/kg (keegi ees kirjutas, et 2,38€/kg) ja Selver üks kallimaid poode. Et eks oleneb poe juurdehindlusest ka.
https://www.selver.ee/manna-veski-mati-500-g
selveris on eriti vahva, hind sama, aga ühte 0,5 kg ja teist 1,0 kg pakis
https://www.selver.ee/search?q=manna
juhmile ostjale lõks?
selveris on eriti vahva, hind sama, aga ühte 0,5 kg ja teist 1,0 kg pakis
https://www.selver.ee/search?q=manna
juhmile ostjale lõks?
Erinevad tootjad, erinevad sisseostuhinnad jne.
Üldiselt on ka nt 250g liha/juustu vmt kilohind kallim kui 500g/1kg osta jne.
selveris on eriti vahva, hind sama, aga ühte 0,5 kg ja teist 1,0 kg pakis
https://www.selver.ee/search?q=manna
juhmile ostjale lõks?
Veel vahvam on see:
https://www.selver.ee/search?q=eesti%20pagar%20must%20leib
Aga tegelikult ei ole Selver enam juba tükk aega teistest kallim. Absoluutselt konkurentsitult kõige kallim on Coop (no täitsa pekkis ikka), ja ka Rimi on päris tihti Selverist kallim. Natuke odavam on Prisma ja Maxima/Barbora on seni enamikes asjades odavaim, kuigi seal jälle pole paljusid Eesti kaupu, kuna neil on Poola, Leedu, Vene, Valgevene, Ukraina ja mingil määral ka Läti kaup.
Üldiselt on ka nt 250g liha/juustu vmt kilohind kallim kui 500g/1kg osta jne.
ei ole see küll 2x kunagi olnud.
Üldiselt on ka nt 250g liha/juustu vmt kilohind kallim kui 500g/1kg osta jne.
ei ole see küll 2x kunagi olnud.
No vb mitte päris, aga nt
Maks&Moorits, mõlemad 50/50 siga ja veis 300g
ühe kg 4,78 teisel 7,97
https://www.selver.ee/kodune-hakkliha-maks-moorits-500-g
https://www.selver.ee/delikatesshakkliha-maks-moorits-300-g
Need veel sama tootja omad. Aga kui vaadata nt sama hakkliha kg hinda hoopis sügavkülmast/lahtisest letist siis on jällegi muu hind.
Üldiselt ühe tootja raames väga hind ei muutu, aga nt juuste erinevate tootjate oma on keerulisem võrralda.
Praegusel juhul on erinevad nii tootjad kui pakendamine. Nt juustu puhul tüki kg on 5,98€/kg (500g tükk) samal ajal kui viilutatuna saab ka 11.27k€/kg (150g pakk). Samal ajal 200g Atleet juustutüki kg on hoopiski 7,95€/kg kuigi saad vähem juustu kui ka pakendit.
Juustu puhul lisaks viilutamisele on pakendid teised. Liinitöö on üpriski sama, et kas nt panna pakendisse 150g või 400g juustu, aga pakendit kulub veidral kombel ka üpriski sama palju jne. Suures osas toote omahinda mõjutabki tootmine+pakend.
Mõni ei taha suurt pakki ja on nõus väiksema eest rohkem maksma, ei taha ülejääki ära visata. Rohkem ostes ongi kaup tihti soodsam. Pappkarbis piim on ka soodsam kui kilepakendis, kuigi sisu on sama.
Tere tulemast täiskasvanuellu ja turumajandusse!
Võibolla ühelt on müügil veel ammu sisseostetud partii ja teiselt juba värskem uute hindadega partii. Nt Tartu Milli makaronide hinnad on juba päris palju tõusnud. Praegune soodukas on ka kallim kui mõne kuu tagune normaalhind. Lisaks väiksema pakendi hinna mõju.
No vb mitte päris, aga nt Maks&Moorits, mõlemad 50/50 siga ja veis 300g ühe kg 4,78 teisel 7,97 https://www.selver.ee/kodune-hakkliha-maks-moorits-500-g https://www.selver.ee/delikatesshakkliha-maks-moorits-300-g
No kuule, need on ju erinevad tooted, mida sa võrdled.
minumeelest ka pole see mingi hiljutine üllatus, et pmn sasnane toode poes erineva hinnaga pakkides. Jämedad kaerahelbed näiteks – neid osta mis hinnaga tahad, sisu ikka sama… Vahe on pakendis ja ilmselt ka kaera päritolus.
Maximas oli vähemalt mõnda aega tagasi Eesti Pagari Musta leiva suur päts odavam kui poole väiksem täpselt sama toode, ja seda püsivalt. Minus tekitas see väga ebameeldivat sisemist konflikti, sest suur päts kippus mul tihti enne otsasaamist halvaks minema, seega oli vaja valida toidu raiskamise ja raha raiskamise vahel, millest kumbagi nagu eriti teha ei tahtnud.
Leiba saab ideaalselt sügavkülmutada!
Maximas oli vähemalt mõnda aega tagasi Eesti Pagari Musta leiva suur päts odavam kui poole väiksem täpselt sama toode, ja seda püsivalt. Minus tekitas see väga ebameeldivat sisemist konflikti, sest suur päts kippus mul tihti enne otsasaamist halvaks minema, seega oli vaja valida toidu raiskamise ja raha raiskamise vahel, millest kumbagi nagu eriti teha ei tahtnud.
Sisemine konflikt saaks lahendatud nii, et hoiad leiba sügavkülmas.
No vb mitte päris, aga nt Maks&Moorits, mõlemad 50/50 siga ja veis 300g ühe kg 4,78 teisel 7,97 https://www.selver.ee/kodune-hakkliha-maks-moorits-500-g https://www.selver.ee/delikatesshakkliha-maks-moorits-300-g
No kuule, need on ju erinevad tooted, mida sa võrdled.
Erinevus on vaid peki/rasva osakaalus. Ei saa öelda, et tartu milli ja veski mati manna ka 100% ju sama toode oleks – ei tule samast tehasest ja tootmisest.
Vesti mati tuleb nt Läti, Tartu Mill Kalew manna päritolumaa Eesti.
Mõni ei taha suurt pakki ja on nõus väiksema eest rohkem maksma, ei taha ülejääki ära visata. Rohkem ostes ongi kaup tihti soodsam. Pappkarbis piim on ka soodsam kui kilepakendis, kuigi sisu on sama.
Tere tulemast täiskasvanuellu ja turumajandusse!
Hm, kiles on ikka odavam, vaata uuesti.
Leiba saab ideaalselt sügavkülmutada!
Sai-leib on nii säilitusaineid täis (juba jahus on sees), et ei lähe ka tavalises külmkapis nädalaid hallitama. Vast ka kuid mitte, peaks proovima.
väiketootjate juuretise baasil rukkileivad pole mingeid säilitusaineid täis, säilivad aga palju paremini kui suurtööstuste leivad. Neid ei pea tõesti sügavkülmutama.
#3932460: #3932334: No vb mitte päris, aga nt Maks&Moorits, mõlemad 50/50 siga ja veis 300g ühe kg 4,78 teisel 7,97 https://www.selver.ee/kodune-hakkliha-maks-moorits-500-g https://www.selver.ee/delikatesshakkliha-maks-moorits-300-g No kuule, need on ju erinevad tooted, mida sa võrdled.
Erinevus on vaid peki/rasva osakaalus.
Nime järgi erinevad, aga sisult ikka ka. 50/50 siga+veis küll, aga ühte on ilmselt rohkem pekki, kamarat, sidemeid ja kõõluseid sisse purustatud, teises puhta liha protsent suurem. Tegelikult pole vahe ainult rasvas ju.
Maximas oli vähemalt mõnda aega tagasi Eesti Pagari Musta leiva suur päts odavam kui poole väiksem täpselt sama toode, ja seda püsivalt. Minus tekitas see väga ebameeldivat sisemist konflikti, sest suur päts kippus mul tihti enne otsasaamist halvaks minema, seega oli vaja valida toidu raiskamise ja raha raiskamise vahel, millest kumbagi nagu eriti teha ei tahtnud.
Teed leiva pooleks ja teise poole paned sügavkülm.
Minul oli imel Maroko, et kohalikud ostavadki a la 3 muna ja topsikese pesupulbrit, sest nad ei raatsi terve paki raha korraga mängu panna, kuigi kokkuvõtteks oleks teisiti odavam.
väiketootjate juuretise baasil rukkileivad pole mingeid säilitusaineid täis, säilivad aga palju paremini kui suurtööstuste leivad. Neid ei pea tõesti sügavkülmutama.
Kas neid peab kuskilt talupoest ostmas käima? Rukkileiba on üldse raske leida, kõikidesse on nisujahu topitud.
Kas neid peab kuskilt talupoest ostmas käima? Rukkileiba on üldse raske leida, kõikidesse on nisujahu topitud.
Näited ilma nisujahuta ja ilma säilitusaineteta leibadest (mitte küll väiketootjatelt): Eesti Pagari täistera rukkileib (rukkitäisterad, vesi, rukkijahu, suhkur, rukkilinnasejahu, sool, köömned) ja täistera seemneleib (rukkitäisterad, vesi, rukkijahu, päevalilleseemned, suhkur, rukkilinnasejahu, sool, köömned), Eesti Leivatööstuse Rukkirääk (Rukkijahu, vesi, valge ja punane linnasejahu, suhkur, keedusool, linnaseekstrakt, suhkrupeedisiirup, pärm, looduslikud lõhna- ja maitseained) ja Meie Eesti 100 uudseleib (rukkijahu, vesi, seemned, suhkrupeedisiirup, valge linnasejahu, kooritud kanepiseemned, sool, punane linnasejahu, pärm), suurem jagu Hiiu Pagari, Karja Pagari, Muhu Leiva tooteid.
Ma üldse ei saa aru, kust te neid säilitusainetega leibasid leiate. No pärmivaba leiba on raskem leida, aga suuremates poodides ikka midagi on. Näiteks need Eesti Pagari täisteraleivad on tore uus toode.
Mõni ei taha suurt pakki ja on nõus väiksema eest rohkem maksma, ei taha ülejääki ära visata. Rohkem ostes ongi kaup tihti soodsam. Pappkarbis piim on ka soodsam kui kilepakendis, kuigi sisu on sama.
Tere tulemast täiskasvanuellu ja turumajandusse!
Hm, kiles on ikka odavam, vaata uuesti.
See oli nüüd küll näpuviga jah. Muuta siin tänapäeval enam ei saa.
#3932460: #3932334: No vb mitte päris, aga nt Maks&Moorits, mõlemad 50/50 siga ja veis 300g ühe kg 4,78 teisel 7,97 https://www.selver.ee/kodune-hakkliha-maks-moorits-500-g https://www.selver.ee/delikatesshakkliha-maks-moorits-300-g No kuule, need on ju erinevad tooted, mida sa võrdled.
Erinevus on vaid peki/rasva osakaalus.
Nime järgi erinevad, aga sisult ikka ka. 50/50 siga+veis küll, aga ühte on ilmselt rohkem pekki, kamarat, sidemeid ja kõõluseid sisse purustatud, teises puhta liha protsent suurem. Tegelikult pole vahe ainult rasvas ju.
Erinevate tootjate manna ja manna pole ka täpselt sama.
Et kui paki peal on manna siis peab sama sisu olema, samas justkui on kogu aeg olnud loomulik, et pasta/makaronid on erinevatel tootjatel erineva kvaliteediga.
Pasta sarveke 0,73€/kg ja 1,1€/kg ja samas
https://www.prismamarket.ee/entry/pasta-sarveke-1-kg/7340011470007
https://www.prismamarket.ee/entry/pasta-sarveke-400-g/6417700050725
ja panzani oma 3,78€/kg https://www.prismamarket.ee/entry/pasta-chifferini-500-g/3038351484009
Täpselt sama moodi ei saa öelda, et Tartu Milli ja Veski Mati manna oleks 1:1 sama.