Moosi peres keegi eriti ei söö. Kas tikritest mahla saaks aurutada?
Teema: Mida teete tikritest?
Ikka saab, väga hea tuleb.
Praegu just aurutan, tikrid, mustsõstrad ja mustikad-segumahl.
Ja proovisin tikri tšatnit teha-vürtsimoosi liha juurde, päris hea tuli.
Tšatni on hea jah, aga tikrimoos on kõige parem moos nt saiavormi vahele. Muidu on ta suht vänge ja siis veel need suured seemned, aga vaat sinna sobib väga hästi. Kui nüüd üldse keegi sellist vanaaegset magustoitu sööb ja teha viitsib 🙂
Muidu võiks proovida moosi teha nt koos kõrvitsaga – üks annab massi, aga on muidu suht tuim, teine annab särtsakat maitset ja kui on punased tikrid, siis ka värvi.
Mina tegin sügavkülma toormoosi. Parajalt hapu, et kuhugi koogi vahele panna näiteks.
Mulle pole tikker sissetehtuna ja põhikomponendina kunagi maitsenud, ei mahl, ei moos. Ema ja vanaema kodudes oli palju põõsaid, iga mari taheti säilitada. Lõpuks visati enamus ikka ära, raisatud suhkur, töö ja vaev.
Mul endal on 3 põõsast, mis on alati paksult marju täis, kõik valmivad eri ajal. Sööme, palju tahame, mõned sõbrad korjavad ka topsitäie ja ülejäänud lähevad kõige kaduva teed.
Plaanin paar-kolm põõsast juurde ka istutada, eri maitse pärast ja hilja valmivaid. Aga sisse ei tee midagi.
tikri-porgandi moosi teen. Hea hapu jääb
Meie toppisime lapsena neud mägitikreid (väiksed) otse põõsast pudelise, vanaema kallas kuuma vee peale ning seisid imehästi ja väga head tikrikisselli tehti sellest. Seda teemat lugedes tuli meelde, talvel sai vahest ka pudelist välja kallatud ja suhkrut juurde pannes süüa – oli tekkis selline kompott.
toormoosi teen, mikseriga ja sügavkülma. sellega saab nt küpsisetorti teha.
Ma ise armastan neid ainult toorena. Aga pereliige teeb neist kompotti. Kompotina süües ei ole eriti maitsev – liiga vänge. Aga tema paneb talvel koogi vahele. Kevadel teeb täpselt sama kooki rabarberitega (klassikaline rabarberikook). Talvel siis tikritega. Kõigile maitseb väga.
Ühel aastal kuivatasin “rosinateks”.
Tikris säilivad vees. Otsi karusmarja vesihoidis kui huvi on, saad õpetuse.
Porgandi-tikrimoos. Porgand võtab selle liigse vänguse ära.
Moosi peres keegi eriti ei söö. Kas tikritest mahla saaks aurutada?
Kõike ei pea purki toppima, sööge värskelt.
Porgandi-tikrimoos. Porgand võtab selle liigse vänguse ära.
Meie peres ei läinud see moos kaubaks.
Panin tervena sügavkülma. Laps sööb neid talvel jäätise asemel.
tervena või suuremate tikrite puhul pooleks lõigatuna sügavkülma on ülihea variant (ja minu meelest ainus väärt säilitusviis). kergelt lased sulada ja lihtsalt sööd!
Olen moosi teinud, see aasta sai veini ka tehtud (eks näis, mis välja tuleb). Kuna üks põõsas on hilisem ja varjus, siis sealt ilmselt jääb ka sügavkülma panemiseks.
Tikrivein oleks väga hea mõte, kui selle pruukijaid oleks. Olen isegi mõelnud, mida nende lõputute sõstardega teha, aga vein tuleks väga hästi kõne alla.
Varem, kui meil oli tikripõõsaid rohkem, tegin moosi. Mõnikord tegin moosi koos piparmündilehtedega, andis mõnusat aksenti juurde. Minule moos sobib ka pudru peale või pannkoogile. Lemmikmari. Nüüd majaehitusega seoses võeti kahjuks paljud põõsad välja, nüüd nopin hoolega iga tikri ja panen sügavkülma. Talvel väga hea poolsulanult krõbistada, laps ka tahab. Peabki uusi põõsaid istutama järgmisel kevadel. Lisan, et tikrivein on ka ülihea, mul isa oskas teha.
Lapsepõlves tehti tikritest moosi apelsiniga. Tikrid korjasime enne, kui päris pehmed. Puhastad, siis hakklihamasinast läbi ja potti. Ja siis keedad. Mulle väga meeldis see apelsiniga variant. Ma ei mäleta nüüd, kas apelsin läks koos koorega hakklihamasinast läbi … no igatahes, mingil moel sinna sai ikkagi.
Lapsepõlves tehti tikritest moosi apelsiniga. Tikrid korjasime enne, kui päris pehmed. Puhastad, siis hakklihamasinast läbi ja potti. Ja siis keedad. Mulle väga meeldis see apelsiniga variant. Ma ei mäleta nüüd, kas apelsin läks koos koorega hakklihamasinast läbi … no igatahes, mingil moel sinna sai ikkagi.
Tõenäoliselt siiski ilma, koorega tuleb liiga vänge maitse juurde. Sellepärast ei saa mina juua poe apelsinimahla ja kõrvetised kui siiski mõne lonksu võtan, on garanteeritud.
Mina tegin mahla.
Mina teen rohelistest pirni-karusmarja moosi ja punastest mahla. Moosi jaoks panen tikrid sügavkülma ootama.