Nii kuumtöötlemiseks kui külmalt
Teema: Milliseid õlisid kokkamisel kasutate?
Kuumtöötlemiseks eelistan võid. Või siis päevalilleõli. Külmalt salatite jaoks külmpressitud oliiviõli.
Ainult kvaliteetset oliiviõli. Praadimiseks odavamat ca 15eur/l extra virgin õli, ülejäänud toitudele erinevaid premium klassi õlisid, mida sõbrad sellest valdkonnast saadavad või tellin ise otse istandustest. Oliiviõli ei tohi olla rohkem kui aasta vana, peale peab olema märgitud korje aeg, pudel peab olema tume, hoiustama peab tumedas jne. Erinevate toitude juurde sobivad erinevad õlid. Väga põnev maailm, kahjuks Eestis vähe räägitakse sellest ja reklaamitakse kvaliteetse õli pähe a’la Borgest.
https://mypreciousolivetree.com/ Siit saab nt väga hea hinnaga väga hea kvaliteediga premium klassi oliiviõli.
Salatite jaoks on praegu lemmik argaaniaõli. Sel on mõnus veidi magus ja pähkline maitse. Hetkel meeldib kõige rohkem. Oliiviõli kasutan ikka ka, ostetud erinevatest Kreeka ja Türgi taludest. Aga hetkel üsna vähe.
Praadimisel on põhiline või ja kodumaise rapsiõli segu või ainult või. Sulatan ka ise rasva, enamasti suitsupekist. Oleneb, mida praen, sellele vastavalt ka rasvainet kasutan.
Rafineerimata päevalilleõli – borš supi jaoks
röstitud seesamiseemneõli – aasiapärastes toitudes, kanawokid, gyozad jms
rapsiõli, oliiviõli, viinamarjaseemneõli on igapäevases kasutuses, rapsiõli praadimiseks, ekstra virgin rohkem salatitesse, pannile läheb pigem oliivijääkõli.
viinamarja ja seesamiseemne õlid on mu lemmikud. viinamarja oma on hästi kerge ja seesamiseemne oma mõnusalt pähkline (aga seda on kahte sorti, röstimata versioon on plass, seda ma ei kasuta)
veel kasutan ära konservide õlid. näiteks tuunikala, päikesekuivatatud tomatite või oliivide peal oleva õli, fetajuustu ostan mõnikord õlis, selle õli läheb salatikastmeks.
Praadimiseks päevalille või rapsiõli. Osade toitude jaoks või ja osad searasvaga(kartulid).
Oliivõli üldiselt kuumalt ei kasutaks, aga tihti spreipudelis variant kõige lihtsam (köögiviljad ahjus).
Salatisse hea oliivõli, selline mida lusikalt süüa kannatab ja ei ole kibe.
Põhiliselt praadimiseks rapsiõli ja viinamarjaseemneõli. Ka võid.
Salatisse hea oliivõli, selline mida lusikalt süüa kannatab ja ei ole kibe.
Muide, õige oliiviõli peabki olema kibe (me ei räägi siin muidugi rääsumiskibedusest), need ongi need polüfenoolid jms, mis oliivõlis kasulikud on. Värske ja hea oliivõli ongi kibeda järelmaitsega. https://www.looduspere.ee/blogi/miks-kvaliteetne-oliivioli-on-kibe/
selline hea õli ongi paljalt isegi saiaga söömiseks hea, aga selliseid õlisid ei leia toidupoest.
Praadimiseks rapsiõli, salatiase päevalille, seesamisee.ne v viinamarjaõli. Oliivõli ei meeldi üldse, jätab liiga dominantse maitse (küll aga söön hea meelega terveid oliive).
Ainult kvaliteetset oliiviõli. Praadimiseks odavamat ca 15eur/l extra virgin õli, ülejäänud toitudele erinevaid premium klassi õlisid, mida sõbrad sellest valdkonnast saadavad või tellin ise otse istandustest.
Ja kui selle õliga valmistatud toite koos oma sõpradega soojas toas talveõhtul või suvel terrassil naudite, siis “mehed räägivad jahindusest ja naised … ma ei mäletagi enam, need olid vist pedagoogid vms”
PS. Ühesõnaga korduvtola.
PS.2. Teema pealkirja nähes ausalt öeldes olin kindel, et kõik sellised “ekstrakokad ja gurmaanid” on siin kohe kohal.
Aga kui neilt samadelt küsida, miks kartuleid keetes pannakse kartulid kuuma vette ja puljongit keetes liha/juurviljad külma vette, siis on suud sedasama “pardiVileed” täis … ja selgub, et isegi elementaarset ei teata ja põhiliselt läheb siiski poolfabrikaat peale. Rannamõisa kanakoivad punases keemiamarinaadis jne.
(ok, neid praetakse siis “parima oliivõliga”, kuna Jamie Oliver nii soovitas.)
Teema pealkirja nähes ausalt öeldes olin kindel, et kõik sellised “ekstrakokad ja gurmaanid” on siin kohe kohal.
Aga mis selles halba on, kui perekooli satub vahest ka mõni inimene, kel teemasse midagi asjatundlikku lisada on? Minu arvates vägagi tervitatav.
Teema pealkirja nähes ausalt öeldes olin kindel, et kõik sellised “ekstrakokad ja gurmaanid” on siin kohe kohal.
Aga mis selles halba on, kui perekooli satub vahest ka mõni inimene, kel teemasse midagi asjatundlikku lisada on? Minu arvates vägagi tervitatav.
Ikka on,. ära muretse 😉
Muide, õige oliiviõli peabki olema kibe (me ei räägi siin muidugi rääsumiskibedusest), need ongi need polüfenoolid jms, mis oliivõlis kasulikud on. Värske ja hea oliivõli ongi kibeda järelmaitsega.
See on selline teist moodi kibe, rohkem kurgus ja kriipiv.
pannile läheb pigem oliivijääkõli.
Olen lugenud, et pigem tuleks jääkõli kasutada välispidiselt, sest sisaldab mingeid halbu ühendeid.
Minu viimase aja lemmik salatisse on – kohalik kanepiõli.
Mul on ka kanepiõli, peamiselt panen seda lapsele pudru peale. Soojades toitudes kasutan külmpressi oliiviõli, enamasti seda, mida poest odavamalt saab – nii suur gurmaan ma ei ole, et maitsevahest kallimatega eriti aru saaks. Mingit rääsunud maitsega partiid pole mulle igal juhul sattunud. Praadimise jaoks on rapsiõli, vahel panen seda koogitaignasse ka. Aga karaskitaignasse näiteks sobib oliiviõli.
Mul on ka kanepiõli, peamiselt panen seda lapsele pudru peale. Soojades toitudes kasutan külmpressi oliiviõli, enamasti seda, mida poest odavamalt saab – nii suur gurmaan ma ei ole, et maitsevahest kallimatega eriti aru saaks. Mingit rääsunud maitsega partiid pole mulle igal juhul sattunud. Praadimise jaoks on rapsiõli, vahel panen seda koogitaignasse ka. Aga karaskitaignasse näiteks sobib oliiviõli.
Selleks ei pea tegelt eriline gurmaan olema, et maitsevahest aru saada. Olen tuttavatega pimetestimisi korraldanud õhtusöökidel ja igaüks saab maitsevahest aru. Tavapoe oliiviõlid ei ole värsked, võivad olla segatud teiste õlidega jne. Veidi rohkem kokkupuudet peab olema selle jaoks, et erinevatel headel oliiviõlidel vahet teha.
Oliiviõli ja või
Rapsiõli praadimisel, teinekord ka pisut võid lisan juurde
Oliiviõli külmalt salatitesse
Päevalilleõli sobib friikatele ja paneeritud kalale
Ainult kvaliteetset oliiviõli. Praadimiseks odavamat ca 15eur/l extra virgin õli, ülejäänud toitudele erinevaid premium klassi õlisid, mida sõbrad sellest valdkonnast saadavad või tellin ise otse istandustest. Oliiviõli ei tohi olla rohkem kui aasta vana, peale peab olema märgitud korje aeg, pudel peab olema tume, hoiustama peab tumedas jne. Erinevate toitude juurde sobivad erinevad õlid. Väga põnev maailm, kahjuks Eestis vähe räägitakse sellest ja reklaamitakse kvaliteetse õli pähe a’la Borgest.
https://mypreciousolivetree.com/ Siit saab nt väga hea hinnaga väga hea kvaliteediga premium klassi oliiviõli.
Leidub ikka snoobe, tõesti.
Praadimisel kasutan selitatud võid (ghee) – ei lähe kärssama võrreldes lihtsalt võiga.
Kui küpsetistesse sisse läheb rasvaine, siis kas oliiviõli või sulatatud või.
Aga mis selles halba on, kui perekooli satub vahest ka mõni inimene, kel teemasse midagi asjatundlikku lisada on? Minu arvates vägagi tervitatav.
Jutt oli kasutatavatest õlidest, mitte sellest, milliseid liitreid sõbrad kuskilt saadavad. Taoline teemaväline jutt ja stiil on tõesti pigem pardifileelikult snoobitsev.
Ja pole vaja igale poole omadussõnu hea, kvaliteetne pressida – keegi nimme ju ei kasuta halba toorainet.
Kui proua peab vajalikuks oma õli-alaseid teadmisi demonstreerida, tuleks teha omaette teema. Siin jätab see tõesti “mats linnas, roos rinnas” mulje.
Vabandan!
Või ja oliiviõli
Enamus toidud teen oliiviõliga kodus. Salatites veidi peenemat sorti oliiviõli, kuumutamisel odavam. Tugevad pruunistamised – praadimised ghee’ga
Aasia toite kodus lihtsalt ei tee, sinna oliiviõli ei sobiks.
Avokaadoõli ja oliiviõli. Avokaadoõli panen vahel salati sisse ja vahel ka pudru peale, meeldib selle maitse. Oliiviõli võltsimine on terve tööstus. Selles mõttes on gurmaankäol õigus, et tasub vaadata, mida osta. Alles mõni kuu tagasi pealinna poed olid täis ühe oliiviõli partii tagasikutsumise silte — kontrollimisel oli selgunud, et tegemist on lambiõliga.
Aga mis selles halba on, kui perekooli satub vahest ka mõni inimene, kel teemasse midagi asjatundlikku lisada on? Minu arvates vägagi tervitatav.
Jutt oli kasutatavatest õlidest, mitte sellest, milliseid liitreid sõbrad kuskilt saadavad. Taoline teemaväline jutt ja stiil on tõesti pigem pardifileelikult snoobitsev.
Ja pole vaja igale poole omadussõnu hea, kvaliteetne pressida – keegi nimme ju ei kasuta halba toorainet.
Kui proua peab vajalikuks oma õli-alaseid teadmisi demonstreerida, tuleks teha omaette teema. Siin jätab see tõesti “mats linnas, roos rinnas” mulje.
Vabandan!
Issand küll 😀 Saa oma kompleksidest üle ometi. Oliiviõli on küll kohe kindlasti selline toiduaine, mille puhul mõiste “kvaliteetne” on omal kohal. Ja et seda kvaliteetset siin Eestis saada, siis tulebki seda kusagilt saata lasta. Selverist ei saa paraku. Tee endale teene ja proovi mõni kvaliteetne ära, saad ka aru, millest jutt.
Matsi mulje jätad endast siin teemas küll ainult sina oma jutuga.
Olen südamerahus prosta ja mats – lähen suvalisse toidupoodi kui õli otsas, võtan hetkel sooduspakkumises oleva odavaima rapsiõli ja tehtud – käib mul nii praadimiseks kui salatisse.
kontrollimisel oli selgunud, et tegemist on lambiõliga.
Puhka jalga oma lambiõliga. Siis oleks ammu pool perekooli “kurmaankägudest” kuskil koroonahaigete vahel hinge vaakumas.
Vaatasin paari päeva eest ühe vene teadlase YT videot, äkki oli kanali nimi Procvetok vms. Ta rääkis, et praadida tuleks eelkõige loomse rasvaga, kuna kõrged temperatuurid tekitavad taimsetes õlides superkahjulikke ühendeid. Parim olevat ghee, järgmisel kohal searasv, siis tavaline või. Taimeõlidest soovitas praadimiseks ainult rapsiõli, erakordselt vastu oli päevalilleõlile. Rääkis ka muudest õlidest, aga mul oli teine tegevus parasjagu käsil ja ei mäleta enam kõike täpselt. Selle jutu peale ostsin täna poest paki searasva, kui nüüd päris aus olla. See jutt käis muidugi eelkõige praadimise kohta. Kokkamine kui tervik on muidugi oluliselt laiem kui praadimine, selle koha pealt ei oska sõna võtta, milline on kõige kasulikum.
Seni olen praadinud tavalise Olivia rapsiõliga ning salateid teinud väga väikese sortsu oliivõli ning suurema sortsu õunaäädikaga, mulle meeldib selle spetsiifiline maitse. Muud õlid kipuvad seisma jääma, hiljuti viskasin just ära kreeka pähkli õli ja seesamiõli, ei tule meelde neid kasutada, köögis toimetamine on sageli liiga automaatne ja käsi võtab kohe tavapärase harjumuspärase pudeli.
Ainult kvaliteetset oliiviõli. Praadimiseks odavamat ca 15eur/l extra virgin õli, ülejäänud toitudele erinevaid premium klassi õlisid, mida sõbrad sellest valdkonnast saadavad või tellin ise otse istandustest. Oliiviõli ei tohi olla rohkem kui aasta vana, peale peab olema märgitud korje aeg, pudel peab olema tume, hoiustama peab tumedas jne. Erinevate toitude juurde sobivad erinevad õlid. Väga põnev maailm, kahjuks Eestis vähe räägitakse sellest ja reklaamitakse kvaliteetse õli pähe a’la Borgest.
https://mypreciousolivetree.com/ Siit saab nt väga hea hinnaga väga hea kvaliteediga premium klassi oliiviõli.
Leidub ikka snoobe, tõesti.
Borges õli ei saa isegi korralikuks oliiviõliks nimetada. Kui ostate kõik oliiviõlid meie supermarketitest ja pole kunagi elus kuskil välismaal õiget oliiviõli maitsnud siis … ohh sööge parem rapsiõli.
Kookosrasva kasutan praadimiseks ja oliiviõli kasutan salatites.
Ja et seda kvaliteetset siin Eestis saada, siis tulebki seda kusagilt saata lasta. Selverist ei saa paraku.
Muuseas kunagi oli rimi I love eco hispaania oliivõli hea, viimaste aastate kogemust küll pole, sest olen nüüd tellinud myitalyst.