Igas kaupluseketis on erinevad tingimused. See ei ole nii, et lähed toidupoodi tööle ja siis igal pool on samamoodi. See sõltub sellest, kas sa töötad Prismas, Selveris, Maximas jne.
Maxima ei ole hea tööandja. Ka Prisma kohta pole head kuulnud. Mul tuttav töötab Coopis, tema seda kohta kiidab, ütleb, et ei taha sealt kuskile minna. Varem töötas palju peenema ameti peal suhtekorraldusfirmas. Nüüd on kassapidaja Coopis. Tavaline läbipõlemise juhtum. Aga ütleb, et Coop on töökohana hea rahulik ja stabiilne. Ka Selveri kohta olen kuulnud häid sõnu, seal mul osad turismisektoris töötavad tuttavad töötasid pandeemia ajal ajutiselt.
Prisma kohta lugesin ajalehest artiklit, kuidas töötajad olid jõulude ajal pahased, et neile ei antud mingit jõulupreemiat, selle asemel oli puhkeruumis kaks kärbatanud õuna (umbes midagi selles stiilis). Et muidu ikka maksti, aga siis ühel aastal korraldati selline nagu “jõululõuna”. Paljud oleks eelistanud väikest rahasummat, et see jõululõuna kodus lähedastega pidada. Õhtulehes oli, ma praegu ei viitsi guugeldada. Juba paar aastat tagasi, aga kuidagi on meelde jäänud, sest tundsin neile prisma töötajatele kaasa, kirjelduse järgi oli õudne nöök, mõtlesin, et kui ei raatsi jõulupreemiat maksta, ärgu siis üldse midagi tehku, aga tehti mingi alandav tsirkus.
Grossi pood seevastu teeb jõulude ajal töötajatele vägeva peo, muul ajal ma nende töötingimusi ei tea, aga vähemalt kord aastas on korralik pralle. Sellest on ka ajakirjanduses kirjutatud. Mitu korralikku artisti esinemas, tuhanded inimesed peol, viimati oli vist 3000. Ma küll ei tea, kas iga viimane kui koristaja ja kassapidaja sinna pääseb.
Mingisugused soodustused peaksid siiski olema oma töötajatele igal pool. Osades kohtades on need rohkem töötajatega arvestavad (nt jõulupreemia) teistes kohtades mingi säästuversioon (Maxima kissell).