Niisiis, rohkem kui 10a tagasi hakkasid seedehäired – kõht gaasi täis (gaase tuli välja nii suu kaudu kaui ka tagant, aga ikka oli väga ebamugav täis tunne), öösiti kõrvetised, iiveldus (eriti tuntav tühja kõhuga). Söögiisu oli siiski pigem hea. Suurema iiveldusega korraks nagu ei tahtnud süüa, aga siis, peale kummelitee joomist, tuli isu tagasi ja täis kõhuga oli nagu paremgi (nagu rase oleks, kuigi ei olnud). Kohvi ja teed ei saanud enam üldse tühja kõhu peale juua – see oli kohe selge, hapud vedelikud (hapu mahl, vein) ja puuviljad (sidrun, sõstrad jne.) ja tšillipipar olid ka saatanast. Kahtlustati gluteenitalumatust (tsöliaakiat) – seda ei leitud. Leiti gastriit mao alumises osas. Raviks pandi maohapet alandavaid ravimeid (omeprasool ja mis nad olid, nimetusi enam ei mäleta). Neil ravimitel ei tundunud alguses erilist mõju olevat, siis aga mõjusid halvasti – iiveldus hoopis suurenes ja söögiisu hakkas ka halvemaks minema – loobusin.
Seejärel hakkasin püüdma asja toitumisega korrigeerida.
Gluteeniga teravailjade vältimine (tsöliaakiat küll ei leitud, aga proovisin siiski). Põhimõte siis see, et gluteen tekitavat põletikke (gastriit on maopõletik), aga kui gluteeniga “saastamine” kõrvaldada, toimuvat põletike paranemine. Ei muutnud midagi. Liha, piimatoodete ja suhkru vältimine. Põhimõte, et liha ja piim (ka suhkur) hapestavat keha, tekitavat põletikku – väldid neid ja põletik (gastriit) pidavat kaduma, sisikond muutub nii terveks, et sööd pärast kasvõi vürtsikat ja haput toitu. Ei muutnud midagi. Levini e. Role dieet – põhimõte peaks siis olema, et koos söömine (riis/kartul+liha) keeravatki seedimise nässu ja veel on mingid individuaalsed sobimatused (üks ei tohi süüa tomatit, teine just kurki jne.), mida süüa pole soovitav. Lahustoitumine (liha ei tohi süüa kartuliga, vaid ainult sulle isiklikult lubatud köögiviljadega) ja sobimatu vältimine pidavat jällegi tegema seedimise korda. Ei muutnud midagi.
Lõpuks kuulsin sellisest asjast nagu sapi refluks. Ja tõesti – minu öised kõrvetised polnud ju hapud, vaid mõrud. Sapp seega. Maohappesus võib mul pmst normis olla – ei üle- ega ala-. Aga kurja teeb sapp, mis eritub siis, kui pole vaja ja ärritab mao alaosa ja tekitab gastriiti (kui palju ärritab, tekib iiveldus) ning öösiti ajab ka kurku. Siis sai juba nats klaarimaks. Kuna pahategija on sapp, seetõttu maohappe alandajad ei kaotanudki vaevusi.
Tähendab – ei tohi süüa sappi liigselt ärritavaid toitusid – külm, hapu, vürts, kofeiin. Minu kogemuse põhjal, toidud, mis teevad halba:
1) külma vee joomine. Kuulsin seda esmalt ühelt alternatiivikult, et “sina pead vett jooma ainult soojana”. Ja see on õige – vett juua alati soojana, ka suvel, mitte jahedana või koguni külmkapist võetuna. Hommikul tühja kõhu peale klaas mõnusalt sooja vett – mitte kunagi külma vett, või hoidku taevas, haput smuutit, sidrunivett, haput mahla või puuviljaäädikat!
2)jogurt, üldse hapupiimatooted. Jah! See on nii üllatav, mitte kuskil pole sellest räägitud, aga minu kogemuse põhjal on jogurt väga ärritav toiduaine – ilmselt seetõttu, et on hapendatud, hapu. Vaevusterikkamad perioodid olid kunagi, kui sõin iga päev jogurtit (ise teadmata, et see võib süüdi olla, muidugi).
3) must leib. Nii kahju kui see ka pole. Jällegi hapendatud toode. Mõne viilu võib ju vahel süüa – kuid päevade kaupa järjest leiba süües, kahjuks, mõjub negatiivselt.
4) hapukapsas, hapukurk. Eriti õudne on toores hapukapsas või praetud hapu+rasvane kapsas (mulgikapsas). Või siis hapukapsasupp, mis on korraga hapu, rasvane ja vürtsine. Hautataud hapukapsas on leebem – natuke jõululauas prae kõrvale ei tee midagi.
5)tšillipipar – kategooriliselt vältida
6)tavaline must pipar -jah, tegelikult on seda parem toidule üldse mitte lisada. Kui külas olles süüa nats pipraga maitsetatud toitu – elab üle, aga tingimusel, et iga päev sellist toitu ei söö
7)hapud puuviljad ja marjad, mahlad, smuutid. Maasikas-vaarikas ja mage õun on talutavad.
8)äärmuslikult rasvane liha (selge pekk või kus enamus on pekk)
9)šokolaad. Samas, kui mingi koogi sisse on pruuniks värvimiseks nats kakaod pandud, ei tee see midagi.
10) paljud ravimtaimed ja taimeteed! Eriti hullud on igasugu “maksa puhastavad teed”, kuna need taimed panavad vist sapi voolama. Hull on ka naistepuna.
11) must tee ja kohv. Okei, täis kõhu peale lahjat teed veel võib, kui see on ühekordne (kuskil külas), igapäev ei joo
12) ingver
13) rooibostee, mate – pole nii halvad kui must tee, aga siiski ka mitte head. Karkade- see on ju hapu
14) küüslauk, sibul poel ka väga head
Toidud, mida on kirutud mingi toitumisviisi kontekstis, aga mis mulle midagi halba ei tee:
1) banaan – väga hea turvaline toiduke. Lugesin kuskilt, et banaan tekitavat maole isegi mingi kaitsva kihi, st. kaitsvat ärrituse eest.
2)keedukartul – koos lihaga või ilma lihata, vahet pole, hea soe ja mitteärritav toit
3)nisujahutooted – ilmselt liigselt süües teeks lihtsalt paksuks, aga seedimise seisukohalt pole ühtki halba mõju
4)mittehapendatud rukkijahust pagaritooted (“rukkisai”)- see on minu ainus võimalus eesti rahvusvilja tarbida
5)kõikvõimalikud pudrud
6)mittehapud piimatooted – kodujuust, koor, juust, või. Piima tassitäite kaupa ma isiklikult küll ei joo, aga pudru sisse võib julgesti panna.
7)liha, kala, kana
8) paljud ürdid, nagu pune (oregano) jt.
9) tomat igal kujul – nii toorena kui mahlana või tomatipastana. Tomatit on maohaigetele palju laidetud. Aga võibolla kehtib see nendele, kellel ülihappesus. Sappi tomat ilmselt negatiivselt ei mõjuta. Ainult – tomatipasta ei tohi olla pipraga!
10) kummelitee – kummel on imehea taimeke, leevendab alati, kui millegi ebasobivaga “patustatud”. Ainult kõhu võib kinni panna – liialadada ei tasu. Melissitee. Ka piparmünditee (kuigi, see soodustavat kõvetisi – aga lahjem tee ei näi midagi halba tegevat küll).
11) enamus köögivilju
Tundub lame ja maitsevaene? Aga mis teha! Kõige parem ja vaevustevabam ongi minu enesetunne, kui söön nagu vanamoodsat nõukogudeaegse dieetsöökla toitu – ei hapet, ei teravust. Paljud tänapäeval moes toidud (idamaised)ja igasugu hapud ja külmad smuutid, näiteks, on täiesti välistatud. No kinoa ja toortatarad, sojakaste (kuskil nats maitseks) on selline moekam toit, mis mulle ka sobib. Kui teha selline mage, soe, ilma hapu komponendita smuuti. Muidugi ka vältisin stressi, mõtlesin oma elu läbi (Viilmaa teooriad) jne. – aga ilma pidava toitumise jälgimiseta (hapu välja, pipar välja) vaevusi maha siiski ei saa.
Otsustasin kirje panna. Võibolla on kellegi abi. Sest näiteks mulle ei osanud üksi arst öelda, et maohappe alandajad võivad üldse mitte mõjuda, olla täitsa mõttetud rohud. Ja et jogurt võib olla väga ärritav toit, paljukirutud tomat aga süütuke.