Esileht Kodunurk Riis Aasia söögikohtades (Chi, Chopsticks jt.)

Näitan 12 postitust - vahemik 1 kuni 12 (kokku 12 )

Teema: Riis Aasia söögikohtades (Chi, Chopsticks jt.)

Postitas:
Kägu

Ma armastan riisi, aga ei oska seda teha. Eriti hästi maitseb erinevate hiina söögikohtade riis (riis muna ja köögiviljadega). Kuidas seda ise kodus teha? Millist riisi kasutada? Sellest saan aru, et see keedetud/aututatud riis tuleb muna, köögiviljade, soja ja maitseainetega läbi praadida, aga just see eelnev osa. Millist riisi kasutada, kuidas keeta/aurutada, palju vett, soola, riisi jne.

+2
-1
Please wait...


Postitas:
Kägu

Kokaraamat.

0
-5
Please wait...


Postitas:
Kägu

Aurutatud basmati riis. Valmistamisviisidest on ka siin varem juttu olnud.

+1
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt


Postitas:
Kägu

(ainu)Õige on riisi teha riisikeetjaga, nt ühes köögisaates polnud riisikeetjat ja aasia rassist võistlejad ütlesid, et nad elus esimest korda peavad riisi keetma vee ja potiga. Aga edasi tuleb juba appi google rice cooker recipe jms

+2
-3
Please wait...


Postitas:
Kägu

Üks osa korralikku basmati riisi, kaks osa vett, veidi õli, sool. Loputad riisi külma veega ära, jätad nõrguma kuni on maksimaalselt kuiv. Järgmine samm on vabatahtlik, aga mina kasutan. Potti lusikatäis õli ja praed riisi läbi nii, et terad muutuvad läbipaistvast kergelt valgeks. Ettevaatust, väga suur kõrbemise oht! Lisad vee selle kuumale praetud riisile nii, et see hetkega keema läheb. Lisad soola, segad läbi. Ja see oli viimane kord kui sa seda riisi enne valmimist puutuda võid. Kohe kui on keema tõusnud, paned potile kaane peale ja keerad kuumuse maha. Mina oma 1-14 skaalaga induktsioonpliidiga keeran kuumuse 2. astmele. Kui oleks tavaline elektripliit, siis ilmselt piisaks ka plaadi jääksoojusest. Ja siis taimer 18-20 minuti peale, olenevalt konkreetsest riisist, katsetamine teeb meistriks. Riisi ei puudu enne kui taimer on oma aja ära käinud. Kui aeg otsas, võtad potilt kaane maha ja lased suure auru minema. Siis segad kahvliga läbi, et saaks õhuline. Ja nüüd edasi tee mis hing ihaldab- söö niisama, prae lisandite või lisanditeta.

+3
-1
Please wait...


Postitas:
Kägu

Parim praetud riis tuleb eelmise päeva külmkapis seisnud riisist. Mina ei keeda riisi kunagi soolaga, teen täiesti maitsetu ja hiljem praadides lisan sojat näiteks

+2
-1
Please wait...


Postitas:
Kägu

Üleelmine vastaja kirjutas küll jube keeruliselt. Minul on lihtsam õpetus jagada 🙂 Läks mõni aeg harjutamist, enne kui käppa sain. Ilma riisikeetjata siis:
1) Võta basmati riis (ja kindlasti basmati riis, mitte lihtsalt pikateraline riis!)
2) Loputa riis veega mitu korda läbi, kuni vesi muutub selgemaks
3) Pane keema, aga jälgi, et vett poleks liiga palju. Proovi hoida suhet üks osa riisi, kaks osa vett. Ma ise panen silma järgi, et nt kui pott on poole ulatuses riisiga täidetud, siis vett lisan niipalju, et koos veega oleks pott kolmveerandini täidetud.
4) Nüüd kõige kõrgema kuumuse peal keema, ja kohe kui hakkavad esimesed podinamullid tekkima, siis mässi potikaas köögirätikusse ja pane see potile peale ja keera kuumus maha. Mul kuumus alguses 9 ja maha keerates 6. Ja kindlasti et podiseks madalal kuumusel koos rätikuga kaetud kaanega! See aitab riisi aurustada.
5) Lase madalal kuumusel täpselt 10 min podiseda. Lülita pliidiraud vàlja ja las aurab veel oma kuumuses rätiku all.
6) Prae pannil õliga koos muna, juurviljade, värske küüslaugu ja küüslaugusoolaga krõbedaks. Muna võid otse riisi sisse lüüa, aga mina teen ka nt nii, et teen pannil riisi sisse süvendi ja praen muna ja küüslauku seal ja siis tõmban valmiva muna vaikselt riisi sisse.

*LISANIPP: kui keetmine mingil põhjusel ei õnnestunud, nt kui vett sai liiga palju ja riis jäi liiga pudrune, siis laota riis küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, hajuta võimalikult laiali, piserda õliga üle (mul on õliprits) ja küpseta riis ahjus krõbedaks. Toimib! Muna ja juurikad prae eraldi ja sega pärast riisiga kokku, või võid ka krõbeda riisi veel omakorda pannile tõsta ja koos muna ja juurikatega làbi praadida.

Põhinipp on kindlasti just basmati riisi, rohke muna ning küüslaugu ja küüslaugusoola kasutamises ja riisi krõbedaks praadimises. Garanteerin, et tuleb sama hea kui hiinakates!

Mina sojaga läbi ei prae, vajadusel lisan pärast eraldi riisile peale.

+1
-1
Please wait...


Postitas:
Kägu

Parim praetud riis tuleb eelmise päeva külmkapis seisnud riisist. Mina ei keeda riisi kunagi soolaga, teen täiesti maitsetu ja hiljem praadides lisan sojat näiteks

https://kodustiil.postimees.ee/6436143/keedetud-riisi-ei-tohiks-kunagi-jargmisel-paeval-soojendada-ja-suua

+1
-9
Please wait...


Postitas:
Kägu

Minu meetod on veelgi lihtsam 🙂
Ühe inimese jaoks 50g kuiva basmati riisi. Ei pese ega loputa, lihtsalt valan kuiva riisi potti. Peale nii palju vett, et jääks umbes napi cm jagu üle riisi. (Vee kogus sõltub riisisordist. Vanem riis on kuivem ja vajab pisut rohkem vett, noorem on vesisem ja saab vähemaga hakkama. Hea kuiv riis on Tilda, ka Scotti on üsna ok, natuke vesisemad (aga ka head) on need kilostes pakkides müüdavad India basmatid.)

Siis kiiresti keema, kaas peale ja hauduma 10 minutiks (minu elektripliidil 4/9 jaotuse peal – kuumutan hautamise jaoks teise plaadi, kuna samal plaadil ei lange temperatuur nii kiirelt). Kui 10 min täis, siis tulelt maha ja seisab niisama kaane all veel 10 min (kaant vahepeal ei ava).
Kui kõik läks hästi, siis on tulemuseks kuiv kohev riis – sega kahvliga läbi ja tee edasi, mida soovid.

Munaga riisi teen nii:
Klopin tassis muna lahti ja lisan imevähe külma vett. Pann madalal kuumusel (5/9) õliga soojaks, siis muna pannile ja segan kohe laiali, et pisut kalgenduks. Siis segan aurutatud riisi muna hulka.

+2
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt


Postitas:
Kägu

Riisi kvaliteet määrab tulemuse. Me kasutasime vahepeal vist Shazia basmati riisi ja sellega oli võimalik küll jumalikke riisitoite teha. Kodupoest haaratud Veski Mati basmatiga seisa või pea peal, aga sellist tulemust ei saavuta. Riis tuleks osta nt India poest või vähemalt lihtsalt selline, mille päritoluriik oleks India.

Riisi valmistamise puhul oleneb, mida täpsemalt sa saavutada tahad. Kui ma teen nt võikana ja on vaja paljast riisi, ma teen enamvähem nagu eelnevad – riis potti, vett nii palju peale, et kui käsi sinna riisi peale panna, siis vesi katab sõrmed ära, natuke soola ja moepärast ka üks-kaks tähtaniisi hulpima, seejärel kaas peale, tuli alla ja enne ei puutu, kui valmis on. Kui aga mees teeb riisi nt biryani või muu sellise toidu jaoks, siis tema peseb, leotab, vist isegi praeb.

Kõige parem nipp on tegelikult leida selle toidu, mida sa teha soovid, nimi originaalkeeles, see panna Youtube otsingusse ja sealt neid videosid vaadata. Isegi kui keelest aru ei saa, näed siiski, kuidas originaalis seda toitu tehakse. Praetud riisi puhul nt https://www.youtube.com/watch?v=LLZpkptzmZY, https://www.youtube.com/watch?v=WB-dnv6le8Y, https://www.youtube.com/watch?v=EvZ7EqJNIIg jne…

+2
0
Please wait...


Postitas:
Kägu

Parim praetud riis tuleb eelmise päeva külmkapis seisnud riisist. Mina ei keeda riisi kunagi soolaga, teen täiesti maitsetu ja hiljem praadides lisan sojat näiteks

https://kodustiil.postimees.ee/6436143/keedetud-riisi-ei-tohiks-kunagi-jargmisel-paeval-soojendada-ja-suua

Täielik jama. Terve Aasia elab nii, et valmistatakse keetjatäis riisi, millest igaüks võtab siis iga söögikord nii palju kui soovib ja see riis seisab seal keetjas niikaua kuni ükskord otsa saab. Siis tehakse uus keetjatäis ja kõik kordub otsast peale.

+4
0
Please wait...


Postitas:
Kägu

Hea riis Selveris:
https://www.selver.ee/basmati-riis-royal-heritage-1-kg

Mina teen nii:
Pesen riisi mitu korda läbi, et vesi jääks puhas.
Jätan riisi koos puhta veega (max 1cm riisist) seisma 20-30min. Riis tõmbab vee sisse.
Siis max temp-ga keema, kui keema hakkas võta temp. maha või tõmba pott üldse kõrvale.
Hoia kaas peal 10min.
Valmis.

0
0
Please wait...


Näitan 12 postitust - vahemik 1 kuni 12 (kokku 12 )


Esileht Kodunurk Riis Aasia söögikohtades (Chi, Chopsticks jt.)