Tegelikult hakkab see töö pihta juba raseduse ajal. Jälgid, milliseid väljendeid sa kasutad lapsega rääkides – kas ütled, et “ma ei saa sind sülle võtta, sest tita kõhus saab haiget” või lihtsalt “,ma ei jaksa sind enam sülle võtta” jmt, st muudatusi suurema lapse kohtlemises ei põhjenda raseduse/noorema lapsega, vaid üritad neid kuidagi teisti selgitada. Muidugi on ka vahel kohane ikka otse nii öelda – nt kui vaja veidi vaiksemalt mängida, kuna beebi magab vmt. Aga just sinu tähelepanuga seotud asju. Aga kus vähegi saad, seal ära too beebit ettekäändeks (a la ma ei jaksa sinuga praegu mängida, kuna alles sain beebi magama ja tahan nüüd ise puhata – jäta see beebi osa lihtsalt välja)
Väga oluline on vahet teha, et teie mehega saate lapse, mitte ei saa teie vanem laps last. Tema saab õe/venna. Ja tema ei pea mitte midagi sellepärast, et saab õe/venna. St tema ei pea nüüd “suureks kasvama” sellepärast, ta ei pea ennast ise riidesse panema sellepärast, et sina said lapse vm asjadega ise hakkama saama. Jälle – neid asju saab teisti põhjendada, mitte tuues beebi olemasolu ettekäändeks, et sellepärast peab tema midagi, et nüüd on beebi majas.
Ja muidugi kaasamine. Palju asju saab teha korraga, nt imetad beebit ja samal ajal loed suuremale raamatut (kui pisemal ei ole probleemi – meil tekkis mingi vahe probleem, kui pidingi hämaras ja täielikus vaikuses imetama, isegi köhatada ei tohtinud, muidu laps ei söönud enam :/ ) Teadvusta endale, et vahel võib ka beebi nutta ja oodata, kuni sina suurema lapsega lõpetad oma tegevus e- on see siis mäng, patsipunumine, raamatulugemine vmt. Näita vanemale lapsele, et mitte ainult tema ei pea ootama, vaid ka beebi peab vahel tema järel ootama. Ja et nad mahuvad mõlemad sulle koos sülle ära 🙂