Esileht Beebi ja mitmikud Enneaegsed lapsed(enne 30.rasedusnädalat sündinud) Vastus teemale: Enneaegsed lapsed(enne 30.rasedusnädalat sündinud)

Postitas:

On enneaegne laps, mitte küll alla 30n , aga kaal oli kah 1,7g. Mäletan, lastearst ütles tema kohta, et ta “tundub nagu tavaline enneaegne”. Ehk siis arstid eraldavadki nn. tavalisi enneaegseid – kes on lihtsalt sündinud liiga vara, kuna ema keha mingil põhjusel polnud suuteline loodet lõpuni kandma (nö. “viskas” lapse liiga vara välja), mistõttu vastsündinu jäi ebaküpseks, aga mingit muud omapära tal pole. Ja teisalt terviseprobleemiga enneaegseid, kellel on lisaks ebaküpsusele ka mingi terviseprobleem.

Nn. tavaliste enneaegsetega on kergem: päris esimestel päevadel võibolla pisut abi hingamisteede lahtihoidmisel, siis edasi hoia x nädalat soojas, topi toit kõhtu – ja laps kasvabki. Ühel hetkel suudab hakata endal tavapärasel (imemise) teel kõhtu täitma ja nii ta läheb. Arengu hindamisel arvestatakse siis lihtsalt sünnitähtajast puudu jäänud kuud tagasi – ei eeldata päris samu oskusi, mis on sama sünnikuupäevaga ajalisel imikutel/väikelastel.

Kui aga enneaegsel on lisaks enneaegsusele veel mingi terviseprobleem, siis on keerulisem, kuna see terviseprobleem vajab ravi ja võib põhjustada ka iseärsusi arengus. Ja need lapsed on igaüks isemoodi – sõltuvalt sellest, mis probleemiga tegu on.

+2
0
Please wait...
To report this post you need to login first.