Mina näiteks ei näe pensionäre selveris ja ka minu vavavanemad ei käi selveris kuna olevat kallis pood. Tunduvalt rohkem vanureid näen maximas ja grossis.
See on sellepärast nii, et nad loevad ju ka ajalehest neid poodide hinnavõrdlusi. Loogiline ju, et kui keegi ütleb, et Maximast saab asjad poolmuidu ja Selver on ülikallis, siis osad inimesed usuvad. Ja pimesi, ise asjasse süvenemata.
Mina pidin näiteks oma vanematele (praegu 90+ vanuses) omal ajal selgitama, et poes ei tasu vaadata suurt hinnasilti, vaid õige hinna saad teada, kui vaatad kilo või liitri hinda. Kusjuures, mul on väga haritud ja intelligentsed vanemad. Lihtsalt, nemad on enamuse oma elust elanud NSVLis, kus kõik toiduained olid kõikides poodides täpselt ühe hinnaga. Ei olnud mingit võimalustki, et üks pood on kallis, teine odav. Või et peaks mingeid kilohindu vaatama.
Ja siin tulebki välja mitu aspekti. Pensionäri on väga lihtne töödelda ja mõjutada – osta meilt, meil on odav. Kui juba ajalehes kirjutatakse ja naabri-Maimu ütleb ka, et Maxima on odav, siis nii ongi. Võib arvata, et pensionärid ongi just see osa seltskonnast, kel puudub piisav analüüsivõime. Muidugi ei kehti kõikide kohta, aga paljude kohta siiski. Midagi pole teha, aga teatud vanusest algab inimestel füüsilises, aga kahjuks ka vaimses osas regress.
Teine asi on see, et kilo-liitri-tükihind on ju hinnasildile kirjutatud imeväikeselt. Siin võib rolli mängida see, et esiteks, inimene lihtsalt ei näe tegelikku hinda või teiseks, ei taipa sellele tähelepanu pöörata. Ta näeb ainult seda suurt punast hinnasilti, et juust maksab täna 1 euro. Aga see, et kilohind ei olegi tegelikult odavam, kui see, mida müüakse “kallis” poes, jääb märkamata.
Aga nagu ma isegi olen öelnud ja nagu sinust eelkõneleja ütles, väga palju sõltub inimese tarbimisharjumustest, milliseid kaupu on vaja osta, millised toote- ja tootjaeelistused inimesel on jne. Siinkohal tulebki mängu inimese oma mõtlemisvõime – oskus vaadata, millisest poest minu toidukorv kõige odavam tuleb.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 16 korda. Täpsemalt 14.01 11:27; 14.01 14:13; 14.01 17:54; 14.01 18:03; 14.01 19:43; 14.01 21:36; 14.01 22:07; 14.01 23:47; 15.01 00:02; 15.01 00:15; 15.01 10:22; 15.01 10:23; 15.01 11:06; 15.01 15:56; 20.01 21:35; 20.01 22:14;