Kes ei kasuta kodus poolfabrikaate, kas võiksite kirja panna oma pere lemmiksöögid või nädalamenüü. Milliste toitude tegemisele ei kulu tööpäeva õhtul ülemäära palju aega ja samas oleksid ka rahakotisõbralikud?
Teema: Poolfabrikaatidevaba menüü
Meile meeldivad:
kanasupp
kalasupp(lõhe supikomplektist)
kartulivorm (hakklihaga tavaliselt, aga ka koduse suitsusingiga, suitsukalaga)
kartulipuder ja kodused kotletid (need on enda tehtud ja sügavkülmas valmis aga ka kohe tehes võtab max 10 minutit)
kartul ja guljašš(kaste)
kartul ja munakaste singikuubikutega
nn risotto(riis köögiviljade ja kanaga)
riis ja kanakoivad(ahjust)
tatar kotlettidega
plov
ühepajatoit
köögiviljasupp
külasupp
frikadellisupp(frikadellid teen ise)
köögiviljapirukas(nn pizza)
seenekaste+kartul
kanakaste+kartul v riis
ahjukartulid liha ja sibulaga
…
tihti(eriti nüüd kuumaga)
kartul+kodujuust maitserohelisega v kurgi-tomati v ka lihtsalt lehtsalatiga(hapukoorega)
nn risotto(riis köögiviljade ja kanaga)
Miks seda risottoks on vaja nimetada, kui ta ligikähedaseltki seda ei ole?
Lisan veel juurde hautised (no neid ei tee suure kuumaga ja ka mitte pole need kiirestivalmivad toidud, aga kuna jagub paariks päevaks, siis on tegemise aeg ok (saab teha pühapäeval nt).
Ahjukala (kastmed ja kalad on ju erinevad: valgele kalale poola kaste, valgeveinikastea, fooliumis)
Ahjuliha (nt seakülg pikalt hautatuna)
Osso bucco
Ja hunnik k66givilja, mis sinna sisse ära peita annab, kõik baklazaanid, suvikõrvitsad, porgandid-sibulad-paparikad- need on küll rohkem talvise aja toidud, aga kauaks seda 25+ ilma ikka on 😀
kanakoivad riisiga (riis alla, kaste+koivad peale, ahju, valmivad koos)
K66giviljasupid (ei pea olema kogu aeg ja nüüd suvel kondipuljong, pane niisama singitükke), lemmikud on tomatisupp (juustu või krutoonide või toorjuustuga), spinatisupp (praegu koos nõgestega, singi ja riisiga)
Kanahakklihast teen pozarski kotlette, sulavõi annab imelise maitse, mingit saia ei pane ja riivsaias ka ei viitsi pläkerdada, hakkliha+maitseianed+sulavõi k66gikombaini ja pisipätsikesed pannile.
Magustoitudeks on paregu marjad kohupiimaga, smuutid jne
http://www.heatoit.com/2011/06/suvised-lemmikud.html
Kuidas saab 10 minutiga valmis kartulipuder?
Kuidas saab 10 minutiga valmis kartulipuder?
Pole proovinud, aga pakun, et kui paned poti põhja õhukese kihi vett, ajad ülejäänud vee keedukannus enne keema, ja kartulid lõikad enne pottipanemist sellisteks viilakateks nagu praekartulit tehes, siis peaks saama. Kartuliputru pole sedasi teinud, aga keedukartuli viile panni peal (laiem põhi – rutem keema) näljasele titele küll, teeb peaaegu sama välja.
Kuidas saab 10 minutiga valmis kartulipuder?
Pole proovinud, aga pakun, et kui paned poti põhja õhukese kihi vett, ajad ülejäänud vee keedukannus enne keema, ja kartulid lõikad enne pottipanemist sellisteks viilakateks nagu praekartulit tehes, siis peaks saama. Kartuliputru pole sedasi teinud, aga keedukartuli viile panni peal (laiem põhi – rutem keema) näljasele titele küll, teeb peaaegu sama välja.
Tervele perele kardulate koorimine & viilutamine ise võtab 10 minutit. & kui kõik see noos pannile paisata, ei kee ta nii kiiresti yhti. & pudrux nad ju ka ise ei hakka, ikka tampima peab.
Isegi mikrolaineahjukartulid kahele on umbes veerandtunnine tegemine (aga keele viivad alla).
Kes ei kasuta kodus poolfabrikaate, kas võiksite kirja panna oma pere lemmiksöögid või nädalamenüü. Milliste toitude tegemisele ei kulu tööpäeva õhtul ülemäära palju aega ja samas oleksid ka rahakotisõbralikud?
Ma ei kasuta ühtki pooltoodet ja enamus toite ei võta rohkem kui 30 minutit. Ükskõik, mis liha või kala on ahjus 12-30 min ja selle ajaga saab valmis keeta riisi, tatra, kartuli, pasta.
Samuti hakkliha või kana pannil võitab max 10 minutit.
Aega võtavad vaid pikka hautamist vajavad lihad.
Tervele perele kardulate koorimine & viilutamine ise võtab 10 minutit. & kui kõik see noos pannile paisata, ei kee ta nii kiiresti yhti. & pudrux nad ju ka ise ei hakka, ikka tampima peab.
Nojah, kui mul on kiire terve pere toitmisega, siis kasutan külmutatud friikaid, aga see on pooltoode. 🙂
Muidugi ma ei tea, võib-olla sobiks teemaalgatajale ka variant, et teeb varem need pooltooted ise valmis?
Tegelikult need toidud võtavad kõik üsna palju aega.
Kartuli koorimine ja keetmine võtab palju aega? Koori eelmisel päeval valmis.
Või keeda riisi või tatart.
mina teen enamasti esmaspäeva õhtul ühekorraga valmis kõik aeganõudvad toidud – supi paariks päevaks, hautised, kastmed. Siis teistel argiõhtutel on ainult soojendada + riis/pasta/kuskus/tatar juurde keeta.
Nojah, kui mul on kiire terve pere toitmisega, siis kasutan külmutatud friikaid
Keegi siis tõesti ikka ostab veel ka selliseid asju…
Kõige kiiremini valmivad proteiinid on mereannid, kala, kana(filee), muna, kiiremini valmivad teraviljad on kuskuss, riis, pasta. Kas hakkliha kasutad?
Kiired ampsud on omlett (seene, paprika, singiga), kalafilee pannile, makaronid pestoga või või-küüslauguga (pasta aglio e olio), wokid (paprika, sibul, suvikõrvits), riisinuudlid woki sisse võtavad kuumas veel 5 minutit, neid ei keedeta.
Minu uus lemmik kiire supp on hiinakas munasupp. natuke puljongit, ingverit, sojakastet ja muna sisse lüüa ja ongi potitäis suppi olemas.
Mina ostan ka mõnikord kylmutatud friikaid. Kui poes sildi juures ‘värske kartul’ vedeleb vaid mugulaid, mis võisid olla värsked siis, kui mina olin syyta neitsi, aga justnimelt kardulast tahax.
Kyllap sõltub siin palju maitsemeelest, viitsimisest asju varem valmis teha, kohast, kus valmistehtut säilitada, lähikonna kaubandusvõrgust, koka põhimõttekindlusest, olemasolevast köögitehnikast & kesteabveelmillest.
Pasta, muide, on samuti pooltoode. Kui Sa just ei alusta jahukuhjast lõikelaual . . .
Ma ka tean inimesi, kes ostavad külmutatud friikaid – ega nad ju koostiselt ja vist maitseltki kuigivõrd ei erine nendest, mida ise valmis lõikad. Mulle endale friikad üldse ei maitse, nii et tegelikult ei tea kaasa rääkida.
Aga tööpäeva õhtul võtavad kõige vähem aega ja energiat sellised toidud, mida saad suures koguses küdenud ahju visata: igasugustest juur- ja kaunviljadest supid ja hautised mingi lihatükiga. St valmimisaeg on neil pikk, samal õhtul muidugi süüa ei saa, ikka järgmis(t)el. Ise pead neile aga minimaalselt enda vaba aega kulutama. Ka kotlettide asemel teen talvel ahjuga pikkpoissi: keeran hakkliha käepäraste lisanditega taignaks ja viskan ahju. Aga suvel, kui ahju ei küta, tarvitan ilma eriliste süümepiinadeta poolfabrikaate. Või siis teen mingeid kergeid suppe nõgeste ja naatide ja sügisel purkipandud köögiviljadega.
Aga tööpäeva õhtul võtavad kõige vähem aega ja energiat sellised toidud, mida saad suures koguses küdenud ahju visata: igasugustest juur- ja kaunviljadest supid ja hautised mingi lihatükiga. St valmimisaeg on neil pikk, samal õhtul muidugi süüa ei saa, ikka järgmis(t)el. Ise pead neile aga minimaalselt enda vaba aega kulutama. Ka kotlettide asemel teen talvel ahjuga pikkpoissi: keeran hakkliha käepäraste lisanditega taignaks ja viskan ahju. Aga suvel, kui ahju ei küta, tarvitan ilma eriliste süümepiinadeta poolfabrikaate. Või siis teen mingeid kergeid suppe nõgeste ja naatide ja sügisel purkipandud köögiviljadega.
TALVEL.
Kuidas saab 10 minutiga valmis kartulipuder?
No kartulipudru saab siiski veel enamvähem mõistliku ajaga valmis (kuigi mitte 10 minutiga), aga siin soovitati juba osso buccot. Selle tegemine võtab üle 2 tunni aega.
Mina soovitan toitu teha paariks korraks. Ise armastan väga suppe, mida saab vähemalt korra soendada.
Ja tööde optimeerimine aitab. Nt maitsestad kanakoivad hommikul või eelmisel õhtul ära, tõstat külmkappi. Koju jõudes saad nad kohe ahju torgata, kõrvale keedad nt riisi. Niikaua, kui riidied vahetad ja lauda katad ongi toit valmis.
Pannil kotlettide praadimist mina üldiselt tööpäeva õhtutel väldin, see on minu jaoks liiga tüütu ja aeganõudev. Pigem mingi ahjutoit (kala või kana küpsevad kiirsti), mis ise küpseb ja mina saan samal ajal muud teha.
Mul ka peale tööpäeva alati kiirelt vaja lastele söök võluda ja püüame nädala sees siis ikka kiirelt ja ise-tehtult, et mitte poolfabrikaate tarvitada. Õnneks armastab meie pere väga suppe. Igasugu supid valmivad kiirelt. Meie lemmikud:
Aedviljasupp hakklihaga, frikadellisupp, boršh, kanasupp, makaroni-piimasupp.
pastaroad, salatidmunaroad (omlett vms), tatrast igasugu pajaroad (kana, hakkliha v ubadega), kotletid.
Ükskõik, mis liha või kala on ahjus 12-30 min
Hmmm. Mul lammas juba tiksub kolmandat tundi potis. Nojah, kui te ainult extra-rare sööte, siis ilmselt saab ahju sisselülitamisest ka 12 minutiga hakkama.
Kui sa ise vähem lammas oleksid, siis sa lugenuks mu postituse lõpuni, kus kirjutan, et aega võtavad vaid pikka hautamist vajavad lihad.
Vahest ikka juhtub, et potti satub pelmeenipakk või supipotti poefrikadelle. Üldiselt üritan neid vältida. Aga ma olen ka kodune ema ja selleks ajaks kui pere laekub on mingi söödav kraam potides olemas. Kasutan ikka pakkides olevaid toiduaineid, kui enda sügavkülm on vajalikust kraamist tühi siis tuleb ikka poest tuua
Kõige kiiremini valmivad proteiinid on mereannid, kala, kana(filee), muna, kiiremini valmivad teraviljad on kuskuss, riis, pasta. Kas hakkliha kasutad?
Kiired ampsud on omlett (seene, paprika, singiga), kalafilee pannile, makaronid pestoga või või-küüslauguga (pasta aglio e olio), wokid (paprika, sibul, suvikõrvits), riisinuudlid woki sisse võtavad kuumas veel 5 minutit, neid ei keedeta.
Minu uus lemmik kiire supp on hiinakas munasupp. natuke puljongit, ingverit, sojakastet ja muna sisse lüüa ja ongi potitäis suppi olemas.
Sink ja sojakaste on ju ometi poolfabrikaadid? Ja puljong? Riisinuudid?
Mul ka peale tööpäeva alati kiirelt vaja lastele söök võluda ja püüame nädala sees siis ikka kiirelt ja ise-tehtult, et mitte poolfabrikaate tarvitada. Õnneks armastab meie pere väga suppe. Igasugu supid valmivad kiirelt. Meie lemmikud:
Aedviljasupp hakklihaga, frikadellisupp, boršh, kanasupp, makaroni-piimasupp.
pastaroad, salatidmunaroad (omlett vms), tatrast igasugu pajaroad (kana, hakkliha v ubadega), kotletid.
Kuidas supid kiirelt valmivad? Ainuüksi kondipuljongi keetmine võtab mitu tundi.
nn risotto(riis köögiviljade ja kanaga)
Miks seda risottoks on vaja nimetada, kui ta ligikähedaseltki seda ei ole?
Mulle kunagi vastati analoogse küsimuse peale, et aga rimides-selverites on kaaa! Irw???? Hakkliha ketšupiga on ju samuti bolognese ja kooreklops igasugune SEA(!)liha kastmes????
Vot ja siis on puuks!, kui kuskil teadlikumas toidukohas see “risotto” või “bolognese” osutub millekski muuks, kui keskmise ja igavamapoolse kokkamusharjumusega inimene ettegi kujutaks.
Minu jaoks veider ja seda tänapäevaste võimaluste juures?!
Mul ka peale tööpäeva alati kiirelt vaja lastele söök võluda ja püüame nädala sees siis ikka kiirelt ja ise-tehtult, et mitte poolfabrikaate tarvitada. Õnneks armastab meie pere väga suppe. Igasugu supid valmivad kiirelt. Meie lemmikud:
Aedviljasupp hakklihaga, frikadellisupp, boršh, kanasupp, makaroni-piimasupp.
pastaroad, salatidmunaroad (omlett vms), tatrast igasugu pajaroad (kana, hakkliha v ubadega), kotletid.
Kuidas supid kiirelt valmivad? Ainuüksi kondipuljongi keetmine võtab mitu tundi.
mina keedan klassikalist 3h kondipuljongit ainult talvel ja ainult borshi jaoks.
Kanasupi jaoks keedan puljongi broileri koibadest, see võtab ainult tunni. Hakklihaha suppide jaoks pole puljongit tegelikult vaja, aga kuna Knorri veiseliga geelpuljong on meeldiva maitsega, siis lisan tavaliselt seda ka.
Kalasupi jaoks teen supiukogust suurema keeduse ja panen pool sügavkülma.
Juurviljapuljong võtab ka suhteliselt vähe aega.
Sink ja sojakaste on ju ometi poolfabrikaadid? Ja puljong? Riisinuudid?
Tee ise riisinuudleid ja sojakastet from scratch, anna meile ka teada, kuidas läks. Või ei oleks vaja päris lolliks minna “vaimukusega”?
Kauakäivate toitude jaoks on kiirkeetja hea asi. Veisekondipuljong vajab jah tegelikult 24t peaaegu (kiirkeetjaski kolm tunnikest), aga kalapuljong saab poole tunniga, kanapuljong tunniga.
mina teen enamasti esmaspäeva õhtul ühekorraga valmis kõik aeganõudvad toidud – supi paariks päevaks, hautised, kastmed. Siis teistel argiõhtutel on ainult soojendada + riis/pasta/kuskus/tatar juurde keeta.
Mina võin toitu üles soojendada selle valmistamisele järgneval päeval, neli-viis päeva hiljem küll kindlasti enam mitte.
Puljongipōhjad keedan mina siiski sügavkülmikusse vamis. Nt ühest lōhe karkassist (selg, sabaosa, kōhuääred) saan puljongi kahe supkoguse jaoks, kanakoibadest teen korraga kolme supi jagu. Teen puljongi parajateks portsudeks ja säilitan karpides sügavkülmikus. Kui suppi soovin, sulatan karbitäie, lisan vett ja teen soovitud koostisosadega supiks. Kanapōhjal puljongist saab nt väga hea peedisupi, kala omale lisan nt köögivilhad ja valge kala filee tükid. Üle tunni sel viisil supitegemisele ei lähe kunagi argipäeval. Pigem saan vähema ajaga hakkama.
Mul ka peale tööpäeva alati kiirelt vaja lastele söök võluda ja püüame nädala sees siis ikka kiirelt ja ise-tehtult, et mitte poolfabrikaate tarvitada. Õnneks armastab meie pere väga suppe. Igasugu supid valmivad kiirelt. Meie lemmikud:
Aedviljasupp hakklihaga, frikadellisupp, boršh, kanasupp, makaroni-piimasupp.
pastaroad, salatidmunaroad (omlett vms), tatrast igasugu pajaroad (kana, hakkliha v ubadega), kotletid.
Kuidas supid kiirelt valmivad? Ainuüksi kondipuljongi keetmine võtab mitu tundi.
mina keedan klassikalist 3h kondipuljongit ainult talvel ja ainult borshi jaoks.
Kanasupi jaoks keedan puljongi broileri koibadest, see võtab ainult tunni. Hakklihaha suppide jaoks pole puljongit tegelikult vaja, aga kuna Knorri veiseliga geelpuljong on meeldiva maitsega, siis lisan tavaliselt seda ka.
Kalasupi jaoks teen supiukogust suurema keeduse ja panen pool sügavkülma.
Juurviljapuljong võtab ka suhteliselt vähe aega.
Aa, ma sain aru, et teemaalgataja küsib, kuidas teha POOLFABRIKAADIVABA toitu. Aga selle peale hakkavad inimesed kirjeldama, kuidas nad hakklihast ja puljongikuubikutest suppi keedavad.
Milleks niimoodi siis vastata, kui küsitakse hoopis vastupidise asja kohta?
Sink ja sojakaste on ju ometi poolfabrikaadid? Ja puljong? Riisinuudid?
Tee ise riisinuudleid ja sojakastet from scratch, anna meile ka teada, kuidas läks. Või ei oleks vaja päris lolliks minna “vaimukusega”?
Kauakäivate toitude jaoks on kiirkeetja hea asi. Veisekondipuljong vajab jah tegelikult 24t peaaegu (kiirkeetjaski kolm tunnikest), aga kalapuljong saab poole tunniga, kanapuljong tunniga.
Teema on ju poolfabrikaatidevaba menüü? Kui kasutad sojakastet või nuudleid, ei ole ju poolfabrikaatidevaba!
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.