mina olen aru saanud, et tegu on spetsiifilise haleda inimtüübiga.
Algul tuleb oma nutulauluga, kuidas kõik on liiga teinud ja oleks vaja hädast välja aidata. Hiljem, kui oled laenuandjana vastu pükse saanud, kuuled “küla pealt” parastavat suhtumist, kuidas “lollidelt tulebki raha ära võtta”. Kui raha saades on ta valmis kas või ise su ukse taha kohale sõitma, et kiiremini kätte saada, siis tagasimakse küsimise korral “olen tööl, ei saa vastata”, “kannan ülehomme”, “ülemus ei maksa raha ära” , “lasterahad tulemata” ,ning üldse tundub, et tegemist on äärmiselt hõivatud ja 24/7 töötava inimesega, keda oleks parem mitte tülitada. 🙂 Hea, kui blokki ei saa.
Need haledikud ei ole ise ka parima tahtmise korral suutelised piisavalt raha teenima (või on selleks laisad) ning nii nad siis parasiteerivadki teiste kulul, püüdes ennast veenda , et nende saamatus ja suutmatus on hoopistükkis ülim kavalus. Puudujääke muus kompenseerivad nad välisega, sest tihtilugu on kogu nende varanatuke uhkelt insta ja fb piltidel presenteeritud (mootorratas, auto, võltsjuuksed, Armani-logoga särk – you name it, – täpselt nagu ka selle muusiku puhul). Selline äraspidine “rikkuse” näitamine, veenmaks end ja teisi, et ollakse rohkemat, kui lubada suudetakse. Seda, et homseks süüa pole või elatakse paneelmaja ühetoalises koristamata üürikas, ning moet logoga klaasis on odav viieeurone lurr, loomulikult ei mainita. Madallauplus, hariduse ja harituse puudumine, kehvemapoolsem sotsiaalne taust on tihti ühised nimetajad. Vähemalt minu (üsna pikaajalise) töökogemuse põhjal (puutun ikka kokku nendega).
Tüüpilised näited on paraku elatisvõlglased, koopiatoodangut kandvad tibid, kalevipojad ja nende matsakad lindad, eluülikooli-vennad, täiskohaga emmed jne jne. Enamasti on kohtutäiturid kaela hingamas, kuid ega see takista jälle viimast 20 eurot kerjamast, et siis midagi blinkivat juurde osta. Eks elu õpetab neid ära tundma. Parim otsus on jääda endale kindlaks ja lähtuda põhimõttest, et laenu annavad pangad ja laenukontorid. Ning kui ei anna, siis arva kolm korda miks