Kirjutage palun huvitavaid magustoite, mida olete saanud ning mis tänapäeval levinud pole. Mannavaht,kissellid,leivasupid suht levinud,aga midagi erilisemat. Mäletan, et kui ise päris pisike olin tegi memm,meile lastele,huvitavat magusat. Oli suhkir,hapupiim ning leivakuubikud,ära segatuna siis kõik, ei mäleta kas oli veel mingeid komponente, kuid siis tundus väga maitsev. Ja muidugi kogel-mogel( ei tea, kas õigesti kirjutatud) .
Teema: vanasti tehtud magustoidud
Bubert äiteks, see siis kuidagi manna ja vahustatud muna, täpselt ma ei teagi.
Kui ma väike olin, tegi vanaema mulle ikka saiapudi (saiatükid, suhkur ja piim segi), nii hea oli. Praegu küll ei taha. Siis tegi veel praetud saia nii, et sai oli piima-muna-suhkru segus leotatud. Teine vanaema tegi rukkivahtu (nagu mannavaht, aga rukkijahuga) ja lumepallisuppi.
Tegime lastena endale munavalgevahtu purustatud marjade ja suhkruga. Hapukoore-kakaokreemi tegime ka kogu aeg.
hapukoore-kakaokreem oli ka minu lemmik. seda teen siiamaani ,kuigi eks ta üks paras kaloripomm ole 🙂
karamellkissell, piimakissell moosiga- kodus õnnestus see millegipärast alati, koolisööklates oli klimpe täis ja veniv ollus)
siis sai vahepeal ka suhkrut panni peal kõrvetatud ja see mass külma vette lusikaga tõsta. tulid igasuguste huvitavate kujudega karamellkommid…põrgut, seda peaks kohe nüüd ka tegema hakkama, nii isu ajas peale see jutt 😀
meil algab iga maaskikahooaeg maasikavahuga. maasikad suhkruga puruks, sinna peale üks munavalge ja vahustan heleroosaks. piimaga on imehea. ja superhea on metsmaasikatest.
suhkrus ja võis praetud kaerahelbed kuivatatud puuviljadest kisselliga.
õuna-leivavorm.
kaerakile.
ahjus küpsetatud ternespiim kaneeli ja suhkruga, nn \”kalbertants\”.
hapupiimapudi saia või leivaga, nn \”tudiludi\”.
piima- ehk keedukreem kompotiga.
vaesed rüütlid.
õllesupp saiakuubikutega.
rukkivaht.
kas just magustoit, aga minu nostalgialaksuks on kohupiimasaiad
vaniljakohupiim (alma), munakollane, natuke suhkrut, mannat ja hapukoort, hunnik rosinaid segi segada. saiaviilud pannile ning kohupiimasegu peale ning ahju.
Kas õuna-leivavorm on sama, mis saiavorm, ainult leivaga? Pole kunagi saanud, aga kõlab põnevalt 🙂
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Kas õuna-leivavorm on sama, mis saiavorm, ainult leivaga? Pole kunagi saanud, aga kõlab põnevalt :)[/tsitaat]jah, täpselt nii. parim on omaküpsetatud vormileivaga.
vahukoor õunakompoti või siis kirsikompotiga ,
samuti õuna-leivavorm(sest poes ei olnud alati saia)
rukkijahuvaht ,
kogel-mogel,
keefir suhkru ja kamaga ,(söön siiani seda),
kukekomm (ise sulatasin suhkru kastrulis ja tegin kukekat ),
kohupiima-muna saiad ahjus küpsetatud ,
vale pannkoogid (sai+muna-piima segusse ja praadida kuld pruuniks )koos kaljaga küll oli hea :)see oli ikka see 12kopikane kali kollastest vaatidest .
Meil tehti lisaks suurele osale nimetatutes
keedetud kondentspiima (praegu müüakse poes kusjuures),
kass Arturi kooki,
vahvlitorti, kus vahvlid vaheldumisi sulatatud iirisega
kui lapsena midagi muud kodus polnud, siis suhkur, kakao ja hapukoor olid ikka…mmmm
Vanaema tegi kunagi kohupiimavormi, see oli hirmus hea soojalt külma lehmapiimaga…seda pole küll ammu saanud! Peaks kohe uurima kuidas tehti!
Meil tehti Bubertit riisist…nii hea oli mingi marjakiselliga!
lumepallisupp
paks kissell, mida söödi piimaga
Riisipuder, mannapuder rabarberikiselliga. Kakaomannavaht.
[small]lükkatõmba kirjutas:[/small]
[tsitaat]
ahjus küpsetatud ternespiim kaneeli ja suhkruga, nn \”kalbertants\”.
[/tsitaat]
Eh sind, ternespiima ei aja tänapäeva linnainimene (ega naljalt ka maainimene) enam kuskilt välja. Aga ternespiimakook oli kevadeti lehmade lüpsiletulemise aegu täielik gurmeemagustoit.
Minu lapsele meeldib väga, kui tarretist teen. Talle pole isegi vahukoort ega jäätist juurde vaja, võtab muudkui järjest külmikust kausikesi ja tühjendab neid mõnuga 🙂
Ma ise poleks selle peale tulnud, et lapsele kodust magustoiduks tarretist teha, aga vanatädi juures puhkamas olles õppis laps seda sööma ja nüüd palub kodus ka.
Kihiline mannapuder kissseliga. Seda teen siiani. Ülejäänud välja juba toodud.
Kihiline mannapuder kisselliga. Ülejäänu juba välja toodud.
kaera kile (seda oskas ainult naabrimemm), bubert, leivasupp, lumepalli supp, mannavaht, piimakissell või kakaokissell, lehmakommi tegime ise, hapupiim suhkru ja sisse pudistatud leivaga, kama.
mannavaht, saiavorm, kohupiimasaiad, karamellikissell, kohupiimavahud, leivasupp, piima-muna segus praetud sai, tarretised – need kõik on praegugi meie pere menüüs.
Bubert ja lumepallisupp ei meeldinud siis ega praegu.
Koogel-moogel meeldis väga, aga enam küll ei kujuta ette selle söömist!
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Minu lapsele meeldib väga, kui tarretist teen. Talle pole isegi vahukoort ega jäätist juurde vaja, võtab muudkui järjest külmikust kausikesi ja tühjendab neid mõnuga 🙂
Ma ise poleks selle peale tulnud, et lapsele kodust magustoiduks tarretist teha, aga vanatädi juures puhkamas olles õppis laps seda sööma ja nüüd palub kodus ka.[/tsitaat]
mul 3 last ja kui tarretist teen, süüakse see imekiiresti ära.
teen kodumahlast ja zelatiinist. aga kui kiire, siis poes müüdavad tarretisepulbrid ajavad ka asja ära.
lisaks avastas üks laps Jänksi tarretised poeriiulilt, pole neid tükk aega ostnud, ei tea kas enam tehakse.
Ja sünnipüäeval pakuti \”kurepesasid\”. Mingi vahvlitaigna sarnane taigen segati kokku, siis aeti potis õli kuumaks, spetsiaalse rauaga torgati taignasse ja siis kuuma õlisse. Jube head asjad! Leidsin vanade asjade hulgast rauagi üles.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] lisaks avastas üks laps Jänksi tarretised poeriiulilt, pole neid tükk aega ostnud, ei tea kas enam tehakse.[/tsitaat]Minu lapsele tekitavad need suu ümbrusse allergiat, ilmselt mingitest värv- ja lisaainetest. Pean alati ise tarretist tegema.
Meie peres olid veel lisaks paljudele juba eelpoolnimetatud asjadele:
küpsetatud pähklid kreemi või kondenspiimaga(meie tegime kreemi tollaaegse lastepiimaseguga)
Muhedik – purustatud maasikad (või muud marjad) hapukoore ja suhkruga
Ja kirjut koera vist pole ka veel keegi nimetanud.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]
Minu lapsele tekitavad need suu ümbrusse allergiat, ilmselt mingitest värv- ja lisaainetest. Pean alati ise tarretist tegema.[/tsitaat]
meil ei tekita aga luban osta väga harva. liiga erksa värvusega, et tihti süüa.:-)
paar päeva tagasi ostsin Maximast mingeid tarretise pulbreid kus suur silt peal , et ilma säilitusaineteta.
Need Maxima odavad tarretisepulbrid on päris jäleda maitsega, olenemata mis paki peal on kirjas, maitsevad ühtemoodi ebamääraselt, ainult värvivahe on 😛 enam ei osta. Mikaadol on murakatarretise pulber (on ka apelsini, vaarika ja metsmaasika), see käib ainukesena asja eest, kui kodumahla pole võtta.
mannapuder kakaoga
kamavaht
kompotist tehtud tarretis
kuivatatud puuviljadest (rosinad, ploomid, vahest ka virsikud) paks kissell, mida sõime vahukoorega
maasikad, mustikad suhkru ja koorega
seesama nimetatud hapukoor+kakao+suhkur
ja kindlasti ka vaesed rüütlid ja saiavorm
kogel mogelit
Ma maitsestan poest ostetud tarretise värgi ise üle vastavalt soovile.
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.