Mul on üks tuttav selline, kellele kangesti meeldib “katsetada” ja ta peab end ise suuerpäraseks kokaks, kuid kahjuks on tõde selline, et tal ei ole isegi mitte kõige algelisemaid baasteadmisi söögitegemisest ja ta käitub köögis nagu tegelane lasteraamatust, kes keeras kokku vahukoort ja lambarasva ja kiljus rõõmust, et kui tore. Aga paraku on tal palju sõpru-sõnbrannasid, kes pildi pealt või kirjelduse järgi siis kiidavad takka, et oojaa, sa oled nii andekas, kuidas sa küll oskad, anna kokaraamat välja! Nad ei ole näinud seda söögitegemise protsessi ja nad ei ole ka kunagi neid tema toite maitsma pidanud. Verivorstid mannavahuga, jee.
Tema juurde külla minnes enne igaksjuhuks söön kõhu täis.
Ükskord ta keetis mingit suppi kui ma talle (õigel ajal) külla läksin ja ma ütlesin talle, et kuule sa peaksid nüüd vahtu riisuma. Ta teatas selle peale, et ta ei tee seda mitte kunagi, miks peaks puljongit keetes vahtu eemaldama? Ma küsisin siis et aga see on ju elementaarne, kas sa tõesti iial ei ole ühtegi kokasaadet vaadanud või -raamatut lugenud? Ei, talle need raamatud ei meeldi, ta tahab ikka ise teha kõike.
Ma küll olen püüdnud selgitada, et mingid alustõed võiks selgeks õppida, näiteks mis järjekorras asju supi sisse panna, mida peaks tasakaalustama happega ja mida mitte, kuhu kõlbab panna suhkrut ja kuhu mitte, et sibul-porgand enne supi sisse panemist pannil läbi kuumutada jne jne, aga mõttetu on neid asju talle rääkida, ta ei kuula. Olen loobunud. Püüan lihtsalt oma märkusi rohkem enda teada hoida ja mitte tema valmistatud toite süüa.
Tegemist on ka meesterahvaga. Ma ei tea, mis teema neil sellega on, et teha tahavad, aga vaja mätserdada, mitte eelnevalt end kurssi viia, kuidas toidutegemise protsess üleüldse käib ja mis omavahel kokku sobib.
Teemaalgataja kirjeldatud mees kõlab sarnaselt, pakub inimestele reaalselt söödamatut toitu, mis on söödamatu seetõttu, et inimene ei tea söögitegemise algtõdesid.
Ma ei oska lahendust pakkuda, peale selle, et mehele tuleb öelda, et kui süüa teeb, siis tehku ainult endale, mitte rohkem. TEIE ei taha neid katsetusi. Teeb ühe inimese jao katsetamise korras, sest ka suurtes köökides kuskil ei katsetata uusi retsepte nii nagu tulemas oleks sada külalist, vaid üksnes maitsmise jagu. Kuna ta nagunii ei viitsigi ühtegi toitu selgeks õppida, siis täiesti lootusetu juhtum. Jääbki susserdama.