Mul tekkis huvi, mida Eestis lapsed eelkoolis õpivad ja teevad mitu korda nädalas. Kas see toimub õhtuti pärast lasteaeda? Mis need Eestis üldhariduskooli astumiseks vajalikud oskused on, mida saab omandada eelkoolis, aga lasteaias mitte? Kas keegi viitsiks kirjeldada nt mõnd tüüpilist harjutust või ülesannet, mida laps eelkoolis teinud on?
Minu tänaseks täiskasvanud laps käis eelkoolis, sest neil lasteaias olid liitrühmad st ühes rühmas olid 2-7 aastased. Kooliks ettevalmistus toimus viimasel lasteaiaaastal 1x nädalas tund aega. Tavalasteaias, kus lapsed vanuse kaupa rühmades, moodustati koolieelikutest eraldi rühm, kus kooliks ettevalmistust tehti iga päev mitu tundi.
Mulle tundus tollal, et tavalasteaia ja liitrühma kooliks ettevalmistus erinevad nagu maa ja kosmos. Tegelikult oli mul nutikas laps ja oleks tavakoolis ilmselt väga hästi hakkama saanud ka ilma eelkoolita, mingi sotisaliseerumise ju lasteaed talle andis. Tänu eelkoolile sain aru, et laps on nutikas, sai ta koolikatsetele viidud ja katsetaga kooli sisse.
Harjutusi ja õlesandeid tsiteeritud käole kirjeldama ei hakka (ilmselt on nad nende 10+ aastaga ka muutunud), küll soovitaks eelkooli lastele, kel kohanemine kauem aega võtab ja püsimatutele lastele, et nad koolist veidi juba aimu saaksid (45 minutit paigal istuda, õpetajat kuulata jms).