Mul olid lapsepõlves kõik need maitseained kodus olemas – pipar, loorber, ingver(kuivatatud ja jahvatatud), vürts, kaneel, muskaatpähkel, vanilliin, nelk, sidrunhape ja võib-olla veel midagi. Sugulased välismaalt saatsid. Käisin lapsena nuusutamas neid kapis. Suurema osa neist vahetas vanaema millegi muu vastu või müüs maha.
Lisaks oli vanaemal alati kuivatatud peterselli ja soolatilli ja ning toidu sisse läks küüslauk ja sibul. Neid kasvatas ise. Elasime äärelinnas. Lisaks, rohelist sibulat kasvatati alates jaanuarist aknal ja küttega kasvuhoones pandi võimalikult varakult taimed kasvama. Ta töötas linnavalitsuses ja teadis, millal midagi saab ning müüjad panid talle üht-teist kõrvale. Suvel puhkused ja nädalavahetused korjas suvila juures metsas marju, ja seeni. Sugulastega ühisel põllul kasvatati juur-ja köögivilju. Osa jäi omale, ülejäägi jällegi müüs/vahetas. Sugulasted maal kasvatasid sigu, kanu, lehmi ja eks nendega tehti siis jälle linnast pärit kraamiga vahetuskaupa.
Ehk kui palju vaeva nägid, siis said head toitu küll. Kõige selle kõrvalt käis vanaema täiskohaga tööl ning tegi ka lisatöid. Mitu nädalat enne sünnipäeva või jõulu oli vanaemal iga päev kellegi juurde asja mingite pakikestega ja koju tuli siis teiste pakikestega. Aga kokaraamatud olid tal eestiaegsed ning osa retsepte ema õpetuse järgi ruudulises vihikus. Nii et võib-olla ma polegi õiget nõukaaegset toitu saanud. Hiljem, kui vanaema suri ja ema ja ma ise rohkem süüa tegema hakkasin, siis oli juba nõukaaeg möödas. See, mida lasteaias ja koolis pakuti, küll häid mälestusi ei tekita..
Mulle meeldib praegu rohkem. Ühtteist kasvatan oma lõbuks. Aga kui tahan midagi head, siis löön kokaraamatu lahti, võtan nimekirja ja lähen toon poest vajalikud koostisosad. Ja kes tahab kõva jäätist, siis osa LaMuu omad on kõvad ja vähem magusad.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 04.05 23:31; 06.05 00:35;