Sa oled kuidagi väga tundlik, teises teemas ka nõuad, et miks sinu käest küsitakse, miks koolitaja makse ei maksa… keegi ei küsinud seda sinu käest
Milleks siis mind tsiteerida, kui seda ei küsitud minu käest? Arutelu oleks saanud ju ka tsiteerimata jätkata.
Ma siiski kaldun arvama, et sa lõid mingi oma interpreteeringu selle koolitaja jutust
Ei loonud mingit oma interpreteeringut selle koolitaja jutust. Täpselt nii see jutt oli. Ja see tekitas ka teistes koolitusel osalenutest imestust ja küsimusi. Ja ilmselgelt mind tahetaksegi praegu naeruvääristada ju sellepärast, et arvatakse, et mina sain millestki valesti aru või mõtlesin selle loo välja. Ei mõelnud ja ei saanud valesti aru!
Mul on väga raske uskuda, et üks professionaalne etiketikoolitaja niisuguseid soovitusi loobiks. Seda saab rääkida silmaringi avardamise eesmärgiga, aga mitte etiketi osana.
Kirjutasin ju oma eelmises (ja ka ühes varasemas) kommentaaris, et see ei ole mingi range etiketi osa, vaid lihtsalt tõdemus, et ka selline komme on olemas.
Sellel koolitusel sain mina teada veel mõndagi, mida olen ise hoopis teistmoodi õigeks pidanud. Näiteks komme, et käekott on normaalne põrandale panna. Minu (ja ilmselt enamike inimeste arvates) täiesti vastuvõetamatu komme. Mu meelest on meil lausa uskumus, et käekotti ei tohi põrandale panna, kuna see viib raha (kotist?) välja.
Kas haakub või? Minu meelest küll mitte, me ju ei pane nuga taldriku kõrvale ja ei jätka söömist kahvliga paremas käes.
Ei tea, koolituse leheküljel igal juhul öeldakse, et koolitus sisaldab kõiki Euroopa ja Ameerika lauakommete aspekte. Rohkem ei oska ma kommenteerida. Koolitaja ütles, et ta on saanud õpet ka Inglismaal. Ja igal pool on siiski väikesed erinevused sees.
See, et mõned kombed on meile võõrad, ei tähenda, et neid ei ole olemas või et neid reaalselt ei praktiseerita – ka meie endi keskel, siin samas Eestis.