Egiptus (sharm-el-sheik) – vastikult pealetükkivad kohalikud, kõik kaubitsejad üritavad tünga teha, isegi taksojuhid üritavad raha valesti tagasi anda. Jaanuaris on ööd külmad, meri külm, väljaspool turismipiirkonda kõik üliräpane. Vene turistid iga nurga peal laiamas. Toidud igal pool läilad, ainult kana ja kana ja kana, toidud on ühtmoodi pruuni magusa kastme sees kokkuplökerdatud, kärbsed lendavad ringi, alkoholist kokteile teha ei osata (viinakokteil tähendab pool klaasi viina, mille sisse pigistatakse kaks tomatit). Peatänava tänavarestoranide wc-d asuvad kuskil II korruse urkas kus tulettpaberi kõrval on pulk kaltsuga ning veeämber. Öak. Ma käisin seal vast 9 aastat tagasi ja ei usu, et seal midagi kolossaalselt vahepeal muutunud on.
Esiteks, araabiamaadesse minnes tuleb õppida kauplema. Teisisõnu: tuleb tulla oma mugavustsoonist välja ja õppida veits suhtlema. Väga hea koolitus. Loomulikult teevadnad lollidele turistidele tünga. Aga kui sa ei ole loll, õpid kauplema ja hinda kokku leppima, siis nad austavad sind. Ise õppisin selle selgeks Türgis (no see pole küll araabiamaa, aga ikkagi natuke samad tavad mõned). Peale seda, kui esimesel õhtul kolleegiga (mõlemad alla keskea naised), olles üliväsinud nii lennukitest kui suhtlemisest (reisisme omal jõul), taksojuht meie lollust täiega ära kasutas ja muudkui raha juurde kisas. Meie olime unised ja tüdinud, ei taibanud õiesti nedne raha väärtust ega kohalikke hindu eg aosanud ühtegi ühist keelt taskojuhiga (inglise keel ei ole ju seal üldislt levinud oskus) muudkui andoisme ja andsime talle raha. Meile maksi see reis kinni täält, seega meiloli ka suht savi, aga ikkagi. Kui järgmisel päeval oma vastuvõtjale rääkisime (Türgipoolne kolleeg) oma taksohinnast, siis ta kukkus pikali. Et miks te lasite endale nii teha, kas te siis ei tea, et tuleb kaubelda. Ja õpetas meid kauplema, ka ilma inglise keeleta. Mulel oli se eriti raske, sest olen introvert ja suht laisk suhtleja. Iga kord, kui ta meiega oli enne, kui taksosse istusime, luges nii juhile kui meile sõnad peale, palju on maksimum hind (juhile oli se märk, et need kaks naist pole siin üksi kui kaks lolli turisti, vaid neil on kellegi kohaliku “kaitse”) Aga õppisime ka ilma temata kauplema edukalt (piltkirjas) ja pärast juba oli ka turg ja sellised kohad nauditavad, suhtu,ine meisse polnud nagu lolli turisti, kustuti sisse, joodeti teed jms. Jube lahedad ja huvitavad inimesed olid. Esimese õhtu taksokogemuse põhjal poleks nagu oodanudki. Aga me olime ka ise teistsugused.
Mäletan siiani, kuidas Ankkara vanalinna poed transformeerusid sisenedes sujuvalt kellegi koduks, mis oli selline koopataoline moodustis, kus olid voodis rõngas paar koera. Kuigi algusest peale oli ses poes selge, et me midagi ei osta.
Ühesõnaga: see oli mu elu parim reis, ja sedaseetõttu, et me tulime oma mugavustsoonist välja ja suhtlesime nii, nagu kohapeal kombeks. Keegi meid ei tülitanud (olime täitsa kahekesi, mõlemad blondid), petnud ega midagi. Ärge minge võimalusel tursimireisile ega eeldage, et kõik peab olema nii nagu te olete kodus harjunud. See rikub reeglina reisi ära. Jah, ega alati ei suuda. Ma nt Ameerikas ei suuda vingumata jätta, kui nõme mulle kõik tundub. Ja ei viitsi kohalikke kombeid seal üle võtta. Aga no seal käin isiklikul vennal külas, polegi õnneks asja turist olla.
Paras ellujäämiskool oli kak 90ndate alguses üksinda 10 päeva keskooli lõpetanud plikana üksi peterburis olla. Ise tashtsin. Üksi käia ermitaazhides ja kohtades, mingi periood oli, kui tahtsin kõike üksi teha. Aga no kui asi imelikuks kiskus, siis tuletasin meelde, mis mu isa, kes erinevalt minust on ülihea suhtleja. nii eliidi kui purjus kuutõbistega) teeks ja ütleks. Ja toimis, kõik taltusid. Kohalikke roppuste teadmine tuleb ka kasuks, aga no tuleb piiri tunda, ja ropendada nii, et roppu sõna enanst ei oleks, aga samas oelks selge, mis mõte oli.See toimib Venemaal teatud olukordades, Kõige eluohlikum olukord oli Maria teatris, kus garderoobitädi oli kurjem kui Kaukaasia lambakoer, keda korraga sabast sikutatakse ja samal ajal konti suust pännatakse.
Kõige meeldejäävamad on ikkagi reisid, kus tuleb ise hakkama saada.
Kõige jubedam on olnud New Orleans, kus oli kesklinnas ikka selline lärm ja leitsak, et siiani hakkab õudne. Tänavatel jooksid jänesesuurused putukad ja 4-tärni hotelli basseinis ujusid ülejäänud hotellikülaliste juuksetutid.
Meenub ka keskkooliaegne kooliga reis Venemaale. Petroskoi ja mingid linnad, mille nime ma ei mäleta. Tõeline vene talv. Kohutavalt kuri giid oli. Välja arvatud Kizhi saare giid, kes oli Unesco giid tegelikult. Vot seda saart soovitaks, kokku toodud 10, 11 saj vanad puukirikud. Keda huvitab, guugeldage. Siis kahjuks ei osanud seda veel hinnata, nüüd küll oskaks. Aga kuna aasta oli u 1990, siis polnud kuskil süüa. Olime hotellis küll 3 korda iga päev kinni maksnud, aga ma ei suutnud sead süüa. Ei ole pirts sööja, aga vot seda ei suutnud. Ainult leiba sõin,sedagi anti ainult viil. Poes oli ainult õunu ja greipe. Neist hakkas mul kõht valutama. Siis hakkas pea valutama ja ibuprofeeni polnud kaasas. Minu imestuseks oli aga apteeke küllaga, need olid asjalikud ja sain mingi rohu, mis toimis imehästi. Viimasel päeval leidsime Petroskois mingi kohviku, kus oli jäätist, siis sain süüa. Koju jõudes terve öö kodus köögis sõin ja sõin.
Naljakas lugeda, et kellegi jaoks on probleemiks see, et viinakokteili tehti valesti vms. Need on ju nii pisiasjad. Ausalt noh. Jooge sisi lihtsalt viina, ilma tomatita.
Muidu on nii, et kui olla mingist kohast ja kultuurist huvitatud, siis tasub teha nii, et panan ise grupp kokku ja minna mingi tõelise spetsilistiga, mitte giidiga. Näiteks mu õppejõud rääkis meile reisist Egiptusesse, kus nad käisid Sergei Stadnikoviga. Oh, kuidas tahaks. Mitte mingi giidiga.
Praegu poel mul raha kuhugi minna, aga kui peaks olukord muutuma, tahaks minna niimoodi nt Iisraeli. Need, mis korraldatakse (nt üks grupp käis David Vsevioviga), on mingi 1800 euri, natuke üle jõu käib praegu. Sinna tahaks omal käel ka minna (Lähis Ida üldse paelub), aga alguses läheks ikkagi koos kellegagi, kes oskab seal olla. Sest no juudi temperament on kordi hullem kui nt türklaste oma, seal on minusugusel introverdil kohe pill lahti, et kõik teevad mulle liiga. Aga no küll siis kunagi jõuab ka sellelel tasemele jõuda oma mugavustsooni laiendamisel.
Kõige ideaalsem on reisida kahe-kolmekesi, inimestega, kellega on sarnased huvid, sarnane taluvuslävi, füüsilised võimed. Ja keegi peaks olema hea suhtleja, et alguses, kui veel ei taipa asju, päris hätta ei jääks. Sest mitte igal pool ei vatra inimesed inglise keeles. See on turismipiirkondades ja Skandinaavias vist ainult.
Oh kuidas reisiks. Just seal, kus kõik on teisiti ja imelik ja kõike tehakse “valesti”. Ajalugu tahaks ka oma käega katsuda. Kui luksust otsida, siis läheks lihtsalt Spasse.