Minu laps vahetas kooli ja käib nüüd Toomkoolis. Kuna mul on mitu last, kõik erinevates koolides pealegi, siis on tekkinud mingi võrdlusmoment ka.
Klasside mõistlik suurus on suur pluss! Lapsi on klassides umbes 10-15, see on minu hinnangul parim arv, et õpetaja saaks lastele piisavalt tähelepanu pühendada ja samas tekiks selline mõnus kollektiivipõhine sünergia ja töömeeleolu.
Õppida ei ole seal raske, kohati tundub, et võiks isegi rohkem õppida.
Plusspoolele kannaks ka õpetajatelt saadava piisava tagasiside. Eelmises koolis oli suur mure, õpetajatelt ei saanud kohe üldse mingit tagasisidet, kodu ja kooliga koostööd polnud vanemate püüdlustest hoolimata kohe üldse. Toomkoolis sellist muret nagu pole – Stuudiumi pannakse õpetajate poolt lapse edasijõudmise, tugevuste ja raskuste, kohta infot täitsa piisavalt ja see on tõesti hea.
Mis mulle aga emana kõige rohkem on silma torganud – kuidagi palju tunde jäetakse ära või lõppevad need varem ära. Lähen tihti lapsele kooli juurde vastu, et koos koju minna. Vaatan tunniplaanist, millal tal tunnid lõppevad, ja lähen. Ent hästi tihti helistab laps juba näiteks 15-30 minutit varem ja teatab, koolipäev olla juba läbi ja tema ootab koolimaja ukse juures. Nii juhtub igal nädalal mitu korda.
Veel on laps kurtnud, et kui ta ei saanud millestki aru ja palub õpetajalt konsultatsiooni või üleseletamist, siis õpetaja pole seda võimaldanud. Muidu on õpetajad nii nagu igas koolis – mõni on tugevam, mõni mitte niiväga. Meie oleme üsna usukauge pere, aga see ei ole mingeid probleeme tekitanud. Mul pole midagi selle vastu, et nad oma jõulupidu vms tähtpäevi kirikus peavad – sama teevad ju paljud koolid. Lisaks õpivad nad üsna põhjalikult ka teisi usundeid, mitte ainult kristlust.
Mõnikord on tekitanud pisut paksu verd riietumisele esitatavad nõuded, eriti nõue kanda koolivormi (kasvõi osalist). Väikeste puhul võiks see olla põhjendatud, aga suuremad lapsed ei ole enam väga vormi-usku. Eriti kui talvisel ajal on klassiruumid jahedad, siis tahab laps panna endale selga sooja kampsuni, vormipolo on kampsuni all. Kuid õpetaja riidleb, et see soe kampsun ei kuuluvat vormi komplekti. Jah, vormil on küll olemas üks kudum, kuid see on üsna kallis ning jahedal aastaajal võib ka sellega külm hakata.