Tere,
Kas on siin kedagi, kellel on kodus kujunenud nõnda, et kaaslane väga enesealgatuslikult teatud asju tegema ei hakka ning siis peab nö pehmelt delegeerima, et üksi ennast lolliks ei korista?
/…/
Hetkel on kahjuks kujunenud nõnda, et küsin alles siis, kui olen juba viimasel piiril (füüsiliselt tunnen, kuidas pinge on keres nii kõrgele saanud, et kohe käib mingi krõps ja…); ja siis võib see küsimine sedavõrd emotsionaalselt välja tulla, et koristamise, nõudepesu või pesu kuivama panemise asemel hakkab mingi vaidlemine (või kaasapoolne kauplemine, mis ajab mind omakorda marru) pihta.
/…/
Kui kellelgi on nõu jagada, mis stiilis või mis süsteemiga seda kodus toimetamist võimalikult valutult jagada saaks – olen tänulik.
Olen varem jaganud, jagan uuesti.
Kui meil see probleem kerkis, siis vidi teisel kujul. Mees küll nõustus tegema paljusid asju, aga kippus unustama või edasi lükkama ja siis unustama 🙂 Perest, kus ema tegi kõike ja isa teenis raha. Õnneks mu mees on enne abielus olnud ja esimene naine tegi nö musta töö ära ja õpetas teda nii paljusidki kodutöid tegam ja mähmeid vahetama jne.
Seadsin sisse pioneerilaagri-laadse korra. Ehk siis näiteks igal hommikul andsin mehele teada tema kõik tänased tööd koos kellaaegadega. Muidugi arvestasin ka tema soovidega. Näiteks mingi tunni jooksul palun kasta lilled. Kui sobib, kell 11, hiljemalt kell 12 lähed poolteiseks tunniks õue koera ja lapsega. Tema: ääää, siis on just huvitav matš telekast, ma läheks kell 14. Mina – okei. Võta siis palun prügikott ka kaasa ja pane pärast uus. Siis enne õhtusööki palun haki see kapsas seal ja koori need kartulid. Palun kella 18ks, aga võid ka kasvõi kohe teha. Ja kuskil kell 20.30-21.00 palun vannita laps ja pane tuttu, kuni ma koeraga väljas käin. Võta talle uus pidžaama omal valikul.
Peamine reegel, et ma siis ka muid ootamatuid töid, mis üle minuti võtavad, talle enam sel päeval kaela ei lao, et ka tema saaks päeva planeerida. Ja nautida, et kõik on tal tehtud, ise rahul, naine rahul. Nõusid masinasse ja sokke pesukorvi pani ta niikuinii alati ise. Maksimum lisatöö on “palun ulata mulle kapi otsast see vaas” või “vaata, kas see punn seal koeral kõrva taga pole mitte puuk”. Midagi suuremat – mitte kunagi.
Töötab eksimatult esimesest päevast. Paar nädalat ta küll veidi vingus, aga siis sai aru, et see teeb ka tema elu palju lihtsamaks. Senini töötab. Isegi nii hästi töötab, et näiteks salati hakkimise kellaaegu ei peagi andma, ta ise läheb sobival ajal kööki ja küsib, mida hakkida, mida koorida. Prügikotid on tema töö, ta lausa mürahtab pahaselt, kui keegi on need ära võtnud ja tema sõnul “valesti prügikastidesse pannud”. Sama ka koeraga -metsatukas-pargis jalutamine ei vaja enam meeeldetuletust.
Üldiselt küsib ta ise: kas tänaseks on kõik ja kui on kõik, siis võtame mõlemad vabalt. Tülid kodutööde osas on nüüd null. Ainus küsimus on, kas mina suudan kõik peas valmis planeerida, aga enamasti suudan. Kui ei suuda planeerida ja endal ka aega selleks pole, siis panen tema järgmise päeva tööde nimekirja.