Mina olin madalapalgaline üksi elades. Haridus oli hea, aga läks mõni aasta aega, et karjääriredelil tõusta, samas oli vaja õppelaen tagasi maksta jne. Üksi on selles mõttes kõige kallim, et korteriüüri ei saa kellegagi jagada.
Tol ajal pidasin kulutabelit excelis. Mul olid iga kuu kohta kindlad lahtrid – kodukulud (üür ja kommunaalid), õppelaen, toidupood (sisaldas ka kodukeemiat jne, mida sealt ostsin), väljas söömine, riided-jalanõud, transport, juuksur, hambaarst, muu (siia läksid siis kingitused, erinevad ootamatud kulud jne).
Mõned lahtrid jäid enamik kuid tühjaks (nt juuksur ja hambaarst), aga kuna need olid suured kulud, panin eraldi, et näeksin, kuhu raha läheb. Ja siis lihtsalt hoidsingi alati kõik tsekid alles ja iga mõne päeva tagant korjasin need kotist välja ja lisasin tsekil oleva numbri lahtris olevale numbrile juurde. Seega nägin ainult antud lahtri kogukulu, mitte et kui palju iga kord toidupoes kulus (see teadmine poleks mulle midagi andnud).
Selline tabel distsiplineeris kõige paremini, sest vahel tundus, et ma pole üldse kuskil käinudki, samas oli väljas söömise eest juba 50 eur makstud. Juurdlema hakates tuli muidugi meelde, et sai sõbrannaga väljas söömas käidud ja siis korra töökaaslastega kokteilil jne. See võttis kohe selle illusiooni ära, et ma pole kuskil käinud, faktid olid silme ees.
Tabel oli tehtud nii, et kuu kogukulu summa tekkis automaatselt esimesse lahtrisse (liitis kõikide ridade kulud kokku) ja hea oli jälgida, et millisel kuul ma vähem või rohkem kulutasin. Laias laastus püüdsin kulud ühtlased hoida, aga eks detsember läks näiteks alati kallimaks. Kui ühel kuul olin rohkem kulutanud, püüdsin järgmisel kuul rohkem kokku hoida.
Kõrvale paningi igakuiselt selle summa, mis üle jäi. Olen vajadusel hea koonerdaja ja üksi elades sain näiteks väga odavalt ja lihtsalt süüa, ei visanud toitu kunagi ära. Sõitsin ühistranspordiga ja kui vähegi võimalik, kõndisin üldse jala (töökoht oli kodust pooletunnise jalutuskäigu kaugusel).
Selline närutamine oli muidugi tüütu, aga teatav hasart tekkis ja natuke raha suutsin igakuiselt kõrvale panna.