Mis mõttes kiiresti? Kui inimene kaalus ja valis, uuris ja liitus börsipaketiga, siis kindlustas ta end ju kohe võimalike börsile tavapärast suurte kõikumiste vastu. Kes kolis väiksemasse, kes pani raha kõrvale, kes ehitas puupliidi, kes ostis päikesepaneelid, kes soojustas, kes vahetas aknad, kes paigaldas maakütte, kes kuidas.
No ma ise olen ka üsna alalhoidlik inimene, mul on mingid säästud olemas kõikvõimalike ootamatute kulutuste tarbeks ning töö olemas, seega mina praegu hädas pole. Aga viimased aastad on paljude jaoks keerulised olnud, sissetulekud on vähenenud ja ka säästud kulunud.
Kõik, keda meie teame ja kes valisid börsi, tegid midagi, sest börsi kõikumisi teab iga algklassiharidusega inimenegi.
Ma arvan, et suurem osa inimestest teab, et börs võib kõikuda, aga tõttöelda mina küll ei oleks uskunud, et see tõus nii järsk ja nii suur võib olla. Samuti on veidi ootamatu see, et samal ajal tõusis viiekordseks ka gaasihind (kuigi tegelikult on see ju väga loogiline)
Ei pääse ka fikshinna valinud kuskile, nad saavad lihtsalt veidi armuaega praegu. Ja olen täiesti kindel, et järgmiseks talveks tõuseb ka küttepuude jms hind, kas just sama palju kordi, aga mingil määral siiski. Nii et neil, kellel just küttepuud oma metsast ei tule, ongi ainus võimalus lihtsalt vähem energiat kulutada – soojustada ja/või väiksemale pinnale kolida (mis keskkonnale mõeldes ongi ju tegelikult hea ja vajalik), ajaline optimeerimine muidugi aitab ka natuke.
Päikesepaneelidest pole efektiivsete energiasalvestusvõimaluste puudumise tõttu talvel eriti abi – pimedatel kuudel need eriti midagi ei tooda. Kui valgemaks läheb ja tootma hakkavad, langeb kohe ka börsihind, sest pakkumine suureneb (praegu on see efekt ilmselt veel väiksem, sest tootjaid pole veel nii palju, aga tulevikus kindlasti mõjutab see hinda palju).